TurkNet vs Kablonet vs Superonline

1652049326142.png


Alt yapında Türknet var ise tavsiye ederim.
 
Kendi altyapısına kıyasla Kablonet mi daha iyi yoksa fiber Superonline mı?
KABLONET ALTYAPI SORGULAMA : Ana Sayfa | Kablo VDSL/DOCSIS/FTTH
SUPERONLINE ALTYAPI SORGULAMA :
Superonline Altyapı Sorgulama VDSL/DOCSIS/FTTB/FTTH
TT ALTYAPI SORGULAMA : Netspeed - Altyapı Sorgulama VDSL/FTTB/FTTH
VODAFONE ALTYAPI SORGULAMA : Bu maalesef sanki ön başvuru yapar gibi bulabileceğiniz bir bilgi. Eğer Fiber/DOCSIS/VDSL varsa açıklamasını gösterir. VDSL/DOCSIS/FTTB/FTTH
TT/TÜRKNET ALTYAPI SORGULAMA : İnternet Altyapı Sorgulama - Fiber Altyapı - TurkNet TT İÇİN : VDSL/FTTB/FTTH ve KENDİ ALTYAPISINDAN : GİGAFİBER FTTH

Kablonet DOCSIS anten kablosuna benzer koaksiyel kablo ile kendi altyapısından hizmet sunuyor. Vodafone ve Turkcell de bu altyapıdan hizmet sunuyor. Ortak altyapı anlaşmaları mevcut. Eğer DOCSIS altyapınız varsa Buna bağlı hizmet alabiliyorsunuz.

VDSL bildiğimiz FTTN/C kabine gelen fiberin DSLAM cihazı ile sinyalinin dönüştürülüp VDSL hızlarını bakır altyapı ile sunması ile verilen hizmet. VAE ve Türknet ile bir ara sunulan YAPA altyapısı mevcut. VAE klasik Türk Telekom ve Türk Telekom altyapısı üzerinden hizmet sunan ISSler ile verilen hizmet.

FTTB : Fiber To The Building yani binanıza kadar çıkan FİBER altyapıdır. Bunun da hem xDSL hem de Ethernet gerçek FİBER hizmeti sunan iki versiyonu bulunuyor Türk Telekom'da. Diğer ISSlerde bu tek Ethernet ile sunulur.

xDSL ile hizmet sunulan yalancı fiber diye adlandıracağımız kurulum nadir olsa da yer yer karşımıza çıkıyor. Kabinin üstüne T11 // T22 Geniş ağ kabini yazan etiket bulunur. Kabinin üstünde TÜRK TELEKOM FİBER İNTERNET yazar. Bu kabine kadar gelen apartmanınızın yanındaki kabine ulaşan fiberoptik lif binanızdaki bu kabinin içindeki DSLAM cihazına gider. Burada sinyal dönüşür ve aynı bir VDSL hizmeti gibi sunulur. Hızlar genel olarak fena değildir fakat T11 kabininde normal FTTC/N VDSL kabinlerinde olduğu gibi DSLAM kilidine takılıp hız değerleri belli değer altına düşebiliyor. DSLAM cihazının kopmaları önlemeye karşı kullandığı metodu budur.

FTTB'nin bir de MDU cihazına kadar gidip CAT6 kablolarla apartmanlara hizmet sunulan ETHERNET SWITCH gerçek fiber versiyonu bulunur. Burada sinyal kalitesi daha iyidir. İnternet hattı Fast.ethernet modunda olduğundan Alınacak en üst hız 100 Mbit'in altında 98 97 Mbit civarındadır. Normalde bazı switchler GİGABİT hızı da destekliyor. Sonuçta bu hizmet de maliyetli.

Artık ne Telekom ne Vodafone ne de SoL bu tür FTTB kurulumlarına yanaşmıyor. Çünkü aktif ekipmanlar olan DSLAM ve MDU cihazları çok maliyetli.

FTTH dediğimiz Fiber to the Home kurulumu ise Fiberoptik OBK kablonun direkt daireye çıkması ile verilen hizmettir. SoL ve Kablonet bu OBK kabloyu direkt modeme bağlatabilen HUAWEI ONT+HGW terminallerine geçti. Vodafone Türknet ve TT hâlâ bu ikisini ayrı ayrı sunan modülleri kullanıyorlar. Birleşik olduğunda HGW router değiştirme hakkınız bulunmuyor. Ayrı ayrı iken de yer kalabalığı oluşuyor. Öte yandan ONT cihazına dokunmadan HGW değiştirme imkanınız bulunuyor.

HGW cihazı hakkında. Bu HGW cihazı bir modem değildir. xDSL modülasyonu bulunmaz. WAN girişinden ONT terminaline bağlantı sağlanır.

ONT cihazı da FTTH altyapıda fiberoptik OBK kablonun içine girdiği FİBER sinyalini sonlandırma, sinyal dönüşümünü sağlayan GPON hizmetini sunan aktif cihazdır.

FTTH pasif altyapıya sahiptir. Elektrik kesintisinden etkilenmez. Powerbank, akü gibi cihazlarla elektrik verirseniz hizmetiniz çalışmaya devam eder. FTTB, xDSL gibi hizmetler aktif ekipmanlara sahip olduğundan (MDU, DSLAM) elektrik kesintisinden etkilenir.

Şimdi sizin tek tek apartman içinde fiber kabin aramanız lazım fiber kullanmak istiyorsanız. Sorgular da bi nevi cevap olacaktır. Vodafone haricinde. Vodafone'u arayıp adres iletip öğrenebilirsiniz. Ya da ön başvuru yapar gibi hız durumunuzu öğrenebilirsiniz internet üzerinden.
 

Geri
Yukarı