Uçağa Etki Eden Kuvvetler ve Kaldırma

kuvveti oluşturuyorsa peki savaş uçakları nasıl ters uçuyor? Bunu da açıklar mısın?
Baş aşağı hareket eden uçaklarda kaldırma kuvveti yerçekimine doğrudur. Yani kaldırma kuvveti uçağı yere doğru iter.

Savaş uçakları ters uçarken hücum açısı uygun bir değerde tutularak, uçağın havada kalmasını sağlayacak kadar kaldırma kuvveti oluşturulur. Bu sebeple savaş uçaklarının ve akrobasi uçaklarının kanat profilleri genel havacılık uçaklarından çok fazla farklarla ayrılır. Kanat profilleri simetrik olan uçaklarda kaldırma kuvveti, kanadın alt ve üst kısımları arasındaki basınç farkından daha çok hücum açısına bağlıdır.

Fikrin olmadığı konularda yargın olmasın ayrıca.
 
Fikrin olmadığı konularda yargın olmasın ayrıca.

Havacılık ve Uzay Mühendisliği öğrencisiyim merak etmeyin fikrim gayet fazla bu konularda.Öncelikle insanları yanlış bilgilendirmemek gerekli.En sağlıklı bilgiler kitaplardan elde edilir.Google amcanın size vermiş olduğu cevaplar çoğu zaman doğru değildir.Kanatların alt ve üst yüzeyleri arasındaki basınç farkları ile kaldırma kuvvetinin açıklanması tam olarak doğru değildir.Çünkü kanadın üst kısmından geçen hava akımının alt kısmından geçen hava akımı ile aynı anda girdiğini kabul etseniz dahi aynı anda kanat profilini terk etmesi imkansızdır.(Simetrik olmayan kanat profillerinden bahsediyorum.)Daha detaylı bilgi için Aircraft Performance & Design: Anderson, John: 9780070019713: Amazon.com: Books bu kitaptan faydalanabilirsiniz.


Lütfen bilmediğiniz konuları sadece forumlardan ve wikipedia gibi sitelerden öğrenmeyin.Gerçek ve kabul görmüş bilgiler kitaplardadır.Teşekkürler.
 
Muhatap olduğun kişileri tanıysaydın bizim bu bilgileri Google'dan almadığımızı bilirdin. Hayatındaki tek başarısı okuduğu teorik bilgileri ezberlemek olan öğrenciyle ne tartışıyorsam, pratik bilgiler karşına çıkınca ''aa dersin''. Uğraşmıyorum. Kitaplarına gömülmeye devam et.
 
Muhatap olduğun kişileri tanıysaydın bizim bu bilgileri Google'dan almadığımızı bilirdin. Hayatındaki tek başarısı okuduğu teorik bilgileri ezberlemek olan öğrenciyle ne tartışıyorsam, pratik bilgiler karşına çıkınca ''aa dersin''. Uğraşmıyorum. Kitaplarına gömülmeye devam et.

Sanırım bilgiler burAdan: Uçaklar Nasıl Baş Aşağı Uçabiliyor?

Hayatındaki tek başarısı okuduğu teorik bilgileri ezberlemek olan öğrenciyle ne tartışıyorsam, pratik bilgiler karşına çıkınca ''aa dersin''.
Ayrıca sizin beni tanımanız ya da benim sizi tanımam gerekmiyor. Doğru bilgilendirme yapıp yapmamanız beni ilgilendiriyor. Ayrıca pratik olarak 7 yıldır uçak teknisyeni olarak çalıştım. Havacılık konusunda uygulamada da gayet pratiğim mevcut.

Uğraşmıyorum. Kitaplarına gömülmeye devam et.
Havacılıkta kurallar vardır. Bu kurallar kan ile yazılmıştır .Bu nedenle kitaplara gömülmek ve kitaplardan ve yaşanmış tecrübelerden yararlanmak gerekir. Sağda solda uydurma bilgiler ile bir şeyler öğrendiğini yahut bildiğini sanmak cahilliktir. Bildiklerinizi dayanakları önemlidir. Lütfen beni ve başkalarını yargılamadan önce kendi öz eleştirinizi düzgün yapınız.

Hayatındaki tek başarısı okuduğu teorik bilgileri ezberlemek olan öğrenciyle ne tartışıyorsam...
Hayatta tek başarım okuduğum teorik bilgileri ezberlemek olduğu gibi bir kanıya nasıl vardınız ? :)
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Kanatların alt ve üst yüzeyleri arasındaki basınç farkları ile kaldırma kuvvetinin açıklanması tam olarak doğru değildir. Çünkü kanadın üst kısmından geçen hava akımının alt kısmından geçen hava akımı ile aynı anda girdiğini kabul etseniz dahi aynı anda kanat profilini terk etmesi imkansızdır.
7 yıldır teknisyensin ve şu an havacılık ve uzay fakültesi öğrencisisin ve uçağın kaldırma kuvvetinin farklı olduğunu iddaa ediyorsun öyle mi? Peki bizi aydınlatır mısın kanat üzerindeki havanın akış hızından oluşan basınç farkından değil de neden olduğunu? Çünkü bu bilgi uçak nedir nasıl uçar isimli ilk konuda öğretilir. Sen bize anlat biraz o zaman biz yanlış biliyorsak.
 
7 Yıldır teknisyensin ve şu an havacılık ve uzay fakültesi öğrencisisin ve uçağın kaldırma kuvvetinin farklı olduğunu İddia ediyorsun öyle mi? Peki bizi aydınlatır mısın kanat üzerindeki havanın akış hızından oluşan basınç farkından değil de neden olduğunu? Çünkü bu bilgi uçak nedir nasıl uçar isimli ilk konuda öğretilir. Sen bize anlat biraz o zaman biz yanlış biliyorsak.

Hava kıvrımlı üst yüzey üzerinden akarken, doğal eğimi düz bir çizgide hareket etmektir, ancak kanadın eğimi onu aşağı ve geriye doğru çeker. Mesela parmağınızı musluktan akan suya yaklaştırırsanız (suya temas etmeden) su parmağınıza doğru yaklaşır.
Bu nedenle, hava etkin bir şekilde daha büyük bir hacme yayılır (aynı sayıda hava molekülü daha fazla yer kaplamaya zorlanır) ve havanın basıncını düşüren şey budur. Tam tersi bir nedenden ötürü, kanat altındaki havanın basıncı artar. Havada ilerleyen kanat önündeki hava moleküllerini daha küçük bir alana sıkıştırır. Üst ve alt yüzeyler arasındaki hava basıncı farkı, hava hızında büyük bir farka neden olur? Hızdaki fark (gerçek rüzgar Tune'li deneylerinde gözlemlenmiştir), basit (simple veya equal transit) teorisinden tahmin edeceğinizden çok daha büyüktür.
Yani iki hava molekülümüz kanat önünde ikiye ayrılırsa, üstten giden, altta gideninkinden çok daha hızlı bir şekilde kanadın kuyruk ucuna ulaşır. Ne zaman ulaşırlarsa ulaşsınlar, bu moleküllerin her ikisi de aşağı doğru hızlanacak ve bu kaldırma kuvvetinin oluşmasına yardımcı olacaktır.

Ne yazık ki bunda da ortada çok büyük bir yanlış var! Bu olayı en iyi açıklayabilen kanunlar (teori değil) Newton’unkilerdir.

Newton 3. Kanunu gereği (yine bahsediyorum) her etkinin bir tepkisi vardır. Yani bir şeyler itiyorsanız, siz de geriye çekilirsiniz. Bir şeyleri fırlatıyor iseniz fırlattığınız kadar da yere basılırsınız vs. vs.

Şimdi uçağın uçma meselesini göz önüne alalım. Uçma etkisinin baş sorumlusu (gövdenin de bazı bölgeleri yardımcı olur uçmaya ayrıca) tabii ki de dediğiniz gibi kanatlardır. Ancak hava molekülleri kanatlara geldiğinde tuhaf bir olay yaşanır. Çünkü başlangıçta hava moleküllerinin sadece yatay hız vektörleri varken; kanadın herhangi bir bölgesinde ve de kanattan çıkarkenhız vektörü sadece yatay değildir! Artık dikey bir hız vektörü de vardır hava moleküllerinin!

O zaman vektörlere daha da girelim. Bu vektörler dikey olmaya başlamış ise demek ki dikey de ivme vektörleri vardır. İşte kanadın bazı bölgelerinde bu dikey ivme etkileri yaşanır.

Şimdi Newton 2. Kanunu gereği F=m*a ile biliyoruz ki bir cisme ivme kazandırılmış ise kuvvet uygulanmıştır. Öyleyse kanadın uçağı uçuracak ivme bölgelerini inceleyelim. Şimdi uçağın uçması için yukarı yönlü bir kuvvet gerekir. Ancak bu kuvvet bir tepki kuvvetidir, ki bu tepki kuvveti demek ki hava moleküllerinin aşağıya doğru ivme kazandırıldığı yerlerde gerçekleşiyor! Yani hava molekülleri aşağıya yönlendirilirse bizler uçuyoruz!

Öyleyse ne kadar çok hava molekülünü etkilerseniz daha fazla kaldırma kuvveti kazanırsınız. Flap uygulamasının teorisi budur, kanadın yüzey alanı arttırılarak, etki edilen (momentumuna müdahil olunan) hava moleküllerinin sayısı artar (tabii ki de anlık olarak).

Kanatların sürüklenme kuvveti de bu momentumun korunumundan kaynaklanır. Asıl konu bu olmadığı için girmiyorum şimdi.

Demem o ki bu olayı bir “teori ile açıklamak” insanların olayı anlamamasına sebebiyet verir. Derler ki neden kanadın sonunda birleşiyorlar? Kim bunları hızlandırıyor? Niyet iyi olabilir ama insanların kafası karışıyorsa müdahil olmam gerekir...

He ayrıca kimseye de internetten bir şeyler öğrenmeye çalışmalarını tavsiye etmem, hele de bilimi. Kitaplardan öğrenmek harici seçenek yoktur. He bir tek, kitaplara erişim için internet kullanılabilir o kadar...

Ayrıca yukarıdaki alıntıda belirtilen kesinlikle doğrudur ve kaldırma kuvvetini açıklamaktadır.

Kaldırma kuvveti tanımı basitçe böyle anlatılabilir. Ama şunu iyi bilmek gerekir ki bu tanımlar çok basit düzeyde anlatılmaktadır.
Bu konuyu iyi anlamak istiyorsanız ve havacılığa ilginiz varsa Aircraft Performance & Design: Anderson, John: 9780070019713: Amazon.com: Books bu kitabı okumanızı önerebilirim. Ayrıca NASA'nın Beginner's Guide to Aeronautics sayfasını takip etmenizi tavsiye edebilirim.
 
Hava kıvrımlı üst yüzey üzerinden akarken, doğal eğimi düz bir çizgide hareket etmektir, ancak kanadın eğimi onu aşağı ve geriye doğru çeker. Mesela parmağınızı musluktan akan suya yaklaştırırsanız (suya temas etmeden) su parmağınıza doğru yaklaşır.
Bu nedenle, hava etkin bir şekilde daha büyük bir hacme yayılır (aynı sayıda hava molekülü daha fazla yer kaplamaya zorlanır) ve havanın basıncını düşüren şey budur.
Hayır. Burda yanlış anladığın nokta şurası; akan bir havanın basıncı sadece hızı ile düşer. Yaklaşmasının tek sebebi yüzey üzerinde akmaya devam etmesidir. Yoksa uzağındaki hava da akmaya devam etmektedir. Hava kanat yüzeyinde ayrıldığı için ve kanadın alt ve üst yüzeyi farklı olduğundan hava aynı anda terk etmeye zorlanır. Bu yüzden üst yüzeyinde katedeceği mesafe fazla olduğundan akış hızlanır. Bir havanın akışı hızlanırsa basıncı direkt düşmeye başlar. Basınç farkı oluşursa direkt olarak vakumlama başlar.
Yani iki hava molekülümüz kanat önünde ikiye ayrılırsa, üstten giden, altta gideninkinden çok daha hızlı bir şekilde kanadın kuyruk ucuna ulaşır. Ne zaman ulaşırlarsa ulaşsınlar, bu moleküllerin her ikisi de aşağı doğru hızlanacak ve bu kaldırma kuvvetinin oluşmasına yardımcı olacaktır.
Bunu zaten ben söyledim sen yeni bir şey söylemiyorsun ki:) Öbür arkadaş gibi aynı hesaba geliyor söylediklerin sadece farklı açıdan anlatıyorsun o kadar:)
Ayrıca yukarıdaki alıntıda belirtilen kesinlikle doğrudur ve kaldırma kuvvetini açıklamaktadır.
O bilgi sadece etkiye tepki olayını anlatır. Uçağın uçmasına etkisi katkısı elbet vardır ama direkt katkısı yoktur. Sürtünmeye deseydi kabul ederdim fakat uçmaya katkısı yoktur. O yüzden hataya düştü.
Kaldırma kuvveti tanımı basitçe böyle anlatılabilir. Ama şunu iyi bilmek gerekir ki bu tanımlar çok basit düzeyde anlatılmaktadır.
Sen sadece benim anlattığıma yanlış dedikten sonra konuyu dolaştırıp en son benim dediğimi söyledin. Yani yüzeydeki hava akışı hız farkı ve basınç düşmesi.
Bu konuyu iyi anlamak istiyorsanız ve havacılığa ilginiz varsa
Yaklaşık 2004’ten beri havacıyım ben.
Ayrıca NASA'nın Beginner's Guide to Aeronautics sayfasını takip etmenizi tavsiye edebilirim.
Biraz aşağılayıcı kitap tavsiyelerinde bulunuyorsun farketmedim değil bu arada haberin olsun;)
 
Yani bu toplum her zaman mı böyleydi yoksa şimdi bu internet sayesinde mi böyle fikirleri görüyoruz, yoksa bu internet sayesinde her şeyi hiçbir emek harcamadan bilebileceğini düşünen yığınların mı fikirleri anlamıyorum.

Bakın bu öğrenme işi hiç de düşündüğünüz gibi “Elimde telefon var, iki dakikaya Google’larım öğrenirim.” şeklinde değildir. He dertleri zaten öğrenmek de değildir, sadece farklı gözükme çabasından ötürü bir an için bilme arzusudur. Bundan ötürü de böyle tuhaf yorumlarla karşılaşıyoruz. Ve daha da ilginci bu insanlar, bu işin kitabını okuyanlardan çok daha kendilerinden eminler. Bakın böyle olmaz. Öyle deseymiş doğruymuş, böyle deseymiş kabul edermiş de. Bu şekilde olmaz. Bu şekilde hiçbir şey okumadan, hiçbir şeyi merak etmeden olmaz.

Kitap karşıtlığı, ezber karşıtlığı, sadece işe yararsa öğrenilmeli gibi popülizm kokan fikirler tabii ki de bunları dinleyen tembel yığınlar için prim yapacak. Mühendisliği meslek olarak gören, bundan ötürü de mühendisten pratik bekleyen çok bilmişler lütfen siz hiçbir bilimsel işlerle uğraşmayın. Bakın görüyor musunuz daha mühendisin ne olduğundan bile haberiniz yok. Hani Google Amca size öğretiyordu? Adam mühendisten pratik bekliyor, ee bu kadar da küstahlık olmaz, bu kadar bilmeden bilmişlik olmaz.

Eğitebilmek çok zor. Kağıt üstünde hepsi eğitim almış ama! Her zaman için her şeyi bildiğini düşünüyorlar. Tek dertleri meslek sahibi olmak. Tek dertleri bu benim ne işime yarar bakış açısı. Her şeyleri çıkar için. Umarım
sadece bilmek için bilmek isteyen, sadece öğrenmek için öğrenen insanları yetiştirebiliriz. Bize gereken eğitim almış insanlar değil, bize gereken eğitimli insanlardır...
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Ne diyon gene ya? Duyar kasıp durmuşsun defalarca. Ciddi ciddi bana havacılık eğitim geçmişini açıklar mısın? Yok şöyle deseymişmiş yok böyle deseymişmiş... Ciddi ciddi soruyorum sana havacılık eğitimin veya normal eğitim geçmişin ne söyle bana madem duyar kasıyorsun. Yok bilmek isteyenler yok elimde telefon varlar yok avamlar bilmem ne. İyice can sıkıyor ve saçmalıyorsun.

Biri kalkar çocuk kitapları önerip aşağılamaya kalkar öbürü bir Newton yasası duymuş gelmiş burda uçak öyle uçmaz böyle uçar. Neyin egosunu kasıyorsunuz burda anlamadım! Sonra cevap vermek yerine bıdı bıdı bıdı...

Bak dostum ben de @Jira da aktif şekilde havacılık sektörü içinde bulunan, çalışan ve eğitimini almış kişileriz. Burda havacılık meraklısı arkadaşlarımızla bilgi paylaşımı veya merak ettikleri ile ilgili basite indirgenmiş yani havacı olmayan birinin anlayacağı şekilde bazı şeyleri açıklamaya çalışıyoruz. Ben de bilmez miyim burda sana akademik formüllerle terimlerle açıklamayı.

Al kardeşim açıkla o zaman madem biz avamız sen açıkla. Sonra da susup gitme ama fikrinin arkasında dur. Bir helikopter sorusunu cevaplamadın hala daha bana burda avam diyemezsin!
 
Daha helikopterlerin pallerini ''pervane'' olarak tanımlayan bir ''havacının'' mesleki hakimiyetini sorgularım. 15-17-20'nci mesajlarda helikopterlerin nasıl uçtuğunu, nelere sahip olduğunu gayet anlaşılabilir şekilde anlatmışım.

Ben diyeceğimi dedim, alınanlara gitmesi dileğiyle...
 

Geri
Yukarı