Uçak gemilerinde kullanılmak için üretilen bir uçak, kara konuşlu olarak kullanılabilir mi ?

KazımS

Hectopat
Katılım
9 Temmuz 2018
Mesajlar
387
Makaleler
1
Çözümler
1
Yer
Dassault Rafale'nin Kokpiti
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Uçak gemilerinde kullanılmak için üretilen bir uçak örneğin, Dassault Rafale M, kara konuşlu olarak kullanılabilir mi ? Kullanılabilirse, kara konuşlu olarak kullanmanın uçak için bir zararı var mıdır ?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Rusya ve Japonya'nın kara konuşlu donanmaya ait uçakları var. Örneğin Rus donanmasına ait SU-30K'lar kara konuşlu tutuluyor ancak uçaklar donanmaya ait ve donanmanın çıktığı görevlerde kullanılıyor. Tahmin ettiğiniz üzere de uçakları donanma pilotları kullanılıyor. Bu pilotlar donanma görevleri ve deniz konuşlu hedefler için özel eğitilirler.

Donanmaya ait uçak illa bir gemide görev yapacak diye bir şey yok. Bunu sizin sahip olduğunuz deniz konuşlu silahlarınız, askeri taktik/strateji ve doktrinleriniz belirler.

Zarardan kastın nasıl bir zarar? Soruyu açarsan daha spesifik cevap verebilirim.
 
Uçak gemisi için tasarlanmış bir uçak karada tabii ki kullanılabilir. Herhangi bir dezavantajı olmaz. Tabii standartları karşıladığı sürece.

Basitçe şöyle düşünebilirsin; Uçak gemisinde kullanılabiliyor olması o uçağın diğerlerine göre avantajıdır. Yani her uçak, uçak gemisi için uygun değildir. Uygun olanların elinde bir avantaj olur bu kabiliyet;)
 
Rusya ve Japonya'nın kara konuşlu donanmaya ait uçakları var. Örneğin Rus donanmasına ait SU-30'lar kara konuşlu tutuluyor ancak uçaklar donanmaya ait ve donanmanın çıktığı görevlerde kullanılıyor. Tahmin ettiğiniz üzere de uçakları donanma pilotları kullanılıyor. Bu pilotlar donanma görevleri ve deniz konuşlu hedefler için özel eğitilirler.

Donanmaya ait uçak illa bir gemide görev yapacak diye bir şey yok. Bunu sizin sahip olduğunuz gemiler, askeri taktik/strateji ve doktrinleriniz belirler.

Zarardan kastın nasıl bir zarar? Soruyu açarsan daha spesifik cevap verebilirim.
Cevaplarınız için çok teşekkür ederim.
Zarardan kastım, bildiğim kadarıyla donanma için üretilen uçaklarda kara konuşlu uçaklara göre paslanma vb. gibi sorunları engellemek için farklı bir ''malzeme'' kullanılıyor, benimde zarardan kastım sıcak ve nemli bir ortamda uçmak, bulunmak için tasarlanan bir uçağın farklı bir ortama geçmesi ve bu sebep ile sistemlerin yada dışının zarar görebilmesi, ancak böyle düşününce de aklıma gelen şey, ''Dayanaklı bir malzeme var uçakta zaten neden kara konuşlu olunca bir sorun olsun ?''.
 
@KazımS Kendi sorunun cevabını kendi vermişsin. Donanmaya ait uçaklar daha sağlam yapılır hava kuvvetleri uçaklarına nazaran. O uçakları yaparken adeta farklı bir uçak yapıyormuş gibi mühendislik ve AR-GE işlerine girersin.

Ekstra sağlamlık ile gövde ömrü karada kullanıldığında uzayabilir bile, zarardan ziyade avantaj olur yani. Uçağın ömrünün uzaması da modernizasyon ve servis ömrü işlemlerini geciktirerek kısa vadede maliyeti düşürür.
 
@KazımS Kendi sorunun cevabını kendi vermişsin. Donanmaya ait uçaklar daha sağlam yapılır hava kuvvetleri uçaklarına nazaran. O uçakları yaparken adeta farklı bir uçak yapıyormuş gibi mühendislik ve AR-GE işlerine girersin.

Ekstra sağlamlık ile gövde ömrü karada kullanıldığında uzayabilir bile, zarardan ziyade avantaj olur yani. Uçağın ömrünün uzaması da modernizasyon ve servis ömrü işlemlerini geciktirerek maliyeti düşürür.
Anladım, zaman ayırıp cevapladığınız için çok teşekkür ederim efendim.
 
@KazımS Anlayacağın gövde ve iniş takımları daha dayanıklı olduğu için karada konuşlu olarak kullanmak da mantıksız değil ancak bu geliştirmelerin ağırlık gibi bir dezavantajı var. Yakıt giderleri ve aynı motorlar ile güç/ağırlık oranı konusunda dezavantajlı olursun. Rafale'ın donanma ve standart versiyonu arasında 500-600 kg kadar bir fark olduğunu hatırlıyorum.

Not: C ve M modelleri arasında 750 kg fark varmış, baktım.
 
ağırlık gibi bir dezavantajı var. Yakıt giderleri ve aynı motorlar ile güç/ağırlık oranı konusunda dezavantajlı olursun.
Yakıt gideri pek önemli değil ancak güç/ağırlık konusunda eğer uçaklar F-35 gibi birbirine çok yakın motorları kullanıyorsa sorun yaşanır. F-35A ve C'deki motorların maksimum ve military itki güçleri aynı ancak bir sorun var, C modeli daha ağır ve büyük. Bu da A'nın öne çıkmasını sağlar.

Ama gerçekte A modelinin yapacağı görev için gidip de C modeli kullanmayacağın için 2'sini karşılaştırmanın hiçbir mantığı yok. F-16 vs F-18 gibi...

Dezavantaj olarak bunları belirtmeyi unutmuşum, hatırlattığın iyi oldu.

@KazımS Bu resimde kuvvetlerin ihtiyacına göre özel olarak donatılmış özellikleri daha iyi görebilirsin F-35 için.

150629135305-f-35-us-joint-strike-fighter-jet-profile-orig-00010105-exlarge-169.jpg
 
Son düzenleme:
Gerekli cevaplar verildiğine göre bir sonraki konuyu bekleyeyim yapacak bir şey yok:)
Açılmıyor ki şöyle 15 sayfa sürecek bir tartışma konusu, hevesimizi ala ala tartışıp aylık dozajı alalım.
 

Geri
Yukarı