Uçak Kazaları: Japon Hava Yolları Uçuş 123

kakaolupuding

Kilopat
Katılım
6 Aralık 2017
Mesajlar
1.400
Makaleler
1
Çözümler
3
Yer
İstanbul
Tarih: 12 Ağustos 1985 Hava taşıtı: Boeing 747SR-46 (Boeing 747 Short Range)
Bölge: Ueno/Gunma (Japonya) İşletmeci: Japon Hava Yolları
Kalkış havalimanı: Tokyo Havalimanı Kuyruk numarası: JA8119
İniş havalimanı: Osaka Havalimanı
Kaza sebebi: Uçak kuyruğunun kopması, bakım hataları, kabin basıncının düşmesine bağlı olarak meydana gelen hidrolik arıza
Yolcu Sayısı: 509
Mürettabat: 15
Yaralılar: 4
Ölü Sayısı: 520
Kurtulanlar: 4

Havanın güzel ve Japon halkının nadir tatil yaptığı günlerden biriydi. Japon Hava Yolları iç hatlardaki yoğunluğu karşılamak için Boeing 747SR-46 tipi uçaklardan almıştı. Boeing 747SR, daha geniş ve teknolojik olması, benzin tankının ise diğer Boeing 747'lerden küçük olması ile Japon Hava Yolları'nın iç hat gözdesi olmuştu. 509 yolcusu ile Tokyo Havalimanı'ndan kalkan uçağın kokpitinde ve kabininde 12 dakika sonra büyük bir patlama sesi duyuldu. Fakat motorlar, kanatlar yerindeydi. Daha sonra patlama sesinin sebebi anlaşılmıştı. Uçağın arka basınç perdesi patlamıştı.
Jal123hasar.jpg

Fakat patlama ile birlikte uçağın dikey sabitleyicisi de yaklaşık 5 metrelik uç kısmı ile dikey dengeleyici de denize düşmüştü. Bu sebeple içerideki kabin basıncı azaldı ve uçağın tüm hidrolik sistemi devre dışı kaldı. Yüksek irtifada kabin basıncı düştüğü için oksijen maskeleri takılmak üzere düşmüştü. Pilotlar, transponder vasıtasıyla tehlike sinyali yayını yaptılar. Tokyo Bölge Kontrol Merkezi, acil iniş için uçağa gerekenleri bildirdi. Fakat tüm hidrolikler devre dışı kaldığı için uçak yukarı aşağı ani dalışlara başladı. Buna karşılık pilotlar (Kaptan pilot Takahama Masami ve ikinci pilot Sasaki Yutaka) tüm motorlara farklı güç vererek uçağın dengede kalmasını sağladılar. Uçağı yavaşlatmak için iniş takımlarını açan pilotların bu hamlesi de sonuç vermedi. Uçağın iniş takımları açılınca dev Boeing 747 irtifa kaybetmeye başladı. Pilotlar, 13.500 feet'e (4.100m) indiklerinde uçağın tamamen kontrolden çıktığını belirttiler. Boeing 747, İzu Yarımadası üzerinden geçerek Pasifik Okyanusu'na doğru yöneldi ancak daha sonra tekrar geriye dönerek 7.000 feet'e (2.100m) kadar alçaldı. Pilotlar uçağı 13.000 feet'e kadar (4.000m) kadar yükseltmeyi başardılar. Fakat o andan sonra uçak dağlara doğru çok hızlı bir şekilde alçalmaya başladı. Saatler 18.56'yı gösterdiğinde ise uçak 6.800 feet (yaklaşık 2.100 metre) yükseklikteyken radarda kayboldu. Ardından çok yüksek bir süratle Takamagahara Dağı'na çakıldı. Çarpmanın etkisiyle uçağın büyük bir bölümü ters döndü ve infilak etti.

Uçağın arka basınç perdesinde meydana gelen patlamadan itibaren geçen 32 dakikalık sürede, bazı yolcular ailelerine veda mektubu yazdı. Japon Hava Yolları'nın 123 sefer sayılı uçuşunda meydana gelen mekanik arızalar, simülatör ortamında yeniden canlandırıldı. Simülatör de dört ayrı uçuş ekibi büyük çaba sarfetmelerine rağmen uçağı sağlıklı bir şekilde yere indiremediler. Bunun yanında, 747'yi 32 dakika boyunca havada tutan gerçek mürettabatın bu süresine simülasyon da test yapan dört uçuş ekibinden hiçbiriside bu süreye ulaşamadı.

Kazadan yaklaşık 20 dakika sonra Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri 'nin 345 TAS filosuna bağlı bir C-130 Hercules düşen 747'nin yerini tespit etti. Yokota Hava Üssü'ne kurtarma operasyonunu başlatmak istediklerini, bölgeye bir helikopteri yönlendirebileceklerini ve Japon kurtarma ekiplerini olay yerine ulaştırmak istediklerini bildirdiler. Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri'nin kurtarma teklifine Japon yetkililer karşı çıktılar ve kurtarma çalışmalarının Japonya Öz Savunma Kuvvetleri'nin yürüteceğini ve başka bir yardım ekibine gerek olmadığını açıkladılar.

Bir JSDF helikopteri enkazı gece saatlerinde buldu. Ancak yağmurlu hava, gece hava koşulları ve uygunsuz arazi şartları nedeniyle enkazın olduğu yere iniş yapmayı başaramadı. Pilot, havadan aşağıda hiçbir yaşam belirtisi olmadığını bildirdi. JSDF bu rapora dayanarak, kurtarma ekiplerinin enkazdan 63 kilometre uzaklıkta bulunan, helikopterin inişi için gerekli olan rampaların ve diğer hazırlıkların yapıldığı bir köyde geceyi geçirmelerini sağladı. Ertesi sabaha kadar kurtarma ekiplerinin kaza yerine gitmelerine izin verilmedi. Daha sonra sağlık ekipleri, dağda yaralanmaya ve şoka bağlı olarak hayatını kaybetmiş olan cesetler buldu. Yani ölenler arasında kazadan sağ kurtulan ancak yardımın gecikmesi sonucunda ölenler mevcuttu. Bir doktor ise "kurtarma ekipleri on saat önce gelseydi, yaralılar kurtulurdu" açıklamasını yaptı.

İlk arama çalışmaları beş bin kişinin katılımıyla yaklaşık altı saat sürdü. Japon Hava Yolları kabin görevlisi Yumi Ochiai, kazada 524 yolcu ve mürettebat içinde kurtulan dört kadın yolcudan birisiydi. O, enkazın ortasındayken parlak ışıklar ve helikopter rotor sesleri ile kendine geldiğini, gece boyunca kazadan kurtulan diğer yaralıların çığlık ve iniltilerini duyduğunu ve kurtarma birliklerinin sabahtan önce gelmediklerini söyledi.

Kaynaklar:
Vikipedi: Japon Hava Yolları Uçuş 123
Vikipedi: Transponder nedir?

Kaza ve Uçağa Ait Fotoğraflar
Kaza yapan Boeing 747SR-46 Osaka Havalimanı'nda:
Japan_Airlines_JA8119.jpg

Japon Hava Yolları uçuş 123'ün kabininden kurtarılan bir fotoğraf:
JAL123Kabin.jpg
 
Kazada kurtulan kişi sayısının daha fazla olduğu fakat kurtarma ekiplerinin bölgeye geç ulaşabilmesi sebebiyle bu sayının azaldığını duymuştum.

70'ler ve 80'ler havacılık adına trajedilerle dolu. Özellikle DC 9, DC 10, 747, L-1011 Tristar tarzı uçakların karıştığı ciddi trajediler var.
 
Kazada kurtulan kişi sayısının daha fazla olduğu fakat kurtarma ekiplerinin bölgeye geç ulaşabilmesi sebebiyle bu sayının azaldığını duymuştum.

70'ler ve 80'ler havacılık adına trajedilerle dolu. Özellikle DC 9, DC 10, 747, L-1011 Tristar tarzı uçakların karıştığı ciddi trajediler var.
Evet ama geç müdahale yüzünden ölenler mevcut. Ve evet 70 ile 80'li yıllar bir trajedi idi havacılık için.
O bu değil de malezya uçağı ne durumda? Bir şey bulabildiler mi?
Uçağın sadece kanadı kıyıya vurdu.
 
Dünya havacılık tarihinde en büyük facialardan biri...

Kaptan 19 yıldır şirkette uçan ve toplam 12,400 uçuş saatine sahip olan deneyimli bir pilottu. 747 uçağıyla ise yaklaşık 4.850 saatlik bir uçuş tecrübesine sahipti. F/O ise yaklaşık 4,000 toplam uçuş saatine ve 747 uçağı ile de 2,650 uçuş saatine sahipti. Uçuş mühendisi 9.800 toplam uçuş saatine sahipti. Bunlardan 3,850 saatlik kısmında ise 747 uçağında uçmuştu

Bu bilgiler önemli. Peki bu kaza neden oldu ona bakalım.

  1. Kazadan yedi yıl önce 2 Haziran 1978 tarihinde, Osaka Uluslararası Havalimanı'na inişi sırasında uçağın kuyruğu piste çarpmıştı. Bu çarpma sebebiyle arka basınç duvarında hasar meydana geldi.
  2. Ancak basınç duvarında yapılan onarım, Boeing'in standart onarım prosedürlerine uygun olarak yapılmamıştı. Boeing prosedürlerine göre, hasarlı kaplama üstten yerleştirilmiş bir plaka ve iki sıra perçin ile onarılması lazımken, Boeing teknisyenleri bu prosedürlerin aksine çift plakayı tek sıra perçin kullanarak onarım yapmışlardı. Bu şekilde yapılan onarım sonucunda, parçanın metâl yorgunluğuna karşı olan direnci %70 oranında azaldı. Boeing, daha sonra yapılan hatalı onarım sonucunda uçağın 10,000 kalkışa kadar dayanabileceğini hesapladı. Ancak uçak kaza anına dek tam 12,319 defa kalkış yapmıştı.
  3. Son kalkışın basıncıyla arka basınç perdesindeki hasar sonucunda, dört ana hidrolik sistem devre dışı kaldı ve dikey sabitleyici uçaktan koptu. Bunlara bağlı olarak uçağın uçuş kumanda sistemleri devre dışı kaldı ve uçak pilotların kontrolünden çıktı.
Maalesef Boeing teknisyenlerinin ve mühendislerinin hatalı gövde bakımı yüzünden oldu. Kurtarma ekiplerinin geç kalması ise faciayı daha da büyütmüştür.
O bu değil de Malezya uçağı ne durumda? Bir şey bulabildiler mi?
Uçağa dair en büyük parça olarak flaperon bulundu. Bunun dışında 19 küçük parça daha var. Yeni Zelanda Hava Kuvvetleri okyanus üstüne çıkan parçaları fotoğraflasa da bir müdahalede bulunmamıştır.
 
Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı