VA panel deneyimim

Arkadaşlar merhaba. Bu başlığı aslında monitör alırken yaşadığım ikilemleri başkaları da yaşasın istemediğim için açma kararı aldım.

Yakın zamanda 2K monitöre geçme kararı aldım ve araştırma yapmaya başladım. Gerek YouTube'da incelemeler, gerek forumda başlıklar, gerek yorumlar derken pek çok monitör araştırdım ve inceledim. 1080p monitörüm AOC 24g2u olduğu için 2 yıldır IPS panel kullanmaktaydım ve bu yüzden de IPS panel dışında bir şeyi düşünmüyordum bile çünkü çoğu yerde IPS dışı monitörler adeta kötülenir durumda. Monitör stokları şu anda ülkemizde az ve fiyatlar da satıcıların kontrolü altında olduğu için fiyatlar aşırı şişirilmiş durumda mesela değeri 400 dolar olan monitör şu anda 600 dolar bandında satılabiliyor, bu neredeyse 4K Gaming monitör fiyatına ulaşacak durumda. Bu da beni IPS panel dışında monitörlere de bakmaya teşvik etti. Gördüğüm kadarıyla özellikle Technopat forumunda VA paneller hiç tercih edilmiyor ediliyorsa da çok nadir. YouTube'da binlerce yoruma baktığımda da çoğunluk VA Panel'i tercih ediyor. Bu araştırmanın sonunda @Saint Lucia'nın da tavsiyesiyle kendime VA panel olan şu monitörü ısmarladım. Hiçbir problemle karşılaşmadım ne ölü piksel ne ışık sızması ne de ghosting.

Yan yana IPS monitörümle karşılaştırdığımda üç şeyi fark ettim.

1) benim elimdeki IPS panel mat ekran yapısına sahip olduğu için siyahları oldukça güzel gösteriyormuş. Yeni monitör de parlak ekran yapısına sahip olduğu için gündüzleri IPS panelim siyahlar konusunda daha güçlü.

2) evet renkler IPS'de daha canlı fakat insanların söylediği kadar aşırı bir durum yok. Renk ayarlarını yaptığınızda çok benzer duruma gelebiliyor. Hatta ben hassas gözleri olan biri olarak renkleri daha soluk ve ekranı daha kısıkta kullanıyorum yani VA bana daha bile uygun. Yan yana koyunca sizler de görebilirsiniz. Görseli ekleyeceğim. Sağdaki ekran benim kullandığım ayarlardayken soldaki ekran stok ayarlarda. Tabii ki kalibrasyona göre değişkenlik gösterir ben kendi kullandığım ayarları çektim belirtmekte fayda var.

3) bu ekranın yenilenme hızından mıdır bilemem biri 165Hz biri 144Hz fakat UFO testinde VA panel ekranım IPS panel ekranımdan daha iyi sonuçlar verdi.

Şimdi panelden değil de bu aldığım modelden bahsetmek gerekirse genel olarak monitör hakkında şikayet edebileceğim 2 şey var.
1) ekranı parlak yapıya sahip, mat olanları çok daha güzel buluyorum fakat bu benim kendi fikrimdir.
2) monitörün ayağı her ne kadar kaliteli malzemeden yapılmış olsa da çok rahatlıkla sallanıyor. Bazen kafeinden dolayı ayaklarını masaya dayayıp sallıyormuşum onu fark ettirdi bu monitör bana. Diğer monitörümde hiç öyle bir problemle karşılaşmadım.

Son olarak konuyu açarkenki amacıma gelelim. Arkadaşlar monitör alırken VA ve IPS arasında çok gidip gelmeyin insanların söylediği kadar aman aman aşırı bir fark yok. Benim aldığım modelde VA panel yazınca en çok karşınıza çıkan problem Black smearing de gözlemlemedim. En azından benim fikrimce 200 dolar fiyat farkı yaratacak bir fark yok öyle diyebilirim. Benim gibi gözleriniz hassas ile rahatlıkla VA panel alabilirsiniz fakat kronik sorunlu olanları almamanızı, beğendiğiniz VA panel monitörlerin yorumlarına bakmayı, kullananlara sormanızı öneririm. Monitörü seçmemde ve VA panele bir şans vermeme yardımcı olan olan @Saint Lucia'ya bir kez daha teşekkür ederim.

Dosya Ekleri

• ıps vs va.png
    1,3 MB · Görüntüleme: 195
Son düzenleyen: Moderatör:
Elinize sağlık.
İşte bir kullanıcıdan istediğim yazı budur.
İyiysiyle kötüsüyle anlatmak önemlidir çünkü.

VA panel seçimi zordur. Bilip almak gerekir.
Size önerdiğim monitör VA panel potasında alınabilecek (bütçesinde) iyi monitörlerden biri.
Fiyatı şuan zam yedi. Zam yememiş olsa hala f/p bir ürün.

Agon zaten Aoc'un özen gösterdiği bir seri. Memnun kalacağınıza emindim.
Güle güle kullanın.

Bende aynı monitörü aldım. Ölü piksel benim kaderim. 2 tane var ama gözüme hiç batmıyor. O yüzden kalsın uğraşmıycam artık dedim. Hikayeli oyun ve FIFA oynuyorum zaten. İnan bana IPS de zulüm çekiyormuşum. Siyah diye birşey varmış gerçekten bu monitörü alınca farkettim. Ghosting testi yaptım siyah gölgelenme hiç yok. Hatta neredeyse tertemiz diyebilirim. Oyunda hiç farketmiyorum. 7.000 TL ye aldığımı düşününce bedavaya almışım diyorum. IPS glow dehşeti yok. Sağdan soldan parıldama yok. Ben çok memnunum. Öneren arkadaşa da teşekkürler @Saint Lucia ya. Arkadaşım da bende 1 tane aldık memnunuz.

Hayırlı uğurlu olsun.
IPS panelden bıkanlar için en iyi seçenekti bu monitör. Üstüne basa basa önermekten memnunum. Şu an fiyatı arttı. Şaşırmadım. 6.999TL'ye satılması mucizeydi.

Ölü piksel şansızlığınıza üzüldüm. Ben takılırım bu soruna. Ürün değişimi için konuşun en azından. Fiyat arttığı için yüksek ihtimal yokuş yapacaklardır.

Hocam düşünün ki şu fotoğrafta daire içine aldığım yerin ortasindaki yer. Ölü piksel mi aslında ona da karar veremedim ama inanın 10 cm içine görmediğin sürece görmek imkansız. Mardin'de yaşıyorum. Dell mağduru olduğum için usandım. Zaten gönder yenisi gelsin felan derken iş uzadıkça uzuycak. Yeni gelenin de sorunlu olmuycaginin garantisi yok. Böyle kalsın 2 taneden birşey olmaz. Dediğim gibi normal gözle görmek imkansız.

Dosya Ekleri

• Screenshot_2023-06-02-13-13-46-175_com.miui.gallery.jpg
    33 KB · Görüntüleme: 66
  • IMG_20230602_131446.jpg
    49,8 KB · Görüntüleme: 64

Panel kaliteli olunca sönük pikseli görmek bile zor oluyormuş.
Göze batmıyor haklısın.
JScreenFix - Pixel Repair şu piksel tamir yöntemini sistemi kullanmıyorken bir deneyin. 1-2 saat dursun. Belki işe yarar.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…