Varoluş bir özellik midir?

  • Konuyu başlatan RPM
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 1
  • Görüntüleme 1B
Katılım
15 Ağustos 2020
Mesajlar
11.282
Makaleler
6
Çözümler
31
Yer
Bursa
Nigel Warburton-Felsefeye Giriş kitabında "Varoluş bir özellik değildir" ifadesine rastladım. Şimdi o metni tamamen aktaracağım. Biraz kafamı karıştırdı açıkçası.

Bekâr biri, evlenmemiş biri olarak tanımlanabilir. Evlenmemiş olmak, bir bekârın temel özelliğidir. Bu durumda, "bekârlar vardır" dersem bekârların bir başka özelliğini vermiş olmam.

Varoluş, evlenmemiş olma özelliğiyle aynı türden bir şey değildir: Bekâr kavramının içeriği bekâr olan herhangi birinin var olup olmamasından bağımsız olarak aynı kalsa da, herhangi birinin evlenmemiş olması için, onun ilkin var olması gerekir.

Eğer aynı düşünceye Ontolojik Argüman için de başvuracak olursak, argümanın yanlışlığının, Tanrı'nın varoluşunu tıpkı her şeyi bilen ya da her şeye kadir cinsinden bir özellikmiş gibi ele alınması olduğunu görürüz.

Oysa Tanrı var olmadan her şeyi bilen ya da her şeye kadir olmaz, dolayısıyla Tanrı'nın herhangi bir tanımını yapmak onun zaten var olduğunu varsaymak olacaktır. Varoluşu, herhangi bir şeyin şu ya da bu özelliklere sahip olabilmesinin önkoşulu olarak görmek, onu mükemmel bir varlığın başka temel özelliği olarak görme yanlışına düşmektir.

Peki ya tek boynuzlu at gibi kurgusal varlıklara ne demeli? Şüphesiz, tek boynuzlu atın, dört ayağa ve tek boynuza sahip olması gibi özelliklerinden, o gerçekten var olmasa da bahsedebiliriz. Dolayısıyla, "Tek boynuzlu atlar, tek boynuzludur" türünden bir cümlenin esasen ne anlama geldiğinin yanıtı, "Tek boynuzlu atlar var olsaydı eğer, onların tek boynuzlu olacağıdır." Başka bir deyişle, "Tek boynuzlu atlar, tek boynuzludur" ifadesi temelde koşullu bir ifadedir. Bundan ötürü tek boynuzlu atların var olmaması, varoluşun bir özellik olmadığı görüşü için bir sorun yaratmaz.

Öncesinde Tanrı'nın varlığı hakkında kullanılan ontolojik argümandan bahsediliyor.

Peki, sizce varoluş bir özellik midir?
 
Peki, sizce varoluş bir özellik midir?

Varoluş; gerçek ya da hayal herhangi bir olguyu diğerlerinden ayırmak için kullanılan nitelikler (iyi, kötü, doğru, yanlış, uzun, kısa, açık, koyu, boynuzlu, boynuzsuz vb.) içinde sayılabilecek bir ayırıcı olmaması sebebiyle "özellik" değildir. Özellik olarak ifade edilebilmesi için, niteliğe dair olması gerekir. "Varoluş nedir?" derseniz. Fiildir.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı