Virüsten nasıl kurtulurum?

Hocam dediğiniz virüs normal kullanıcının başına çok zor gelir. Basit bir virüste format demek saçma. Virüs girenin bilgisayarında önemli konfigürasyonları, resimleri, oyunları olabilir. Bir Wi-Fi adaptörünün bile driverini kurmak can sıkıcı olabiliyor. Hem format en son çare. Bununla ilgili @enes.wtp 'nin açıklaması var:
Eki Görüntüle 650218

Super moderator bilir-kisi mi, uzman gorus mu?

Bilgisayarina virus girdiyse ve kesin olarak cozmek istiyorsan format atarsin, hatta ciddi bir durumsa networkteki bilgisayarlara da low level format atarsin. Onun disinda izleyecegin adimlarin cozum olup olmadigini kesin olarak bilemezsin. AV dosyalarina md5 analizi yapar, file - key hook inceler, network davranis analizi yapar o kadar. Bir kere enfekte eden malware icin AV den saklanmanin cok fazla yolu var.

AV virus olarak tanimlasa dahi tamamen silemeyebilir, cunku Windows isletim sisteminde executable bir programin gecmiste neler yaptiginin butuncul kaydi tutulmuyor. Dosyayi karantina folderina aliyor, registry leri siliyor vs o kadar.

Her virusten suphelenen insana format at demek sacma, cunku kesin teshis konulmamis henuz. Ama virus oldugu garantiyse kesinlikle en mantikli yol format atmak ve duzgun bir AV kullanmak. Hal boyle olunca virus girdi ne yapayim konularinda da format at diyen goreceksin. 2+2 diye konu acarsan 4 gorursun cunku.

Dosya Ekleri

• Ek Açıklama 2020-08-27 174907.png
    Ek Açıklama 2020-08-27 174907.png
    9,4 KB · Görüntüleme: 53
Super moderator bilir-kisi mi, uzman gorus mu?

Bilgisayarina virüs girdiyse ve kesin olarak cozmek istiyorsan format atarsin, hatta ciddi bir durumsa networkteki bilgisayarlara da Low Level format atarsin. Onun disinda izleyecegin adimlarin cozum olup olmadigini kesin olarak bilemezsin. Av dosyalarina MD5 analizi yapar, file - Key hook inceler, network davranis analizi yapar o kadar. Bir kere enfekte eden malware için avden saklanmanin cok fazla yolu var.

Av virüs olarak tanimlasa dahi tamamen silemeyebilir, cunku Windows isletim sisteminde executable bir programin gecmiste neler yaptiginin butuncul kaydi tutulmuyor. Dosyayi karantina folderina aliyor, registryleri siliyor vs o kadar.

Her virüsten suphelenen insana format at demek sacma, cunku kesin teshis konulmamis henuz. Ama virüs oldugu garantiyse kesinlikle en mantikli yol format atmak ve duzgun bir av kullanmak. Hal boyle olunca virüs girdi ne yapayim konularinda da format at diyen goreceksin. 2+2 diye konu acarsan 4 gorursun cunku.

Çok doğru söylemişsin her şeye format yazanlar var belki benim bilgisayarımda önemli şeylerim var veya çok da önemli bir virüs değil kolayca silinebilecek bir şey? Kasper SKY tararken 6 milyon dosya buldu.

Diğer arkadaşlar dese anlarım da forumda bayağı aktif bir kişi olarak sizin demenizi beklemiyordum.
Aktif olduğunuz süresince havadan bilgi gelmiyor.

Formatın en garanti yol olması sebebiyle her virüs bulaşma olayına format atmayı önermeyi doğru bulmuyorum. İşletim sisteminin hayati dosyalarına zarar vererek geri döndürülemeyecek hasara sebep olmak, antivirüsten gizli kalmaya çalışan bir virüsün yapmak isteyeceği türden şeyler değil. Virüs bilgisayarınıza bir kere girdi mi o bilgisayardan hayır gelmez gibi bir düşünce var ne yazık ki.

Çoğu durumda da basit bir tarama ile düzelebilecek enfeksiyon olaylarına direk format atmayı önerenleri eleştirmenin hiçbir yanlış tarafı yok. Karşı tarafın sisteminde yedeklemesi gereken tonla dosya, oyun ve konfigürasyon olabilir. Bunları yeni sistemde tekrardan kullanılabilir duruma getirmek zaman isteyen şeyler hep.

Son düzenleme:
Formatın en garanti yol olduğunu savunarak

Bu konunun problemi burada.

Format atmayi onerenleri elestirirken, format atmanin en garanti yol olmadigina dair 1 tane bile bilgi kirintisi paylasmiyorsunuz, cunku yok.

Format atmak buyuk olay, isletim sistemini silmek ugras vs argumanlarinin hic biri gecerli degil, cunku burada "En az efor harcayarak nasil virusten kurtulurum" sorusuna cevap aramiyoruz. "Ne yaparsam virus temizlenir" problemine cozum ariyoruz ve bu durumun en efektif cozumu format. Format atmak istememek icin uyduracaginiz yuzlerce sebep kendi icinde mantikli olsa da gecerli argumanlar degiller. Hastane uzak ve gitmek yorucu olabilir ama bu onun en iyi sifa saglayan yontem oldugu gercegini degistirmiyor.

Dedigim gibi, aksini iddia edenlerden md5 scan atan antivirusun formattan daha efektif nasil virus temizligi yapabilecegine dair bilgi birakmasini rica ediyorum. Yoksa bos laf benim gozumde.

10 dakikada atılacak temiz format yerine neden antivirüs taramalarıyla ve başarısız sonuçlarla uğraşalım ki?
1 saatte bilgisayarı sıfırlayıp bütün uyguluamaları kaybetmek mi, yoksa 10 dakikada sağlam bir antivirüsün zararlı'nın içinden geçmesi mi?

Format en son çözüm olmalıdır bence.

Format atmayi onerenleri elestirirken, format atmanin en garanti yol olmadigina dair 1 tane bile bilgi kirintisi paylasmiyorsunuz, cunku yok.
Format atmanın en garanti yol olmadığını söylemedim, neden sözümü oraya doğru büküyorsun? Format en garanti yoldur fakat başvurulması gereken ilk yol antivirüs ve antimalware araçları olmalıdır. Sizin söyleminizle kendi içinde çelişen argümanlarım neden formatın başvurulması gereken son yol olduğunu açıklıyor, tekrar okuyabilirsiniz.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı