Windows 11 geç tepki veriyor

Hwitsark

Hectopat
Yer
Antalya ve İstanbul
Daha fazla  
Meslek
Doktor
RAM
Corsair Vengeance Lpx CMK16GX4M1E3200C16 16 GB
SSD veya HDD modeli
Hi-Level HLV-M2PCIESSD2280/512G SSD
Ekran kartı
ZOTAC GeForce GTX 1060 6GB GDDR5X
Anakart
PRIME B450M-K II
İşlemci
Ryzen 5 5600
1 hafta önce temiz kurulum ile Windows 11'e geçtim. Sistemim Windows 11'i destekliyor olmasına rağmen sistemim çok ağır çalışıyor. Bir programa tıklıyorum açılması 2 dakika sürüyor, bir oyuna tıklıyorum açılması 5 dakikayı buluyor. Bir dosyayı sile tıklıyorum silmeyi işleme alması 2 dakika sürüyor, ne yapacağımı bilmiyorum. Bu arada HDD falan değil direk NVMe M.2 SSD'ye kurulu SSD'yi test ettim hiçbir sorunu yok. Vadettiği hızı alabiliyorum. Sistem normalde tamamen Windows 11 destekliyor ama çok sıkıntı yaşıyorum.

Merhaba hocam, geçmiş olsun öncelikle. Sorun gerçekten birçok şeyden kaynaklı olabilir, driverlarını kurup, BIOS güncellemelerini yaptın mı? Görev yöneticisinde durumlar nasıl, sistem kaynaklarının ne kadarı kullanılıyor? İşlemcini ya da diskini garip bir program kemiriyor olabilir. Pek olası değil ama sistem dosyalarında bozulma ihtimali olabilir, "temiz kurulum" derken Microsoft'un resmi imajından mı kurdunuz Windows 11'i?

Merhaba hocam, geçmiş olsun öncelikle. Sorun gerçekten birçok şeyden kaynaklı olabilir, driverlarını kurup, BIOS güncellemelerini yaptın mı? Görev yöneticisinde durumlar nasıl, sistem kaynaklarının ne kadarı kullanılıyor? İşlemcini ya da diskini garip bir program kemiriyor olabilir. Pek olası değil ama sistem dosyalarında bozulma ihtimali olabilir, "temiz kurulum" derken Microsoft'un resmi imajından mı kurdunuz Windows 11'i?

Tüm driverları kurdum, BIOS güncel, görev yöneticisinde Windows 11 ile gelen programlar ve Firefox açık şu an güncel sistem kullanımını ekliyorum.
Microsoft'un sitesinden indirip direkt Rufus üzerinden tüm talimatlara harfi harfine uyarak temiz kurulum yaptım.

Dosya Ekleri

• 1748188285787.png
    1748188285787.png
    51,4 KB · Görüntüleme: 45
Windows 11'e geçmeden önce böyle bir durum yaşamıyordunuz anladığım kadarıyla.

Bana SSD şüpheli gibi geldi. Bilindik, incelemesi olan ve tavsiye edilen bir model değil, kalitesi de şüpheli kalıyor.

Ama bu SSD ile daha önce sorun yaşamayıp Windows 11'e geçince yaşamaya başladıysanız ona net bir cevabım yok işte. Ama bazen SSD'de sıkıntı olduğunda hız testinde vs. iyi sonuç gösterse bile Windows'un gündelik çalışması stabil olmuyor.

HWiNFO64 benzeri bir program ile SSD'nin sağlık durumuna bakar mısınız?
HD Sentinel ile de olabilir: Hard Disk Sentinel

HWiNFO'dan bir örnek:
  • HWiNFO64_RgYfiTKOuh.png

Ayrıca, Windows'un kurulu olduğu SSD'nin doluluk durumu nedir? Ne kadarı boş ne kadarı kullanılıyor?

Son düzenleme:
Tüm driverları kurdum, BIOS güncel, görev yöneticisinde Windows 11 ile gelen programlar ve Firefox açık şu an güncel sistem kullanımını ekliyorum.
Microsoft'un sitesinden indirip direkt Rufus üzerinden tüm talimatlara harfi harfine uyarak temiz kurulum yaptım.
Anladım hocam, şimdi yeni bilgilere bakınca durum biraz daha netleşiyor gibi.

Şimdi o yavaşlamanın köküne inmek için biraz daha dedektiflik yapmamız gerekecek. Senin o programları açarken ya da dosyaları silerken yaşadığın dakikalarca süren beklemeler var ya, işte tam o anlarda sistemde neler olup bittiğini yakalamamız lazım. Bir programı açmaya çalıştığında görev yöneticisini aç ve performans sekmesine gelip sistemi izle. CPU kullanımı %100'e fırlıyor mu? SSD kullanımı %100 oluyor mu? Eğer disk kullanımı %100'e çıkıyorsa o anda okuma/yazma hızları ne kadar görünüyor? Eğer hızlar çok düşükse SSD tarafında bir darboğaz ya da uyumsuzluk var. Eğer disk kullanımı da CPU kullanımı da düşük kalıyorsa gerçekten çok tuhaf bir durumla karşı karşıya olabiliriz.

Ayrıca attığın ekran görüntüsünde CPU %33'te görünüyor. Sadece Windows'un kendi servisleri ve Firefox açıkken bu bir tık yüksek sayılabilir (kesin bir şeye işaret etmek zorunda değil, aşırı fazla tab açmadığını var saydım, eğer öyleyse bunu görmezden gelebilirsin.)

Windows 11'e geçmeden önce böyle bir durum yaşamıyordunuz anladığım kadarıyla.

Bana SSD şüpheli gibi geldi. Bilindik, incelemesi olan ve tavsiye edilen bir model değil, kalitesi de şüpheli kalıyor.

Ama bu SSD ile daha önce sorun yaşamayıp Windows 11'e geçince yaşamaya başladıysanız ona net bir cevabım yok işte. Ama bazen SSD'de sıkıntı olduğunda hız testinde vs. iyi sonuç gösterse bile Windows'un gündelik çalışması stabil olmuyor.

HWiNFO64 benzeri bir program ile SSD'nin sağlık durumuna bakar mısınız?
HardDiskSentinel ile de olabilir: Hard Disk Sentinel

HWiNFO'dan bir örnek:

Ayrıca, Windows'un kurulu olduğu SSD'nin doluluk durumu nedir? Ne kadarı boş ne kadarı kullanılıyor?

Daha önce yaşamıyordum. Linux ve Windows 10 kullanırken böyle bir sıkıntı yoktu aslanlar gibiydi.

Dosya Ekleri

• 1748190735456.png
    1748190735456.png
    74,8 KB · Görüntüleme: 34
Daha önce yaşamıyordum. Linux ve Windows 10 kullanırken böyle bir sıkıntı yoktu aslanlar gibiydi.
Hocam diskin sağlığı ve performansı Hard Disk Sentinel'e göre %100 ancak SSD'nin 57 derece sıcaklığının olması hoş bir şey değil. Eğer sistemin şu an boştaysa ya da hafif yükteyse SSD için biraz yüksek sayılabilir. Acaba kasanın içi çok mu ısınıyor ya da M.2 slotu tam ekran kartının altında falan kalıp da onun sıcaklığından mı etkileniyor? Çünkü bu NVMe denen meretler ısındıkça performanslarını kısıyorlar.

Fırsat bulduğunda bir de CrystalDiskMark ile C diskine bir hız testi yapıp değerleri bizimle paylaş. Belki de SSD'nin genel sağlık durumu iyi olsa bile Windows 11 altında anlık tepki verme performansı olması gerekenden düşüktür.

Hocam diskin sağlığı ve performansı Hard Disk Sentinel'e göre %100 ancak SSD'nin 57 derece sıcaklığının olması hoş bir şey değil. Eğer sistemin şu an boştaysa ya da hafif yükteyse SSD için biraz yüksek sayılabilir. Acaba kasanın içi çok mu ısınıyor ya da M.2 slotu tam ekran kartının altında falan kalıp da onun sıcaklığından mı etkileniyor? Çünkü bu NVMe denen meretler ısındıkça performanslarını kısıyorlar.

Fırsat bulduğunda bir de CrystalDiskMark ile C diskine bir hız testi yapıp değerleri bizimle paylaş. Belki de SSD'nin genel sağlık durumu iyi olsa bile Windows 11 altında anlık tepki verme performansı olması gerekenden düşüktür.

Kasa hava akışı çok iyi durumda işlemci soğutucu ve kasanın kendisi çok dengeli çalışıyor ama maalesef slot ekran kartının altında etkileniyorsa bundan etkileniyordur. Bundan ziyade Windows 11 Microsoft'un saçmalıkları yüzünden çok ağır bence. Hizmetler ve birlikte gelen programların ağırlığı yüzünden bu sorunları yaşadığımı düşünüyorum. Çünkü archlinux ve Windows 10 kullanırken fişek gibiydi zerre yavaşlık, gecikme, takılma, donma hiçbiri olmamıştı. Normalde Windows 10'a geçerim çok seviyorum ama vadesi doluyor artık güncel bir işletim sistemine geçiş yapmak zorundayım.

Dosya Ekleri

• 1748192663588.png
    1748192663588.png
    35,5 KB · Görüntüleme: 38
Kasa hava akışı çok iyi durumda işlemci soğutucu ve kasanın kendisi çok dengeli çalışıyor ama maalesef slot ekran kartının altında etkileniyorsa bundan etkileniyordur. Bundan ziyade Windows 11 Microsoft'un saçmalıkları yüzünden çok ağır bence. Hizmetler ve birlikte gelen programların ağırlığı yüzünden bu sorunları yaşadığımı düşünüyorum. Çünkü archlinux ve Windows 10 kullanırken fişek gibiydi zerre yavaşlık, gecikme, takılma, donma hiçbiri olmamıştı. Normalde Windows 10'a geçerim çok seviyorum ama vadesi doluyor artık güncel bir işletim sistemine geçiş yapmak zorundayım.
Hocam SSD'nin performans değerleri gayet iyi görünüyor. Bu SSD'nin bu rakamlarla normal şartlarda sana o bahsettiğin 2 dakikalık beklemeleri yaşatmaması lazım.

O M.2 slotunun ekran kartının altında olması meselesi can sıkıcı olabilir, evet. Bunu aklımızın bir köşesinde tutalım ama şu an ana şüpheli Windows 11'in kendisi gibi duruyor.

Daha önce de söyledim ama bu çok kritik. Bir programı açarken ya da bir dosyası silerken o uzun bekleme anında görev yöneticisini açıp Performans sekmesine bak. Disk kullanımı %100'e mi fırlıyor, yoksa %0-10 gibi rakamlarda mı kalıyor? CPU ne alemde? Eğer disk kullanımı düşük kalıyorsa ya da CPU normal bir şekilde seyir halindeyse bu basit bir disk ya da yavaşlığından çok daha farklı bir sorun, daha teknik bir sorun olabilir.

Hocam SSD'nin performans değerleri gayet iyi görünüyor. Bu SSD'nin bu rakamlarla normal şartlarda sana o bahsettiğin 2 dakikalık beklemeleri yaşatmaması lazım.

O M.2 slotunun ekran kartının altında olması meselesi can sıkıcı olabilir, evet. Bunu aklımızın bir köşesinde tutalım ama şu an ana şüpheli Windows 11'in kendisi gibi duruyor.

Daha önce de söyledim ama bu çok kritik. Bir programı açarken ya da bir dosyası silerken o uzun bekleme anında Görev Yöneticisi'ni açıp performans sekmesine bak. Disk kullanımı %100'e mi fırlıyor, yoksa %0-10 gibi rakamlarda mı kalıyor? CPU ne alemde? Eğer disk kullanımı düşük kalıyorsa ya da CPU normal bir şekilde seyir halindeyse bu basit bir disk ya da yavaşlığından çok daha farklı bir sorun, daha teknik bir sorun olabilir.

Baktığım zaman hiçbir sorun yok. Ben sorunun direkt işletim sisteminden olduğunu düşünüyorum Windows içini şişirmiş resmen. Keşke Linux galip gelseydi.
ReviOS, AtlasOS gibi saçmalıklara girişmeden winutil ve shutup10++ ile bazı ayarlamalar yapacağım. Eğer düzelirse ne âlâ düzelmezse Windows 10'a dönüş yapacağım.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı