Windows neden iyi değil?

yusuf6554

Megapat
Katılım
17 Ekim 2013
Mesajlar
5.440
Makaleler
65
Çözümler
51
Yer
Sakarya
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
AMD Ryzen 5 3600
MSI B450 Tomahawk MAX
ADATA XPG Spectrix D60G 2x 8 GB DDR4 3000MHz CL16
MSI GTX 1660 Super Gaming X
Cooler Master ML240L V2
Kingston A2000 1 TB SSD
SanDisk Ultra 3D 500 GB SSD
Kingston UV400 240 GB SSD
Samsung 850 EVO 120 GB SSD (Harici)
Corsair 275R Airflow White
Cooler Master MWE 700W 80+
Windows 11 Pro 24H2 64 Bit (x64)
Windows 11 Enterprise (Windows To Go) 24H2 64 Bit (x64)
Monitör 1: AOC 24G2SPU
Monitör 2: AOC C24G1
Cinsiyet
Erkek
Merhaba arkadaşlar. Windows işletim sistemi hem bilir kesim hem de birçok kullanıcı tarafından eleştiriliyor. Bunun nedenlerinden bahsetmek istiyorum.

  1. 2022 yılında Windows ailesinde hala 2006 yılından kalma çekirdek kullanılıyor. Yani Windows 11 22H2'de Windows Vista çekirdeği kullanılıyor. Bu çekirdek 2006 ile 2011 arası standartlar için çok iyiydi. Fakat günümüzde çekirdekte neredeyse hiçbir değişiklik yapılmadan çekirdeğe devamlı yeni özellikler ve teknolojiler eklendiği için şişmiş bir duruma gelmiştir. Bu nedenle Windows 10 ve 11 güncel sistemlerde bile zaman zaman saçma hatalar veriyor. Kararlılık konusunda Windows, Linux'un epey gerisinde. RAM kullanımı da bu nedenle çok daha yüksek.
    Karşılaştırma olarak Linux tarafında 5.x ailesi bile bu yıl içinde terk edilecek ve 6.0 çekirdeğine geçiş yapılacak. Her ana sürüm değişikliğinde (4.x'ten 5.x'e, 5.x'ten 6.x'e geçiş gibi) birçok önemli değişiklik geliyor. Bu sayede güncel ihtiyaçları çok iyi bir şekilde karşılanabiliyor. Yani Linux çekirdeği bu yıl büyük güncelleme alacakken Windows'ta hala 2006'dan kalma çekirdek kullanılması şaka gibi.

  2. Yine 2022 yılında Windows ailesinde hala 2001'den beri (Windows XP'den beri) güncellenmemiş bir dosya sistemi (NTFS sürüm 3.1) kullanılıyor. Bu dosya sistemi de silinen verilerin kurtarılabilmesini önemsediğinden dolayı (HDD'lerde) her yeni dosya en son silinen dosyadan sonraki sektöre yazılıyor. Windows 10 ve 11 de bolca yazma işlemi yaptığı için disk hızlı bir şekilde parçalanıyor. Sık sık birleştirme yapmazsanız sistem çok yavaşlıyor. Ayrıca Windows 10 ve 11'de kullanılan Windows Vista çekirdeği ve birçok gereksiz yazılım/servis de eklenince %100 disk kullanımı kaçınılmaz oluyor. Bu sorunu Windows 8'de bile yaşayanlar mevcut.
    Linux tarafında kullanılan ext4 dosya sistemi bile yavaş yavaş Btrfs ile değiştirilmek isteniyor. Windows ise 2001'den beri güncellenmemiş NTFS 3.1 ile devam ediyor.

  3. Özellikle de 2012 ve sonrasında Microsoft, Windows'ta bir sürü dayatma yapmaya başladı. En basitinden Windows 11 22H2'de hem Home hem de Pro sürümlerinde kurulum esnasında internet bağlantısı ve Microsoft hesabı zorunlu oldu. Birçok insan Microsoft hesabı kullanmak istemiyor. Kullanmak isteyenlerin de hatırı sayılır bir kısmı kurulumu mutlaka yerel hesap ile yapmayı tercih ediyor. Çünkü Microsoft hesabı ile kurulum yapınca kullanıcı adı Microsoft hesabı e-posta adresinin ilk 5 hanesi olarak belirleniyor. Sonra değiştirmek için uğraş dur.
    Bir de Microsoft Edge dayatması konusu var. Birçok Windows özelliği kasıtlı olarak Edge'e bağlı. Chrome varsayılan tarayıcı olsa bile o özellikler tarayıcı açınca Edge açılıyor. Oysaki ayarlı olan varsayılan tarayıcı neyse o açılsaydı daha iyi olmaz mıydı?

  4. Windows 10 ve 11'de birçok gereksiz hizmet ve uygulama bulunuyor. Gereksiz hizmetler yüzünden nispeten eski sistemlerde performans düşebiliyor. Gereksiz uygulamalar da gerçekten anlamsız. Kurulum tamamlanıp ilk masaüstü geldiğinde birçok gereksiz uygulama yüklü gelmesi yetmezmiş gibi bir de internete bağlanınca Spotify ve Disney+ yükleniyor. Ben Disney+ ve Spotify kullanıyorum fakat kullanmayanlar çok var. Bu yüzden otomatik yüklenmesi yerine Microsoft Store üzerinden isteğe bağlı olarak yüklenmesi daha mantıklı olurdu. Ben ayrıca Cortana, Get Help, Phone Link, Solitaire Collection gibi uygulamaları hiç kullanmıyorum. En son attığım formattan sonra merak edip açmadım bile. Windows 7 ise çok daha temizdi oysaki.
    Bazı istisnai dağıtımlar haricinde (Ubuntu gibi) birçok Linux dağıtımı gayet temiz geliyor. Hatta Arch Linux gibi rolling release dağıtımlarda kurulumu tamamen kendiniz yapıyorsunuz. Bu nedenle tüm yazılımları siz kendiniz kuruyorsunuz ve hiç gereksiz yazılım olmuyor.

  5. Windows, Microsoft'a bir ton veri gönderiyor. Şimdi bu ilk bakışta "olağan" bir şey gibi görünebilir, nasıl olsa Android, iOS gibi sistemler de gönderiyor diyebilirsiniz. Fakat birçok Linux dağıtımı veri toplamayı geçtim EULA bile barındırmıyor. Yani Windows bu açıdan da noksan.

Aslında daha yazacağım birçok neden olacaktı fakat abim bilgisayarı kapatmamı istediği için konuyu burada kesmek zorunda kaldım.

Sizce de Windows kötü mü? Eğer kötü ise sizce neden kötü?
 
Bence işletim sisteminde iyi veya kötü diye bir şey yok, "ihtiyaca göre tercih edilir" diye bir şey var. Windows mesela kötü bir işletim sistemiyse bile benim umurumda değil, çünkü işime yarayan kısım beni ilgilendirir ve bunu da Windows karşılayabiliyor.
 
Windows'un güvenlik durumu umurumda değil. Windows kurulu olan bilgisayarımda hiçbir şekilde şifrelerimi saklamıyorum. Facebook gibi üyeliğim olduğu siteler içinde telefon doğrulama güvenliği var. Bu yüzden umurumda değil. Benim için oyunların vermiş olduğu performans ve uyumluluk önemli. Bu yüzden Windows.
 
Windows bir gecekondu mahallesi gibi, dışarıdan bakıldığında her şeye kaos hakim ancak sadece bu mahallede yaşayanların tanıyabileceği bir düzen var. Dolayısı ile nerd bir tip değilsen Windows'a işini emanet etmeyeceksin.
 
Aslında Windows iyi bir işletim sistemi ama şu çekirdeği yenilemeleri lazım bence. Yeni Windows sürümü olan Windows 11'in içerisindeki tüm özellikleri ve her yeri yenileyip, optimize etmeleri lazım. Koskoca bir şirket için bunlar zor değildir diye düşünüyorum. Mesela kaç yıldır Windows kurulum ekranı bile değişmiyor. Sıradan bir kullanıcı böyle bir tema yapabilmişse Microsoft neden yapamasın?

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Temaya ve Windows'u baştan aşağı yenilemeye ek olarak:

Bloatware çok fazla bulunuyor. Birçoğumuz zaten Windows ile gelen uygulamaları kullanmıyoruz bile, boşuna yer kaplıyorlar. Silmesi aslında PowerShell komutuyla veya Revo Uninstaller ile kaldırılması basit ama gene de Regedit girdilerinde falan yer kaplıyorlar. Kurulum yaparken istediğimiz uygulamaları seçip ona göre kurması lazım. Out-of-box Experience ekranında tüm güncelleştirmeleri, sürücüleri tamamlamalı. Sorun giderici seçenekleri yenilenmeli. Bir sürü geliştirilmesi gereken şey var. Windows'un yeni Gaming sürümü falan çıksın, en azından biraz olsa bile modlu Windows kullanan kişilerin kullanmasına gerek kalmaz.

Sıfırlama seçeneğinin kalkması veya direkt yenilenmesi - optimize edilmesi gerekiyor. Sıfırlama hem uzun sürüyor, hem de çok hata veriyor.

Windows, donanımları algılayıp ona göre davranması gerekiyor. Örneğin: HDD'ye özgü bir optimize şekli getirebilirler.

Windows'un kendi sanal makinesi olması gerekiyor, Windows 11 ile vardı diye biliyorum ama UWP uygulama tarzında olması lazım.

Windows 10 Görev Yöneticisi'ne karanlık mod getirilmesi lazım.

Bunların dışında: Windows Defender'in arayüzünün değiştirilmesi gerekiyor ve Regedit - CMD komutları gibi şeyler ile kapanmaması gerekiyor. Birçok virüs, Defender'i kapatabiliyor mesela. Kaynak tüketimini de optimize edebilirler, bazen Windows Defender gerçekten fazla kaynak kullanabiliyor ama ben öyle bir şey ile karşılaşmadım.

Bu dediklerim Windows'un şişmesine neden olabilir ama hepsi işe yarayan şeyler.
 
Son düzenleme:
Windows'tan kurtulup geçmeyi düşünüyorum. Zaten native destekli oyunları (DotA2, CS:GO, ARK vs.) oynayacağım, daha performanslı çalışacağını umuyorum. Bana göre Microsoft, Windows 7'den sonra bozdu.
 
Bir süre sonra formatın kesinlikle gerekmesi (hataların üst üste geldiği ve hiçbir şekilde düzelmediği zaman çok canımı sıkıyor o yüzden nefret ediyorum Windows'tan ancak mecbur kullanıyorum.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı