Xfcebox nedir?

Elbette mümkün, istersen "Masaüstü kur" aracındaki bütün masaüstünü kurabilirsin, ayrıca tek tık ile kurulduğu gibi yine aynı araçtan tek tık ile kaldırılabilecek şekilde inşa ettim.

Eki Görüntüle 762721
Güzel olmuş, illedelinux'u KDE ile deneyimlemek istediğim şeylerden biri idi. Teşekkürler.

Burada paylaşmış olduğum xfcebox adlı dağıtım hakkında yeterli bilgi vermiştim ama Xfcebox'un ne olduğu hakkında yeterli bilgi vermediğimin farkına vardım.
Xfcebox, kısaca Xfce ile Openbox'u bir araya getirerek benim entegre ettiğim farklı bir masaüstü.
Başka deyişle, sistemin kendisi her şeyiyle Xfce, ancak pencere yöneticisi Openbox.

Xfce'nin kendi pencere yöneticisi yerine neden Openbox?

Bundan üç yıl önce hem hafif hem kullanışlı ama aynı zamanda kur-kullan şeklinde, yani kullanıcıya pek bir şey bırakmadan bir masaüstü inşa edeyim diye düşündüğümde araştırma ve denemelerimde karşıma hep Xfce çıktı. Xfce elbette hafif ve kullanışlı bir masaüstü ancak benim isteklerimi tam olarak karşılayamadı. Sorunun kaynağı hep pencere yöneticisini işaret ediyordu. Ekran dalgalanmaları, pencerelerin ekran tutuş seçimindeki yanlışlar ve pencere özelleştirmenin kendisiyle sınırlı olması gibi durumlar benim için sorun teşkil ediyordu.
Hani madem ki, kur-kullan şeklinde olacak, o halde kullanıcıları bu gibi şeylerle uğraştırdıktan sonra bir anlamı olmayacaktı.
Lakin Xfce araçları birbirine bağımlı olarak geliştirildiği için xfwm yerine Openbox'u entegre etmek düşündüğümden bir hayli daha zordu.
Şu anda paylaşmış olduğum xfcebox sürümüne gelene kadar 3 yıl içinde aynı sistemi binlerce defa yeniden inşa et, yeniden test et gibi zorluklarla meydana getirme durumunda kaldım.

xfwm'nin Openbox'a göre artısı nedir?

Xfwm'nin Openbox'a göre tek artısı GUI ayar yöneticisinin daha teferruatlı olmasıdır.

Openbox'un Xfwm'ye göre artısı nedir?

Compositor özelliğini kendinize göre ayarlayabilirsiniz.
Pencerelere mevcut ayar dışında programsız-komutsuz özel ayar ve görevler atayabilirsiniz.
Xfwm'nin GUI aracı kadar olmasa da Openbox'un da pencereleri ayarlamak için obconf adlı aracı bulunuyor, hatta tema seçmek gibi fazladan bazı özellikleri de var.
Daha hızlı, daha hafiftir, önce merkezden açılır ve ekran tutuş yerleri seçiminde oldukça kararlıdır. Bu özelliği sayesinde pencereler arka arkaya binmeyeceği için pencere arama gibi zahmet olmayacaktır.
Gtk3'te olduğu gibi gtk2'de de oldukça uyumludur. Bunun anlamı, gtk2 ile yapılmış bir yazılımın görünümünde bozulmalar olmadan kullanılacağı demektir.
Ayrıca kaynak kullanımı daha azdır, donanımı sınırlı olanlar için önemlidir.

xfcebox'un başka farkı var mı, varsa nedir?

Openbox'tan sonra başka önemli farkı, thunar dosya yöneticisi yerine varsayılan yapmış olduğum pcmanfm dosya yöneticisi.
Pcmanfm masaüstlerinden bağımsız çalışması amacıyla yapılmış hızlı, özellikli ve özelleştirmeye daha müsait bir dosya yöneticisidir.
Dosya arama, script çalıştırma, mevcut dizinde uçbirim açma, gizlileri gösterme, öğe yollarını kopyalama, sağ tık bağlam menüsünü dosyalara göre otomatik yapılandırma, yer imleri oluşturma, çift arayüz açma gibi pek çoğu Thunar'da olmayan birçok özelliğe sahiptir.
Kurulu yazılımları anında algılar ve kendini ona göre dizayn eder, bir anlamda kendini yönetir diyebiliriz.
Ayrıca isteyen kullanıcı sağ tık bağlam menüsüne istediği özelliği atayabilir ve bunu çok dilli olarak yapabilir.
Bu kadar muhteşem özelliği ve her sistem ile entegrasyonu daha iyi olduğu için bir diğer farklılık da pcmanfm dosya yöneticisidir.

sonuç
Sonuç olarak Xfce'nin kullanışlılığını, artılarını Openbox ve pcmanfm ile oluşturduğum, daha kullanışlı olduğunu düşündüğüm ve aynı zamanda diğer anlamda 3 yılda melez bir masaüstü inşa etmiş oldum.
Kendim bu masaüstünü çok beğeniyorum ama söz konusu paylaşmaksa elbette kullanıcıların beğenisi daha önemlidir.
Aslında buna beğeni demeyelim de artı olarak gördüğüm bu birleşimin artısını kullanıcıların ne kadar hissettiği önemli. Geçen yıldan bu yana üçüncü sürümünü paylaştığım xfcebox için entegre ettiğim özellikler hakkında herhangibir olumsuz geri dönüş olmadı. Bundan bir öncekinin ortalama 1000 defa indirildiği düşünülürse herhalde xfcebox düşüncem olumlu yürüyor görünüyor, umarım da öyledir.

Eki Görüntüle 762519

Hocam hem hafif hem de modern arayüzü olduğundan eminim. Gerçekten çok güzel duruyor.

@illedelinux başka bir yükleme şansınız var mı?
Sunucu çok sorunlu, indirmiyor.
Yönetimden cevap geldi, düzenleme yapıyorlarmış, bugünlerde oluşabilecek indirme sorunu için özür dilediler, sorun bir kaç gün sürermiş.
Aynı zamanda upload sorunu da var, Xfcebox'u iki günde ancak upload edebildim.

Burada paylaşmış olduğum Xfcebox adlı dağıtım hakkında yeterli bilgi vermiştim ama Xfcebox'un ne olduğu hakkında yeterli bilgi vermediğimin farkına vardım.
Xfcebox, kısaca Xfce ile Openbox'u bir araya getirerek benim entegre ettiğim farklı bir masaüstü.
Başka deyişle, sistemin kendisi her şeyiyle Xfce, ancak pencere yöneticisi Openbox.

Xfce'nin kendi pencere yöneticisi yerine neden Openbox?

Bundan üç yıl önce hem hafif hem kullanışlı ama aynı zamanda kur-kullan şeklinde, yani kullanıcıya pek bir şey bırakmadan bir masaüstü inşa edeyim diye düşündüğümde araştırma ve denemelerimde karşıma hep Xfce çıktı. Xfce elbette hafif ve kullanışlı bir masaüstü ancak benim isteklerimi tam olarak karşılayamadı. Sorunun kaynağı hep pencere yöneticisini işaret ediyordu. Ekran dalgalanmaları, pencerelerin ekran tutuş seçimindeki yanlışlar ve pencere özelleştirmenin kendisiyle sınırlı olması gibi durumlar benim için sorun teşkil ediyordu.
Hani madem ki, kur-kullan şeklinde olacak, o halde kullanıcıları bu gibi şeylerle uğraştırdıktan sonra bir anlamı olmayacaktı.
Lakin Xfce araçları birbirine bağımlı olarak geliştirildiği için XFWM yerine Openbox'u entegre etmek düşündüğümden bir hayli daha zordu.
Şu anda paylaşmış olduğum Xfcebox sürümüne gelene kadar 3 yıl içinde aynı sistemi binlerce defa yeniden inşa et, yeniden test et gibi zorluklarla meydana getirme durumunda kaldım.

XFWM'nin Openbox'a göre artısı nedir?

XFWM'nin Openbox'a göre tek artısı GUI ayar yöneticisinin daha teferruatlı olmasıdır.

Openbox'un XFWM'ye göre artısı nedir?

Compositor özelliğini kendinize göre ayarlayabilirsiniz.
Pencerelere mevcut ayar dışında programsız-komutsuz özel ayar ve görevler atayabilirsiniz.
XFWM'nin GUI aracı kadar olmasa da Openbox'un da pencereleri ayarlamak için Obconf adlı aracı bulunuyor, hatta tema seçmek gibi fazladan bazı özellikleri de var.
Daha hızlı, daha hafiftir, önce merkezden açılır ve ekran tutuş yerleri seçiminde oldukça kararlıdır. Bu özelliği sayesinde pencereler arka arkaya binmeyeceği için pencere arama gibi zahmet olmayacaktır.
GTK3'te olduğu gibi GTK2'de de oldukça uyumludur. Bunun anlamı, GTK2 ile yapılmış bir yazılımın görünümünde bozulmalar olmadan kullanılacağı demektir.
Ayrıca kaynak kullanımı daha azdır, donanımı sınırlı olanlar için önemlidir.

Xfcebox'un başka farkı var mı, varsa nedir?

Openbox'tan sonra başka önemli farkı, Thunar dosya yöneticisi yerine varsayılan yapmış olduğum Pcmanfm dosya yöneticisi.
Pcmanfm masaüstlerinden bağımsız çalışması amacıyla yapılmış hızlı, özellikli ve özelleştirmeye daha müsait bir dosya yöneticisidir.
Dosya arama, script çalıştırma, mevcut dizinde uçbirim açma, gizlileri gösterme, öğe yollarını kopyalama, sağ tık bağlam menüsünü dosyalara göre otomatik yapılandırma, yer imleri oluşturma, çift arayüz açma gibi pek çoğu Thunar'da olmayan birçok özelliğe sahiptir.
Kurulu yazılımları anında algılar ve kendini ona göre dizayn eder, bir anlamda kendini yönetir diyebiliriz.
Ayrıca isteyen kullanıcı sağ tık bağlam menüsüne istediği özelliği atayabilir ve bunu çok dilli olarak yapabilir.
Bu kadar muhteşem özelliği ve her sistem ile entegrasyonu daha iyi olduğu için bir diğer farklılık da Pcmanfm dosya yöneticisidir.

Sonuç
Sonuç olarak Xfce'nin kullanışlılığını, artılarını Openbox ve Pcmanfm ile oluşturduğum, daha kullanışlı olduğunu düşündüğüm ve aynı zamanda diğer anlamda 3 yılda melez bir masaüstü inşa etmiş oldum.
Kendim bu masaüstünü çok beğeniyorum ama söz konusu paylaşmaksa elbette kullanıcıların beğenisi daha önemlidir.
Aslında buna beğeni demeyelim de artı olarak gördüğüm bu birleşimin artısını kullanıcıların ne kadar hissettiği önemli. Geçen yıldan bu yana üçüncü sürümünü paylaştığım Xfcebox için entegre ettiğim özellikler hakkında herhangibir olumsuz geri dönüş olmadı. Bundan bir öncekinin ortalama 1000 defa indirildiği düşünülürse herhalde Xfcebox düşüncem olumlu yürüyor görünüyor, umarım da öyledir.

Eki Görüntüle 762519
Peki nasıl yaptınız anlatır mısınız? Hangi programı kullandınız? Hangi dilde yazdınız?

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı