XFX RX 590 ısınma sorunu

HoNDaC1

Centipat
Daha fazla  
Meslek
Geriatri
Herkese hayırlı günler dilerim. Öncelikle forumda yeniyim ve çok güzel bir tartışma ortamına sahip olduğunu gözlemledim. Geniş kapsamlı olup aslında fazla uzağa çıkamayacağımız bir konu hakkında sizlere danışmak istedim. Başlıktaki ekran kartını alalı 1 hafta civarı oluyor. Ürünün yorumlarını ve incelemelerini birçok yerde araştırdım. Isı probleminin olduğunu bilerek aldım fakat bu kadar olacağını beklememiştim. Bundan önce Sapphire RX 570 ve 580 kullandım ikisi de 4 GB versiyonuydu. MSI Afterburner programı ile fan ayarlarını kontrol edip, oyun içerisinde işlemci kullanımı, GPU sıcaklığı vs. kontrol ediyordum. Ekran kartlarını yormamak adına fanları hiç %45-50'nin üzerine çıkarmadım ki gerek olmadı. Gördüğüm en yüksek derece 75'Ti ve otomatik fanda olduğu için geç açtı. Zorladığım bir şey yok, render yapmıyorum, mining yapmıyorum. PUBG Lite ve CS-GO oynuyorum genellikle. Fakat bu kart PUBG Lite'de resmen dehşet saçıyor. Az önce dediğim gibi birçok kart ile bu oyunları oynadım ve hiçbir şekilde ısınma sorunum olmadı. Kartın derecesi çok hızlı yükselip alçalıyor bunu geçtim, PUBG'de oyunu açar açmaz birden 75 derecelere fırlamalar, otomatik fanda iken fanların 1900 2000 RPM dönmesi falan canımı sıktı. Canımı sıkan konu kartın böyle yüksek sesle çalışması değil. İlk oyunun ortasında kart otomatik fanda iken 2200 RPM civarı çalışıyor ve 85 derece civarlarında geziyor.
İlk sorum şu; kartın bu derecelerde çalışması normal midir? İkinci sorum ise; bu konuda nasıl önlem alabilirim, neler yapabilirim? Yardımlarınızı bekliyorum şimdiden teşekkürlerimi sunarım.

Dosya Ekleri

• asd.png
    asd.png
    128,2 KB · Görüntüleme: 804
Son düzenleyen: Moderatör:
85 derece pek normal bir sıcaklık değeri değil. Fanları manuele alıp son hızda çalıştırabilirsiniz fakat undervolt işlemini öneririm size, malum RX 590 fazla güç çeken bir kart. Ona bağlı olarak da sıcaklıklar yüksek olabiliyor.

Ben 580 kartıma 100 değer undervolt işlemi yaptım memory speed ise 100 mhz arttırdım. Undervolt yapmanız işinize yarar.

1587454110783.png

Afterburner ın ayar kısmında voltaj kontrolü, voltaj takibi ve sürekli seçilene zorla seçeneğini seçerseniz furmark testi ile deneye deneye en iyi sonucu bulabilirsiniz.

Unutmayın benim değerlerim kendi kartım içindir kendiniz deneyip görmeniz gerek.

Son düzenleme:
Eğer fanları yüksek derecelerde çalıştırırsam bir sorun çıkar mı? Bir de undervolt işlemini nasıl yapmam gerekir? Belli bir denklemi var mı bu işin? Yani voltajı azaltırken başka bir şeyleri artırmak veya azaltmak gerekir mi? Konu hakkında bilgisi olan bir arkadaş yardımcı olabilirse çok memnun kalırım kendisine. Konu hakkında bir yazı varsa da yönlendirebilirsiniz. Tekrardan görüşleriniz için teşekkür ederim arkadaşlar :)

Eğer fanları yüksek derecelerde çalıştırırsam bir sorun çıkar mı? Bir de undervolt işlemini nasıl yapmam gerekir? Belli bir denklemi var mı bu işin? Yani voltajı azaltırken başka bir şeyleri artırmak veya azaltmak gerekir mi? Konu hakkında bilgisi olan bir arkadaş yardımcı olabilirse çok memnun kalırım kendisine. Konu hakkında bir yazı varsa da yönlendirebilirsiniz. Tekrardan görüşleriniz için teşekkür ederim arkadaşlar :)
Fanlar çalışmak için var otomatikte kalsın sıkıntı olmaz, dediğim seçenekleri açtıktan sonra voltaj kısmına -50 yazıp deneyebilirsiniz daha da yapılabilir ilk önce -50 ile deneyin sıcaklıklara bakın stabilliğine oyunda kontrol edin vs vs.

Arkadaşlar güzel yorumlarınız için hepinize teşekkür ederim. Konuya şöyle bir açıklık getireyim. Bilgisayar konusunda bana yardımcı olan saygıdeğer abim Hayrettin Erocak'a teşekkürlerimi sunarım. Çok yardımcı oldu bizzat gelip ilgilendi ve istersem ekran kartını değiştirebileceğini bile söyledi. Fakat şöyle bir durum söz konusu, ekran kartı 580 serisine nazaran daha az güç tüketiyor (yani ısı voltajdan kaynaklı değil). Çekirdek MHz'si yüksek olduğu için ısı ortaya çıktığını düşünüyorum. Ayrıyeten ekran kartının sıcaklığını takip ettiğimde ortaya absürt bir durum çıktı. Oyun içerisinde OSD bilgi ekranında ısı derecesi 70 iken Alt+Tab yaptığımda direkt 60 civarına düşüyor. Yüksek ihtimalle yanlış olduğunu düşünüyorum. Ayrıyeten kartı otomatik fan ayarına alınca 83 dereceyi geçmiyor, oyun esnasında 83 dereceye çıktığı oluyor fakat genellikle 79-80 derecelerde geziyor. Kartı ortalama 10 gündür kullanıyorum ve herhangi bir sorunla karşılaşmadım. Yaptığım araştırmalar sonucu kartın bu sıcaklık derecelerinde normal karşılandığını gördüm ve bileşenlerinin de bu sıcaklık değerlerine dayanıklı olduğunu öğrendim. Herhangi bir undervolt işlemi yapmadım, yapmayı düşünen arkadaşlara bu konuda bir görüş belirtemeyeceğim. Karttan memnunum, ilerleyen günlerde herhangi bir sorun olursa yine burada tartışırız. Herkese iyi günler dilerim.

Doğru söylüyorsunuz bu değerler zararlı değil fanlar fabrika çıkışı olarak sessizliği hedeflediği için bu değerlere çıkıyor ama bir problem teşkil etmiyor zaten.

Yaşadığım tecrübeleri biraz daha aktarmak ve konuya açıklık getirmek istedim. Ekran kartını belli bir süre daha kullandım. Uzun süre oyun oynamalarım sonucunda sıcaklık değerlerini takip etmeme rağmen kart kendi kendini kapatmaya başladı. Bu olay başıma 6-7 defa geldi. Kart kendini kapatıyor, ekran gidiyor ve fanları son hız dönmeye başlıyor. Kart ile daha fazla uğraşmak istemedim çünkü ciddi şekilde canımı sıkmaya başladı. Kartı garantiye yollamaya bile üşendim. Taliplisi çıktı ve kendisi bu sorunla uğraşmak istedi. Ayrıca kendisinde herhangi bir sorun çıkmadı ve sorunun bir diğer sebebini PSU olarak düşündük. Fakat 750W PSU'da bile denememize rağmen sorun devam etti. Diğer arkadaş sorun yaşarsa garantiye göndereceğini söyledi. RX 5500XT aldım ve hayatımda gördüğüm en iyi sıcaklık değerlerine sahip kart diyebilirim. Ayrıca Sapphire'in Nitro SE versiyonu ve çok güzel soğutmaya sahip. Kart 60 dereceye gelmeden önce fanları açmanızı engelliyor ve kartta şu ana kadar zorlamama rağmen 74 dereceyi zor gördüm. Günlük olarak PUBG vb. oyunlar oynuyorum ve sıcaklık değerleri 65-70 arasında dolaşıyor ( Fanları el ile ayarlarsam 65'i geçmeyeceğini iddia edebilirim :D ). Fikirlerini katan herkese teşekkürlerimi sunarım.

Yaşadığım tecrübeleri biraz daha aktarmak ve konuya açıklık getirmek istedim. Ekran kartını belli bir süre daha kullandım. Uzun süre oyun oynamalarım sonucunda sıcaklık değerlerini takip etmeme rağmen kart kendi kendini kapatmaya başladı. Bu olay başıma 6-7 defa geldi. Kart kendini kapatıyor, ekran gidiyor ve fanları son hız dönmeye başlıyor. Kart ile daha fazla uğraşmak istemedim çünkü ciddi şekilde canımı sıkmaya başladı. Kartı garantiye yollamaya bile üşendim. Taliplisi çıktı ve kendisi bu sorunla uğraşmak istedi. Ayrıca kendisinde herhangi bir sorun çıkmadı ve sorunun bir diğer sebebini PSU olarak düşündük. Fakat 750W PSU'da bile denememize rağmen sorun devam etti. Diğer arkadaş sorun yaşarsa garantiye göndereceğini söyledi. RX 5500XT aldım ve hayatımda gördüğüm en iyi sıcaklık değerlerine sahip kart diyebilirim. Ayrıca Sapphire'in Nitro SE versiyonu ve çok güzel soğutmaya sahip. Kart 60 dereceye gelmeden önce fanları açmanızı engelliyor ve kartta şu ana kadar zorlamama rağmen 74 dereceyi zor gördüm. Günlük olarak PUBG vb. oyunlar oynuyorum ve sıcaklık değerleri 65-70 arasında dolaşıyor ( Fanları el ile ayarlarsam 65'i geçmeyeceğini iddia edebilirim :D ). Fikirlerini katan herkese teşekkürlerimi sunarım.
Öncelikle yeni ekran kartınız hayırlı olsun. Bende XFX RX 590 modelini kullanıyorum. Ve evet kart resmen alev alıyor :D Yaşadığınız sıkıntıyı bende yaşadım ve bu sorunu radeon programından kartın mhz değerini 150 değer düşürdüm, güç limitini -15 yaptım ve kart ısındığı için fan ayarı da yaptım ayrıca 20.2.2 sürümünü kullanıyorum sorunu böyle çözdüm şimdilik. Ayıptır sorması fakat kartı ne kadara sattınız acaba? Bu arada onca sıkıntıya rağmen tekrardan AMD ekran kartı tercih etmişsiniz. Benim bir sonraki ekran kartı tercihim Nvidia olacak :D

Öncelikle yeni ekran kartınız hayırlı olsun. Bende XFX RX 590 modelini kullanıyorum. Ve evet kart resmen alev alıyor :D yaşadığınız sıkıntıyı bende yaşadım ve bu sorunu Radeon programından kartın MHz değerini 150 değer düşürdüm, güç limitini -15 yaptım ve kart ısındığı için fan ayarı da yaptım ayrıca 20.2.2 sürümünü kullanıyorum sorunu böyle çözdüm şimdilik. Ayıptır sorması fakat kartı ne kadara sattınız acaba? Bu arada onca sıkıntıya rağmen tekrardan AMD ekran kartı tercih etmişsiniz. Benim bir sonraki ekran kartı tercihim NVIDIA olacak :D.

AMD fanatiği olduğum doğrudur :D ben bir türlü halledemedim ısı problemini. Macunu değiştirmeyi çok düşündüm elime tornavidayı aldıktan sonra vazgeçtim hep çünkü hiç sökülmemişti kart. Ne kadara sattığımın pek önemi olmadığını düşünüyorum çünkü tanıdık birisine sattım. Bu arada alan arkadaşta halen bir sorun yok :D undervolt işlemine gelince; çok düşündüm fakat bu kart böyle üretilmiş orijinal olarak kendi kendine bir şeyler yapması gerekir diye düşündüm. Çok başarısız olmuş. Sonuçta sıfır ve garantili ürün yani bir sıkıntı olursa gönderilir firmaya. Müşteriyi bu kadar uğraştırmasınlar efendim.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı