Çözüldü XMP aktif olduğunda sistem siyah ekranda kalıyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Umut Yaldız

Decapat
Katılım
22 Ocak 2020
Mesajlar
18
Çözümler
1
Herkese merhaba. Sistemimde 2 adet RAM takılıyken XMP aktif çalışıyordu, aynı RAM'lerden 2 adet daha taktım ve XMP aktif ettiğimde sistem siyah ekranda kalıyor.
BIOS pilini çıkarıp gücü kesip 1 dakika bekledikten sonra XMP kapalı halde sorunsuz çalışıyor sistem.

BIOS sürümünü güncelledim, en son sürümde şu an.
7C37VAD2(beta version)

Sistem:
Windows 10 64 Bit.
RAM: Corsair 16 GB(4x8GB) DDR4 3200MHz CL16 RAM cMW16GX4M2C3200C16.
İşlemci: AMD Ryzen 7 3700X.
Anakart: MSI MPG X570 GAMING Plus.
 
Çözüm
Bütün RAM'lari takın;
1) XMP'yi açın.
2) DRAM voltage elle 1.35v yapın.
3) RAM multiplier 32X şeklinde yapın.
4) İlk 5 subtimings'i elle 16-18-18-18-36 yapın (önemli!)
5) 6. timing'i (trc) to 54 yerine 56 yapın (önemli!)

Sonucu yazarsanız bakalım.

"Sadece eski RAM'lar Dual channel olarak takılıyken, BIOS'u resetler misiniz? Daha sonra XMP'ye müdahale etmeden (yani kapalı kalsın) sistemi açın. Kapatın. Yeni RAM'leri takarken eski RAM'lar yan yana olsun, yeni RAM'ler de yan yana olsun, bir önceki gibi aradaki boş slotlara yeni RAM'leri takmayın. Tekrar XMP'yi açıp deneyebilir misiniz" bu dediğimi yaptınız mı? Yapmadıysanız bunu denedikten sonra manual ayarları deneyin.
Tamamdır güle güle kullanın. 🤘

Bu arada aynı ramleri aynı kanala takarsanız XMP nin düzgün çalışma ihtimali varmış. Yani eski ramlar .1.2.slot , yenileri 3.4. slot şeklinde. Denerseniz böyle çalışırsa manuel ayarları da iptal edersiniz..
 
Tamamdır güle güle kullanın. 🤘

Bu arada aynı ramleri aynı kanala takarsanız XMP nin düzgün çalışma ihtimali varmış. Yani eski ramlar .1.2.slot , yenileri 3.4. slot şeklinde. Denerseniz böyle çalışırsa manuel ayarları da iptal edersiniz..
Bu şekilde sıralayıp ve yeni eski yer değiştiripte denedim xmp default ayarlarıyla yine çalışmadı siyah ekranda kaldı. Elimdeki ramlerin 1 takımı versiyon 4.32, diğeri 5.22 ayrı ayrı çift kanal kullanıldıklarında xmp default olarak çalışıyor. Yaptığım testleri toparlarsamda beraber kullanıp (yani 4x8 ) manuel overclock işlemi yapıncada çalışması için bir versiyonun dual channel diğer versiyonun da aradaki boşluklara takılması gerekiyor. Bu şekilde senin verdiğin çözüm olarak işaretlediğim manuel ayarlar benim sistemimde işe yaradı. Herkesin sistem, ram özelliklerine göre bu ayarlar değişiklik gösterebilir ezbere bu ayarları kullanmayınız diye bende not bırakayım. Herkese teşekkürler :)
 
Super.

Sonuçta Corsair da aynı özellikteki ramlar, aynı model bile olsalar farklı versiyona sahiplerse XMP de sorun çıkarıyorlar. ( çok büyük ihtimalle, tabi çıkarmaya da bilirler. ) XMP ayarlarını manuel olarak yapınca sorunlar düzeliyor..

🤘
 

Yeni konular

Geri
Yukarı