Yaşlı insanlara saygı duymuyorum

Düşünür ya da düşünmez, beni ilgilendirmiyor açıkçası. Konu başına da bu ibareyi ekledim.

"Bu konu birini hedef göstermek, kışkırtma, nefret vs. gibi amaçlardan oluşturulmamıştır. Konudaki düşüncelerin hepsi öznel düşüncelerdir, tartışma konusudur. Kimseyi kin ve nefrete itme gibi bir amacım yok."

Lakin benim yorumumda da sizin birilerini "hedef gösterttiginizi, kiskirttiginizi ya da nefrete yönelttiginizi" anlatan bir ibare yok zaten. Size bir ithamda bulunmuyorum. Gayet masum ve seviyeli bir yorum yapip düsüncelerimi paylastim.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Benimki de gayet seviyeli bir yorum olarak öznel düşünce olduğunu belirttim. Katılırsın ya da katılmazsın, sana kalmış. Almanya'da da böyle tipler olmadığı için uzaktan konuşması kolay zaten. Türkiye'ye gel, bir süre yaşa. Demek istediğimi anlarsın.

Sevgilerle.
 
bu konu birini hedef göstermek, kışkırtma, nefret vs. gibi amaçlardan oluşturulmamıştır. Konudaki düşüncelerin hepsi öznel düşüncelerdir, tartışma konusudur. Kimseyi kin ve nefrete itme gibi bir amacım yok.

Konu başlığında da okuduğunuz üzere yaşlı insanlara saygı duymuyorum, şimdi düşüncelerim yüzünden linçleyen de çıkacaktır. Çok da umurumda değil, şimdi neden böyle düşündüğümü birkaç cümleyle açıklamak isterim:

Yaşlı bireyler karşısındaki kişiden yaşça büyük olduğu için ne yaparsam yapayım bana saygı duymak zorunda kafasında baktığı için karşısındaki kişinin fikrine saygı duymaz, düşüncesini de önemsemez. İstisnalar olabilir ama geneli böyle ve tüm dünya onun etrafında dönüyormuş gibi davranır. Her istediğini bir şekilde yaptırmaya çalışır, her şeye burnunu sokarlar. Toplu taşımada falan örneğini çokça görebilirsiniz, ben yaşça büyüğüm senden. Yerini bana ver ya da kız bireylere karşı böyle kıyafet mi giyilir falan falan şekilde karşı çıkıyorlar. Unuttukları bir şey var ki T.C. Laik bir devlettir.

Bir de bir yaşlı bireyle tartışmaya girdiğinizi düşünün, girince de ben senden yaşça büyüğüm. Benden daha iyi mi bileceksin şeklinde söylemleri oluyor ve düşüncelerinizi de doğrudan bu şekilde çürütmeye çalışıyorlar. Tartışma denilen şey karşılıklı olur ve yaşın da önemi olmaz. Ben nice insanlar gördüm, 13-14 yaşında ama düşünce yönünden çok gelişmiş bir birey. Kendileri çok iyi bildiği için karşısındaki insana konuşma fırsatı vermiyorlar :D bir de işin ekonomik boyutunu düşünecek olursak da yaşlı bireyler ekonomi için her zaman sıkıntıdır ve yüktür ekonomiye. Sizler ne düşünüyorsunuz?

Şunu da eklemek isterim ki saygı karşılıklı olan bir şeydir, birinden saygı görmek isteniyorsa o kişiye karşı da saygı gösterilmesi gerekir. Bu işler karşılıklı olur, saygı gösterene saygı gösterilir. Göstermeyene de neden gösterilsin ki sırf yaşından dolayı?

Ne kadar genelleme yapmayı sevmesem de evet genel olarak bunlar gerçekler maalesef. Ancak empati de kurmak gerekiyor mesela diyelim ki size durmadan çok basit sorular soruluyor (cevaplarını bildiğiniz), ondan sonra size çok karşı (geleneklerine, yıllarca sürmüş olan yaşamlarına aykırı, artık beyninde oturmuş şeylere) bir tartışma açıyorlar. Buradaki düşünceler artık otomatikleşme eğilimde olmaz mı sizce de? Evet olur çünkü dediğim gibi artık yıllarca aynı düşüncede kalmışsın, nöroplastisiten buna göre oluşmuş. Aslında o kişiler de belki zamanında bunlardan yakındılar, ki yakındıklarına eminim. Onlar da nefret ettiği kişilere büründüler. Herkesin çok fazla önyargısı var ancak yaşlılarda artıyor bu ön yargılar doğal olarak. Mesela burada benim az yeme bozukluğum olsa kimsenin de çıkıp araştıracağını sanmıyorum. Herkes kalkar sen çok zayıfsın, olur mu öyle şey saçmalama derler değil mi? Ancak kimse de bunun sinir sistemiyle alakalı bir hastalık olduğunu ve benim elimden ancak senin yanında olduğumu ve psikiyatriste görünmeni tavsiye etmek gelir olduğunu söyleyemez.
 
@xPigeons düşünceleri kalıplaşmış ve tek düze olmuş demek istiyorsun herhalde. Öyle anladım, zamanında öyle büyüdükleri için de yaşlanınca öyle oluyorlar diyorsun. Doğru mu anladım acaba?
Evet doğru anlamışsınız. Eğer bu kişiler meraklı değilse ve araştırmıyorsa aynı bilgilerle büyüyorlar ve değiştirmesi zorlaşıyor.
 
Aga sırf ekonomi kötü dedim insanlar aç dedim diye beni vatan haini ilan ettiler ben daha ne deyim?
 
@AtasoyEmre sen de yaşlanacaksın. Bir şey deme o yüzden :D

Şunu unutmayın, yaşattıklarınızı yaşamadan ölmezsiniz.
O yaşlılar da yaşattığını yaşıyor o zaman. :) Yaşattığımızı yaşatmadan ölmüyormuşuz ya.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Ben genelde toplu taşımalarda yer vermiyorum yaşlılara çok yorgun olduğumdan zaten bir kere bana yer vereceksin dedi tartıstık işe gidip geliyorum sadece vermek istediğim bir hamile vardı ona da veremedim.
 

Geri
Yukarı