Yazılım mühendisliği okumaktan korkuyorum

Öncelikle merhaba, küçüklüğümden beri bilgisayara karşı bir ilgim var ve ilgilenmeyi çok seviyorum. Bilgisayar karşısına oturunca ister oyun oynayayım, ister başka bir şey yapayım saatlerce oturmaktan sıkılmam.

Şu an 10. sınıfa geçtim, çalışırken bir hedefimin olmasını istiyordum. Ortaokulda üniversite bölümlerini pek bilmezdim, liseye geçince yavaştan araştırmaya başladım ve en çok hoşuma giden bölüm yazılım mühendisliği bölümü olmuştu.

Buraya kadar hiçbir sorun yok, sorun son zamanlarda başladı. Yaklaşık 1, 2 senedir süren bir virüs paranoyam var. Bu 1, 2 sene içinde bazı hesaplarımda güvenlik açıkları meydana gelmişti ve çok korkmaya başlamıştım. Bu paranoyam gitgide azaldı, fakat son bir aydır yine fazla paranoyaklaştım. Bu sırada aklıma, "yazılım mühendisi olursam virüslere daha yakın olacağım" gibi düşünceler kapıldı ve hedefim olan bölümden korkmaya başladım. Hedefimden uzaklaşınca da ders çalışırken kendimi motive edememeye başladım ve hala edemiyorum. Bu yüzden eksik konular biraz birikti ve yetiştirmekte zorlanıyorum.

Özetle, virüslerden dolayı hayalimdeki meslekten korkar hale geldim. Aileme bir kez paranoyam hakkında danışmıştım onlar takmamamı söylemişti ama düşünmeden de edemiyorum kafamı yiyip bitiriyor. Sizce ne yapmalıyım?

Son düzenleyen: Moderatör:
Öncelikle merhaba, küçüklüğümden beri bilgisayara karşı bir ilgim var ve ilgilenmeyi çok seviyorum. Bilgisayar karşısına oturunca ister oyun oynayayım, ister başka bir şey yapayım saatlerce oturmaktan sıkılmam.

Şu an 10. sınıfa geçtim, çalışırken bir hedefimin olmasını istiyordum. Ortaokulda üniversite bölümlerini pek bilmezdim, liseye geçince yavaştan araştırmaya başladım ve en çok hoşuma giden bölüm yazılım mühendisliği bölümü olmuştu.

Buraya kadar hiçbir sorun yok, sorun son zamanlarda başladı. Yaklaşık 1, 2 senedir süren bir virüs paranoyam var. Bu 1, 2 sene içinde bazı hesaplarımda güvenlik açıkları meydana gelmişti ve çok korkmaya başlamıştım. Bu paranoyam gitgide azaldı, fakat son bir aydır yine fazla paranoyaklaştım. Bu sırada aklıma, "yazılım mühendisi olursam virüslere daha yakın olacağım" gibi düşünceler kapıldı ve hedefim olan bölümden korkmaya başladım. Hedefimden uzaklaşınca da ders çalışırken kendimi motive edememeye başladım ve hala edemiyorum. Bu yüzden eksik konular biraz birikti ve yetiştirmekte zorlanıyorum.

Özetle, virüslerden dolayı hayalimdeki meslekten korkar hale geldim. Aileme bir kez paranoyam hakkında danışmıştım onlar takmamamı söylemişti ama düşünmeden de edemiyorum kafamı yiyip bitiriyor. Sizce ne yapmalıyım?
Sende OKB var dostum. Tavsiyem bir psikiyatriste gidip terapi alman.

Gnu/Linux kullanın isterseniz.

Virüsler kontrol edilemez şeyler değiller. Siz kullanın tabi ancak Antivirüs bile kullanmıyrorum. Endişelenmenize gerek yok. Hesaplarınızda iki faktörlü doğrulama kullanmayı unutmayın. Virüsler öyle korkulacak şeyler değiller. Ayrıca evet OKB olabilir bir danışabilirsin.

Galiba virüslerin sistemi çökertmesinden veya zarar vermesinden değil de virüslerin kişisel bilgilerinizi sızdırmasından endişe ediyorsunuz. Bunu ben de düşünmüştüm ama muhtemelen şu ana kadar internet kullanan neredeyse herkesin her türlü bilgisi virüs olmayan yazılımlarla bile alıp sistemlerde tutuluyordur.

O yüzden korkmayın, hatta bir ara 50 milyon vatandaşın kimlik bilgileri internette diye haber çıkmıştı, doğru mu orası tartışılır ama doğruysa bile kaçımızın başına bundan dolayı bir sıkıntı geldi?

Haber linki: 50 milyon vatandaşın kimlik bilgileri internette!

Sende OKB var dostum. Tavsiyem bir psikiyatriste gidip terapi alman.

Aileme söylersem büyük ihtimalle "bir şeyin yok, düşünme" deyip geçecekler ama yine de söyleyeceğim hocam.

Gnu/Linux kullanın isterseniz.

Tavsiyeniz için sağ olun hocam.

Yazılım mühendisliği ve virüslere yakın olmanın bir alakası yok.

Hocam mesleğin internet ortamında olmasından dolayı korkuyorum. Sürekli, yanlışlıkla bir linke tıklarsam ne olur diye düşünüyorum.

Virüsler kontrol edilemez şeyler değiller. Siz kullanın tabii ancak antivirüs bile kullanmıyrorum. Endişelenmenize gerek yok. Hesaplarınızda iki faktörlü doğrulama kullanmayı unutmayın. Virüsler öyle korkulacak şeyler değiller. Ayrıca evet OKB olabilir bir danışabilirsin.

Hocam hepsinde iki faktörlü doğrulama var. AV yi sürekli düşünüyorum. Eskiden "Avast" adlı bir program yüklemiştim anlık bir telaşla, sonra programın bilgi sattığı gibi yazılar okudum ve bir daha AV yüklemedim.

Hocam, sorumu mazur görün ama, virüs dediğiniz COVID-19 gibi biyolojik virüsler mi yoksa bilgisayar/yazılım virüsleri mi? Yazınızı iki defa okudum ama tam anlayamadım.

Siz beni mazur görün hocam anlatamadıysam. Virüs derken internetteki zararlı yazılımları kastettim.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı