Yazılımcılığın geleceği nedir?

Yapay zekayı manipüle etmeyi başaran nitelikli yazılımcılar her zaman sektörde yer edinir. Bilgisi hello world tarzı bir kodlamadan öteye gitmeyenler piyasadan silinir.
O iş biraz zor hocam. Yetenekli olsan bile yapay zeka bu hızda gelişmeye devam ettiği sürece yazılım sektöründe çok az bir kesim çalışır. Sadece yazılım için bakmaya bile gerek yok, çoğu sektör önemli ölçüde etkilenecek. İster çırak ol, istersen usta.

O iş biraz zor hocam. Yetenekli olsan bile yapay zeka bu hızda gelişmeye devam ettiği sürece yazılım sektöründe çok az bir kesim çalışır. Sadece yazılım için bakmaya bile gerek yok, çoğu sektör önemli ölçüde etkilenecek. İster çırak ol, istersen usta.
Yapay zekayı bu kadar ciddiye almaya gerek yok. Evet güzel işler başarıyor, şu an bir çok alanda emekleme aşamasında. Ancak yakın gelecekte daha da gelişecek ve gerçek ile sanalı ayırt etmek zorlaşacak. Yine de ben kendini geliştirmiş bir insanın işsiz kalacağını düşünmüyorum, belki bilgisayarların yeni yeni yaygınlaşmaya başladığı yıllara oranla iş bulması zorlaşabilir ancak yapay zeka da sonuçta insan yapımı.

Yapay zekayı bu kadar ciddiye almaya gerek yok. Evet güzel işler başarıyor, şu an bir çok alanda emekleme aşamasında. Ancak yakın gelecekte daha da gelişecek ve gerçek ile sanalı ayırt etmek zorlaşacak. Yine de ben kendini geliştirmiş bir insanın işsiz kalacağını düşünmüyorum, belki bilgisayarların yeni yeni yaygınlaşmaya başladığı yıllara oranla iş bulması zorlaşabilir ancak yapay zeka da sonuçta insan yapımı.
Hocam kendin bile söylüyorsun. Emekleme aşaması böyle ise gelişmiş halini sen düşün. Geçen sene dalga geçtiğimiz yapay zekanın bir yılda bu kadar gelişmesi şahsen beni korkutuyor.

Geleceği büyük, ama insan gücünün fazlasıyla düşeceği bir meslek. Nitelikli çalışanın değer kazanacağı en büyük meslek denebilir hatta. Yapay zeka müthiş bir asistan. Bir projeyi yöneten kişinin çalışan gereksinimi 100 kişiyse, ileride aynı iş için 10 kişi bile çok gelebilir. Bu yüzden yazılımcı olunca sırtınızı rahata dayamıyorsunuz. Aksine rekabetin tavan yaptığı bir sektöre giriş yapmış oluyorsunuz. Kendinizi geliştirmeden, freelancer çalışarak hint pazarı yüzünden 3 kuruşa tonca emek verirsiniz. Değmez. Gerçekten kararlı ve stabil bir iradeye sahip olmalısınız.

Evet haklısınız. Ne kadar üzülsem de öğrenmeye devam edeceğim. Çok fazla umudum yok ama vazgeçebileceğim bir istek değil.

Herhangi bir katma değer üretmeyen, daha önce yapılanı yapanlar için pek gelecek yok gibi gözüküyor. Özellikle web alanında bir daralma olacağını düşünüyorum ben. Basit ya da yaygın işleri, örneği çok olan işleri yapay zeka artık rahatlıkla yapabiliyor.

Haklısınız. Zaten korkum bu yüzden. Ben de öğrenmek için yeterli şartlara sahip olmadığım için basit olduğunu düşünerek web geliştirmeden başladım. Fakat yapay zeka hataları bulabiliyor, onarıyor, baştan aşağıya web tasarıyla ilgili birçok şeyi yapabiliyor.

Kendini geliştirmiş bir yazılımcı asla işsiz kalmaz. Yapay zekanın gelecekte yazılım mühendislerini işsiz bırakabileceği bir gerçek ancak bunun ne zaman olacağı belli değil ki zaten bu durumda diğer meslekler de tehlikeye girer. O nedenle gelecekte olabilecek bir şeyden şimdi karamsarlığa düşmek mantıklı değil.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı