Yazılımcılığın geleceği nedir?

captainfrtcn

Hectopat
Daha fazla  
Merhaba, ben bu konuyu hemfikir alışverişi yapmak hem de biraz dertleşmek için yazıyorum. Karamsarlığımdan ötürü şimdiden özür diliyorum. Benim en büyük hayalim büyük ve uzman bir yazılımcı olmak. Maalesef yazılıma başlamak için 20 yaşıma gelene kadar pek fırsatım olmadı ve bu kendi hatam. Şimdi ise web geliştirme öğrenmeye başladım. HTML ve CSS öğrendim ve şimdi JavaScript öğreniyorum. Fakat kendi imkanlarımla öğrenmeye çalıştığım için pek verimli olmuyor. Hala örnek projeler geliştirirken CSS'de takıldığım yerler oluyor ve yapay zekaya başvuruyorum. Fakat yapay zekanın nasıl kod yazdığını görünce artık yazılımcı olmak için çok geç kaldığımı ve ben kendimi geliştirene kadar da durumun daha vahim olacağını düşünüyorum. Moralim o kadar bozuluyor ki bütün motivasyonumu kaybediyorum.

Fazla abarttığımı düşünüyor olabilirsiniz ama en büyük hayalimi gerçekleştiremeyecek olmam korkusu içimi çok acıtıyor, aklıma geldikçe gözlerim doluyor. Yazılımı iyi bir geçim kaynağı olarak görüyordum fakat yazılımcılık benim için bundan daha da öte. Kendime sorduğumda başka hiçbir iş yapmak istemediğimi ve yazılım ile içli dışlı olmak istediğimi görüyorum. Maalesef derslerim iyi olmadığı için yazılım üniversitesine gitme gibi bir şansım olmadı o yüzden bu geç kalmışlık ve başarısızlık hissi için sürekli kendimi suçluyorum. Kendimi çok yalnız hissediyorum. Ailem de dahil tanıdığım hiç kimse benim yazılım merakımdan haberdar bile değil. Derdimi anlatacağım, içimi dökeceğim bir kimse bulamıyorum.

Çok duygusal ve karamsar olmuş olabilir, kusuruma bakmayın. Sadece içimdekileri dökmek istedim. Hayırlı forumlar.

Son düzenleyen: Moderatör:
Geleceği büyük, ama insan gücünün fazlasıyla düşeceği bir meslek. Nitelikli çalışanın değer kazanacağı en büyük meslek denebilir hatta. Yapay zeka müthiş bir asistan. Bir projeyi yöneten kişinin çalışan gereksinimi 100 kişiyse, ileride aynı iş için 10 kişi bile çok gelebilir. Bu yüzden yazılımcı olunca sırtınızı rahata dayamıyorsunuz. Aksine rekabetin tavan yaptığı bir sektöre giriş yapmış oluyorsunuz. Kendinizi geliştirmeden, freelancer çalışarak Hint pazarı yüzünden 3 kuruşa tonca emek verirsiniz. Değmez. Gerçekten kararlı ve stabil bir iradeye sahip olmalısınız.

Herhangi bir katma değer üretmeyen, daha önce yapılanı yapanlar için pek gelecek yok gibi gözüküyor. Özellikle web alanında bir daralma olacağını düşünüyorum ben. Basit ya da yaygın işleri, örneği çok olan işleri yapay zeka artık rahatlıkla yapabiliyor.

30 yaşından sonra nasıl başladınız?
Temel varsa bir yazılım şirketine stajyer gibi girip başlayabilirsin. Diğerlerinden daha düşük ücretle başlarsın ancak zamanla tecrübe kazanarak ve kendini geliştirerek gerçek dünya iş modelleri ile çalışarak uzmanlaşırsın. Kendi kendine bir yere kadar gelebilirsin, bir yerden sonra piyasaya dahil olman gerekiyor, ufak ufak.

Bence yazılımcılık 20-30 yıl sonra bitecek, yapay zeka çok büyüyor gerek kalmayacak bence.
Yapay zekayı yazanlar da yazılımcılar, bitmez. Beğenmedime karşılık beğenmedim atarak zeka yaşını belli etmene gerek yok.

Yapay zekayı yazanlar da yazılımcılar, bitmez. Beğenmedime karşılık beğenmedim atarak zeka yaşını belli etmene gerek yok.

Konuya gelirsek yapay zekayı yazılımcılar yapıyor evet ama bir süre sonra yapay zeka kendini kontrol edebilecek seviyeye gelecek, kim açıkladı hatırlamıyorum ama yanlış hatırlamıyorsam NVIDIA yapmıştı bu açıklamayı.

Son düzenleyen: Moderatör:
Hayırdır bir sen mi zekisin? Egoya bak sen kimsin ne sanıyorsun kendini mesajına beğenmedi atamayacak mıyım? Konuya gelirsek yapay zekayı yazılımcılar yapıyor evet ama bir süre sonra yapay zeka kendini kontrol edebilecek seviyeye gelecek, kim açıkladı hatırlamıyorum ama yanlış hatırlamıyorsam NVIDIA yapmıştı bu açıklamayı.

NVIDIA CEO'su bunu söylüyor fakat bu gelişimin yaratacağı mesleklerden bahsetmiyorlar.

Yapay zekanın gelişme hızına bağlı. Korkunç derecede hızlı geliştiği için parmakla gösterilen bir yazılımcı olan gerekebilir yoksa işsiz kalabilirsin. Böyle dediğim zaman yazılım ile uğraşanlar sinir oluyor ama gerçek bu.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı