Yönetim bilim midir yoksa sanat mı?

Sanat sadece kendi içinde, kendi sebepleriyle, kendi kendine var olabilir. Bir müzik bestesinin dinlenmek gibi bir derdi yoktur, bir heykel ona bakarsanız da vardır bakmazsanız da.

Sanatçı olmanın getirdiği "teknik" ile sanatın kendisi olan "eser"i karıştırmayın.

Kamu yönetimi gibi toplumla ilgilenen, toplum olmadan sadece kağıt üzerinde, felsefi olarak var olabilen bir kavram, sanat olamaz.
Sanat, eserdir. Kamu yönetimi ancak bir teknik olabilir.

Sanat sadece kendi içinde, kendi sebepleriyle, kendi kendine var olabilir. Bir müzik bestesinin dinlenmek gibi bir derdi yoktur, bir heykel ona bakarsanız da vardır bakmazsanız da.

Sanatçı olmanın getirdiği "teknik" ile sanatın kendisi olan "eser"i karıştırmayın.

Kamu yönetimi gibi toplumla ilgilenen, toplum olmadan sadece kağıt üzerinde, felsefi olarak var olabilen bir kavram, sanat olamaz.
Sanat, eserdir. Kamu yönetimi ancak bir teknik olabilir.
Hocam çok güzel, etkileyici bir cevap verdiniz.
Kamu yönetimi ancak bir teknik olabilir dediniz. Teknikten konuyu biraz daha açacak olursak; yani sanatsallık olsa olsa kamu yöneticisinin bir tanımlaması olabilir, yönetim adına yapılan politikalar da eser olabilir. Bu eserin ortaya çıkmasını sağlayacak olan ''teknik'' şey de kamu yönetimidir. Buna katılır mısınız?

Altı çizili yer temsili demokrasinin bir cümleyle güzel bir özeti olmuş.
Her yönetici seçilmeyebilir, atanır da aynı zamanda, hatta genelde atanır.
Kamu yöneticisi toplumla ilgilenir dolayısyla topluma bağlamak mümkündür. Toplumu sanattır veya bilimdir diye dar bir kalıba sığdırabilir miyiz?

Demokrasi olduğu sürece dar kalıba sığdırılmaz %60 ile iktidar sanatçı çıktı, %40 olan muhalefet ise bilimci çıktı toplumun %100 iktidar sanat diye sanat diyemeyiz.

Hocam çok güzel, etkileyici bir cevap verdiniz.
Kamu yönetimi ancak bir teknik olabilir dediniz. Teknikten konuyu biraz daha açacak olursak; yani sanatsallık olsa olsa kamu yöneticisinin bir tanımlaması olabilir, yönetim adına yapılan politikalar da eser olabilir. Bu eserin ortaya çıkmasını sağlayacak olan ''teknik'' şey de kamu yönetimidir. Buna katılır mısınız?
Bilmiyorum. Bildiğimi zaten yazdım. Kamu yöneticisi ne yapar bilmiyorum. Ben sanatı biliyorum.
Piyano tuşlarına belli bir şekilde belli bir sırayla basarsanız belki istediğiniz (belki de istemediğiniz) duyguları sese dönüştürürsünüz. "Piyano çalmak" bir sanat olmaz, anlık olarak yarattığınız ses "müzik" olur. Bu tuşlara basarken sadece basmış olmak için basabilirsiniz. "Ses"in umrunda hiçbir şey olmak zorunda değil. Politika için aynı şeyi söylemek mümkün mü? Daha çok zanaati andırıyor, sanatı değil.
Sanatın en önemli tanımlayıcısı gereksiz olmasıdır, benim için. Gereksiz bir katma değerdir. Kullanışlı değildir. Bir işe yaramaz. Politika için aynı şeyi söylemek mümkün mü? İşlevseldir politika, gümüşçünün yaptığı bir tabak "eser" gibi.
Bilim de değildir. Bilim sadece bilgidir. Onu kullanmaz, sadece bilgi elde eder, kağıtlar yazar bilgi hakkında. Eğer bir bilgiyi bir yerde kullanıp bilgi haricinde başka bir şey, somut bir şey, elde ediyorsanız, tebrikler, teknolojiyi keşfettiniz. Ürettiğiniz teknolojiyi istediğiniz gibi kullanabilirsiniz.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı