Ruh var mıdır?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Ruh, bilim dışı bir kavramdır. Bilim dışı olan her şey de uydurmadır.

"idrar torbası gevşeyerek içeride bulunan idrar dışarıya çıkar; rektum gevşeyerek bağırsaklarımızdaki dışkı dışarı çıkar; akciğerlerimiz gevşeyerek barındırdıkları havayı dışarı bırakırlar ve hatta derimizden kimi zaman vücut sıvıları dışarı akabilir"

Dostum, ruh elbette bilim dışı bir kavramdır çünkü bilimin inceleme alanı dışındadır. Hiç bir bilimsel yöntem ve ölçme aracı ile onu izole edip ölçümleyemezsiniz çünkü imkânsızdır. Fakat ruh, metafizik olduğu için yâni fizik ötesi olduğu için, onun var olmadığını iddia etmek ise eski ve çürütülmüş bir iddiadır. Ruh, senin iç sesindir, bilincindir, iradendir. Sana bir ipucu: aynada gördüğün senin fiziksel varlığındır ama ona anlam veren, onu kendisi zanneden ise Senin ruhundur, yâni asıl Benliğindir. Derviş Yunus Emre "Bir Ben var bende, benden içeride" derken sanırım bunu anlatmak istiyordu. Yâni Ben, Yunus Emre'nin ruhunu, ben ise onun bedenini belirtiyordu. Atatürk'ün "Hayatta en hakikî mürşit ilimdir, fendir." sözü doğrudur fakat "Hayat bittikten sonrası yâni ölümden sonrası için bir mürşit var mıdır?" sorusu ister istemez sorulacaktır. Bilimin buna cevabı, sadece ölçüm ve gözleme dayandığı için yeterli olamaz. Ondan sonrası bilimin değil dinin konusudur. "Ölümden sonrası" için peşinen "ceset toprağa karışır" demekle iş biter demek sizce bilimsel olabilir ama "buradan ötesi" ise inancın, yâni dinin konusudur ve uydurma olamayacağına dair çok güçlü aklî kanıtları vardır. Bence peşinen uydurma kelimesini kulanmayın, umarım ileride bunu anlarsınız.
 
Bunu çok duymuştum 🙂 Bana uydurma geliyor ama saygı duyarım.
Bence peşinen uydurma kelimesini kulanmayın, umarım ileride bunu anlarsınız.
21 gram deneyine "uydurma" demekle rahatsızlık duymam. Çünkü kanıtlanmış bir deney değil. 21 gram, ruh yerine başka bir şey olabilir. Üstte yazmışlar zaten. Ancak dinlere peşin hükümle "uydurma" demem. Dine veya bilime inanmak tercih meselesidir. Kimi dine inanır, bilime inanmaz. Kimi bilime inanır, dine inanmaz. Kimi hem bilime hem dine inanır. Kimseyi bilime inandıracak vaktim yok.
Bilimin buna cevabı, sadece ölçüm ve gözleme dayandığı için yeterli olamaz. Ondan sonrası bilimin değil dinin konusudur.
Ancak bilimi sadece araç olarak görmeniz yanlış. Bana göre din, bilimi de desteklemelidir.
 
Dostum, maddesel varlıklar ölçümlenebilir ve bilim işte bunu yapıyor. Fakat düşünen varlık veya bilinç de denilen ruh, maddesel olmadığı için ölçümlenemez. Sen konuştuğunda sesini karşındaki duyar, çünkü o, dış sestir ve akustik ve linguistik bilimlerinin konusudur. Fakat düşündüğünde karşındakinin duymadığı ama sadece senin duyumsadığın kendi iç sesin vardır ve işte senin ben dediğin o varlık, ruhundur veya ruh denilen, işte o dışarıdan duyulamayan iç sestir. Peki bu varlığın labaratuvar ortamında izole edilip mikroskopla incelenmesi veya bir tomografisinin çekilmesi veya akla gelen başka bir cihazla ölçümlenmesi mümkün müdür? Tabii ki hayır, çünkü maddesel olmadığı için ölçümlenemez, o halde metafiziktir yâni fiziğin ötesindedir ve uydurma değildir, açıkça vardır. Kısacası iki tane "ben" öznesi vardır: birincisi ve herkesin kendisi ile özdeş olduğunu zannettiği biyolojik ben, yâni vücut, ikincisi ise çok çok ve çok çok az kişinin farkedebildiği ve biyolojik ben'i bir tür araç olarak kullanan psikolojik Ben, yâni ruh! İşte bunun için derviş Yunus Emre "Bir Ben vardır bende, benden içeride." demiştir. Bilimin konusu, içinde bulunduğumuz evreni incelemek ve doğa yasalarını keşfedip teknoloji oluşturmaktır. Ölümden sonra ne olduğu onun konusu değildir, o istese bile olamaz çünkü, ölçüm alanı dışındadır veya kestirmeden bunu reddedip, "ölümden sonra ceset toprağa karışır" gözlemi ile bitirir. Fakat, beden ölmüşse de ruh ne olmuştur sorusunun cevabı artık bilimin konusu değil, inancın konusudur. İşte o inanç dediğimiz din, bize sonrasının cevabını veriyor. Kader ve burçların uydurma olduğu ihtimali güçlüdür, ama şimdilik onları düşünmeye gerek yoktur düşüncesindeyim.

Ic ses dedigin seyi de beyindeki sinyaller ve kimyasal reaksyonlarla gozlemleyebilirsin.
Tamamen decode edemezsin ama varligina dalalet bulabilirsin.
Konu ruh olunca ustteki diger arkadasin dedigi gibi garb alemi, marb alemi diye herhangi bir alet ile algilanamiyor olusunu normallestirmeye baslarsin.

Problem su -> "Fizigin otesindedir" dedigin anda uydurma oluyor.
Varligini iddia ettigin seyin varligina dair fiziksel kanit sunamiyorsun, ispat yukumlulugunu daha ilk cumleden cignemis oluyorsun. O noktadan sonra benim icin yok hukmunde bu.

Noel baba icin de benzer iddialar yapilabilir. Benim gozumde ayni duzlemdeler.
Zaten cinler gözle göremeyeceğimiz varlıklar. Gayb alemi.

Var olus mekanizmasini bilmedigimiz bir seyin gozle gorulemeyecegini de bilemezsin.

Cinlere inanan birisinin, cinleri goren "efsunlu" gozlere sahip en az bir canlinin var olabilecegine de inanmasini beklerim acikcasi.

Su anda arastirmayacagim ama muhtemelen "cinleri gorebilen efsunlu hoca" diye birileri kesin vardir ve buna inanan bir kitle de olmustur.
 
Son düzenleme:
Öldükten sonra ciğerlerindeki oksijen uçmuştur, ama 21 gram etki eder mi bilmiyorum.

Bu 21 gram mevzusunda neyin 21 gram ettigini biz cozmek zorunda degiliz.
21 gram kayip olduysa, o kaybedilen agirligin ruha ait oldugunu iddia eden ispat etmeli.
Olen insani tarttim, 21 gram eksikti; o halde ruh vardir -> Cok sacma bir cikarim.
Dun 100 kiloydum, bugun 101; demek ki ruhum genisledi.
 
Ruhlar, parazitler veyahut Müslüman'lara göre cinlerin varlıkları gerçek. Genel olarak satanizmde bunlarla daha çok ilgilenilir.
 
Bu 21 gram mevzusunda neyin 21 gram ettigini biz cozmek zorunda degiliz.
21 gram kayip olduysa, o kaybedilen agirligin ruha ait oldugunu iddia eden ispat etmeli.
Olen insani tarttim, 21 gram eksikti; o halde ruh vardir -> cok saçma bir cikarim.
Dun 100 kiloydum, bugün 101; demek ki ruhum genisledi.

Canım arkadaşım biz 1 aylık deneyden bahsetmedik 5 dakikada sonucuna varabileceğin bir deney, bana oksijen dışında 21 gram başka neyin kaybolacağını söyler misin? Ölen kişi yağ mı yaktı 5 dakika içerisinde.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Geri
Yukarı