Nasıl bu kadar kesin konuşabiliyorsunuz?

  • Konuyu başlatan VP67
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 315
  • Görüntüleme 13B
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Senin demek istediğin şey şu: Tanrının varlığına kanıtlar olabilir ama biz o kanıtları 5 duyu organimizla algılayamıyor olabiliriz, değil mi? Ben bu şekilde anladım eninde sonunda.

Eğer argüman buysa cevap basit. Bizim o 5 duyumuz zaten fazlasıyla sığ ve yetersiz bu yüzden tonla makine, sensör yapıyoruz ki algılayamadığımız şeyleri 5 duyuyla algılanabilir hale getirelim. Teknoloji geliştikçe daha önce görmediğimiz tanrı delillerini de belki algılayabilir hale geliriz ama şu anda elimizde herhangi bir delil yok ve delil olmadığı için de Tanrı vardır diyemeyiz. Ateizm budur işte. Bir şeyin varlığını kanıtlanana kadar o şeyi yok olarak kabul etmek mantıklıdır. Agnostikler tanrı varlığına delil yoktur, varsa bile teknolojimiz ne kadar gelişirse gelişsin o delile hiçbir zaman ulaşamayız derler.
Yani sana göre hakikat demek 5 duyu ile sınırlıdır. Yani ayrıca teknoloji araçları ekliyorsun. Aslında yine bir sınır çiziyorsun. Evrendeki olayları sınırlıyorsun. Bende diyorum bu sınırı kim çizdi? Bunun bizim olayları anlamamızda yeterli bir yöntem mi? Kanıtlayın.
 
O zaman tanrıyı yapan başka tanrı olması gerekmez mi?
Gerekmez, çünkü Tanrı'nın başlangıç tanımına aykırı olur. Tanrı, tek yaratıcıdır ve yaratılmamıştır. Yaratılan bir şeye bu yüzden Tanrı denilemez. Yâni Tanrı'nın yaratılması mümkün değildir, basit mantık!
 
İsteyen istediğine inansın neyi zorluyorsunuz ki. Tanrı yerine bilim tartışsaydık belki daha fazla cevap bulabilirdik, evren ile ilgili.
 
Ben de bu düşüncemden dolayı bir yaratıcı olduğuna inanıyorum. Ama dinler çok garibime gidiyor. Örneğin, Müslümanlık da diğer dinler gibi bir kişiye tüm insanlara aktarabilmesi için indirilmiş. Ama bu çok garip geliyor işte. Gidip de bir Hristiyan'a, "senin inandığın şu an yanlış, onun yenisi ve daha doğrusu geldi" desen "hemen inanıyorum" deyip kendi dinini bırakacak mı? Veya hiç din diye bir şey öğretilmemiş insanlara yapmaya çalışsan, onlar daha da garipser. Şimdi bizler Müslüman bir toplumda yetiştiğimiz için "Müslüman olabilmek" ve "islami kurallara" göre yaşamak çok normal bir şeymiş gibi geliyor. Ama kendinizi başka bir dine mensup birinin yerine koyunca, sana gelip birisi senin inandığın yanlış falan filan dese inanır mısın? Hayır inanmazsın, bugün de inanmıyorsunuz çünkü. Sen islam doğru diyorsun, onlar incil doğru diyor. Bir başkası ikisi de yanlış diyor.

Hakikatli bir şekilde araştırıp ateistlikten, deistlikten, hristiyanlıktan veya başka bir dinden müslümanlığa dönen çok insan var. Ama bir müslümanın gidip hristiyan olması yada budist olması yok denecek kadar nadir olan bir olay. Müslüman olursa eğer ateist olur, deist olur, agnostik olur. Kuranda ankebut suresi 2. ayetinde geçmekte. Müslüman topraklarda doğup ben müslümanım diyenlerin cennete gideceğinin garantisi var mı? Veya kendisinin islamdan hiç haberi olmayan afrika yerlisinin, ya da kuranı bilmeyen hristiyan bir kanadalının, cehenneme gideceğinin garantisi mi var? Bu sadece yaratanın bileceği iştir. Eğer bir kişiye islam ulaşmamışsa o kişi sorumlu bile olmayabilir.
 
Son düzenleme:
Peygamberin okuma yazma bilmediğini, peygambere inanmayanlar bile biliyordu. Onlar bile okuma yazma bilmediğini inkar etmiyordu. Peygamberin okuma yazma bildiğini iddia eden yazıtlar ise paygamberden 200 300 yıl sonra yazılmıştır. Bunu dile getiren ise islam düşmanı yahudi bir tarihçidir.
Dostum saçmalama lütfen, Ne diyorsun! Muhammedin hayatından bir habersin, kulaktan dolma bilgilerle din pazarlıyorsun. Muhammed amcasının (Ebu Talib) yanında yetişmiştir. Tüm oğullarına eğitim aldırıp Muhammede aldırmadığı savında bulunmak cahilliktir. Her şeyi geçtim, bu adam genç yaşında Hatice ile evlendiğinde Hatice tüm sermayesini işletmesi için Muhammede veriyor. Eğer Muhammed okuma yazma bilmeseydi tüm bu ticareti nasıl yapacaktı. Ayrıca tüm hadisler zaten Muhammedin ölümünden 200 sene sonra yazıldı hiç birine mi inanmıyorsun? Bak dostum ben Ateistim dinini senden çok daha iyi biliyorum. Ayrıca Umm kelimesinin etimolojisine ve diğer geçtiği ayetlerde bakabilirsin. Peygamberine iftira atıyor cahillikle suçluyorsun çok ayıp!
 
Yani sana göre hakikat demek 5 duyu ile sınırlıdır. Yani ayrıca teknoloji araçları ekliyorsun. Aslında yine bir sınır çiziyorsun. Evrendeki olayları sınırlıyorsun. Bende diyorum bu sınırı kim çizdi? Bunun bizim olayları anlamamızda yeterli bir yöntem mi? Kanıtlayın.
Ben de diyorum ki hayır yeterli değil ama o sınırın dışında bir şey var diye düşünüp ona göre inanç oluşturmak mantıklı değil. Biz kendi sığ görüşümüzle değerlendiriyoruz ve değerlendirmeliyiz. O sınırın dışında tanrı olabilir ama dışında olduğu sürece "olabilir" olarak kalacak.
 
Eğer bir kişiye İslam ulaşmamışsa o kişi sorumlu bile olmayabilir.

Bu dediğiniz şey İslam ile çelişmiyor mu? İnsanın yaratılış amacı sınava tabii tutulmak ve Allah'a iman etmek değil mi? Eğer öyleyse, dinin bazı kişilere ulaşmaması çelişki değil mi?
 
Hakikatli bir şekilde araştırıp ateistlikten, deistlikten, hristiyanlıktan veya başka bir dinden müslümanlığa dönen çok insan var. Ama bir Müslüman'ın gidip Hristiyan olması ya da budist olması yok denecek kadar nadir olan bir olay. Müslüman olursa eğer ateist olur, deist olur, agnostik olur. Kuranda ankebut suresi 2. ayetinde mealen "İnsanlar, denenip sınavdan geçirilmeden, “İman ettik” demekle bırakılacaklarını mı sanıyorlar?" ayeti geçmekte. Müslüman topraklarda doğup ben Müslüman'ım diyenlerin cennete gideceğinin garantisi var mı? Veya kendisinin İslam'dan hiç haberi olmayan Afrika yerlisinin, ya da kuranı bilmeyen Hristiyan bir kanadalının, cehenneme gideceğinin garantisi mi var? Bu sadece yaratanın bileceği iştir. Eğer bir kişiye İslam ulaşmamışsa o kişi sorumlu bile olmayabilir.

Dostum bu diğer ülkelerde olabilir sanırım Türkiye'den haberin yok şu an Z kuşağı arasında ateist deist agnostik patlması var Müslüman bayağı az alttan gelen nesildede var bu böyle giderse Türkiye'de 30 sene sonra Müslüman oranı %50 olacak farkındasın de mi?
 
Sorum herkese. İnanan, inanmayan, arada kalan ya da kendini her nasıl tanımlıyorsa. Ateist olanlar bir tanrının olmadığına nasıl bu kadar emin olabiliyor? Ya da herhangi bir dine inanan kişi nasıl bu kadar emin olabiliyor? Teist veya ateist, deist ya da agnostik hiç fark etmez, nasıl bu kadar kesin konuşabiliyorsunuz? Bunu gerçekten merak ediyorum.

Benim, kesin böyle olacak diyebileceğim bir delilim yok. Mesela ölümden sonra şu olacak bu olacak diye bir kanıtım yok. Ya da bir yaratan vardır/yoktur demek için herhangi bir delilim yok. Matematik işlemi gibi 2 artı 2 eşittir 4 eder diyebileceğimiz bir kesinlik yok yani ortada. Hangi inanca sahip olursa olsun kesin konuşan herkese sorum şu ki, siz nereden biliyorsunuz? Evren yaratılırken orada mıydınız, veyahut evrenin ezeli olduğunu nereden biliyorsunuz, gözünüzle mi gördünüz?

Son olarak benim kanaatim; herkes inanmak istediğine inanıyor. Birisine delil olarak gelen bir şey, diğerine komik gelebiliyor, ya da tam tersi. Benim inancım İslam. Çünkü bana en mantıklı gelen inanç sistemi bu. He bana sorarsanız delilin nedir diye, belki size, sizi ikna edebilecek herhangi bir delil gösteremem. Ya da delil olarak gösterebileceğim şeyler bazılarına mantıklı gelebilirken, bazılarına saçmalık gelebilir. Bunun için hangi inanç sistemi olursa olsun size delil göstereceğim diyenler boşa kürek çekiyor. Çünkü yukarıda da dediğim gibi 2 artı 2 eşittir 4 diyebileceği kimsenin elinde kesin bir bulgu yok. Herkes kendince delil gösteriyor. Herkesin delili kendine göre doğru. Ama asıl doğru olanın ne olduğunu kimse bilmiyor. Herkes asıl doğrunun ne olduğu sorusuna inanmak istediğine inanarak cevap buluyor.

Zaten bir tanrının varlığına inanmak ya da inanmamak inanç meselesi kesinlik yoksa inancına göre konuşuyor.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Yeni konular

Geri
Yukarı