Technopat Sosyal'de sık görülen üye tipleri

Hvitstorm

Decapat
Katılım
8 Ekim 2021
Mesajlar
228
Çözümler
3
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Herkese merhaba. Öncelikle belirteyim, bu bir eleştiri konusudur. Dediklerime illaki katılmayanlar olacaktır. İfade bırakarak veya cevap yazarak ne düşündüğünüzü belirtebilirsiniz, her türlü düşünceye saygı duyarım. Technopat Sosyal'de üye olduğum süre boyunca gözlemlediğim ve gözüme en çok çarpan üye tiplerinden kendi yorumlamamla bahsedeceğim. Tabii daha fazla üye tipi var, ama ben en çok gözüme çarpmış olanlardan bahsedeceğim. Hepinize iyi okumalar.

• İlla bir şeyi kasmaya çabalayanlar

Hatırlarsınız bir süre önce kullanıcı haberleri kategorisinde açılan her konu makale tipinde açılıyordu. Bu sebepten ötürü sadece kopyala/yapıştır haberler ile boş boş makale sayısını arttırmaya çalışan bir kesim vardı. Bir süre önce yönetim bu olaya el atıp özgün haberleri makale olarak açmaya başladı, kopyala/yapıştır haber konuları makale olarak sayılmamaya başladı. Ama makale kasamayan kesim bu sefer de kopyala/yapıştır cevaplarla çözüm kasmaya başladı. Artık müzik, eğitim vs. gibi kategorilerden de çözüm kasılabiliyor. Bu tarz kategorilerde sorun çözülünce sadece başlığa çözüldü etiketi ekleniyordu. Güya sadece teknik konularda bu çözüm işaretleme sistemi kullanılacaktı.

Artık yönetim bu kararını kullanıcılara teşvik olsun diye mi esnetti, bilemiyorum. Çözüm işaretleme sistemi olmasa kullanıcıların en az %90'ının yardım etmek umurunda olmaz, buna da kalıbımı basarım. Tabii mesaj kasan, çok mesaj yazmayı büyük marifet sanan ya da çok mesajı olan kişilerin her konuda daha bilgili olduğunu zannedenleri de unutmamak lazım.

• Konu altında verilmiş olan bir cevabın aynısını spamleyen kişiler

Bu kişilere hâlâ anlam veremedim. Bazen mesajın komple aynısı, bazen aynısının lacivertini yazıyorlar. Ama görünürde aynı cevap, fark yok. Aynı anda yazanlara bir şey demiyorum ama konunun üzerinden 30 dakika - 1 saat geçmiş, adam gelip 10 kere yazılmış aynı şeyi yazıyor, şaka gibi. Neden daha önce 10 kere yazılmış şeyi bir daha yazma ihtiyacı hissedersin ki?

• Hayatımda görmediğim biçimlerde yazım yanlışı yapanlar

Fazla uzatmadan örneklerle açıklayayım.

''Hoca'm, video da ki, öyle miy di, altın da, yapabil di, kaç yaşın da, yapabil mek...''

Ömrümde sadece Technopat Sosyal'de gördüm bu tarz yazım hatalarını. Şimdi raporla dersiniz de, raporla raporla nereye kadar.

• Köklü sayılabilecek bir Sosyal hesabı olmasına rağmen çifte hesap açanlar

Bu kişileri son zamanlarda çok gördüm. Hatta geçmişte Sosyal Tayfı olmuş adam bile 2 tane hesap açmış bıraktıktan sonra. Tabii sonradan yönetim anlayıp birleştirmiş hesaplarını. İsmini vermeyeyim. Bu kişiler çift hesapları anlaşılınca genelde ''Arkadaşımın hesabıydı, benim bilgisayarımdan giriş yaptığı için öyle oldu.'' vs. gibi bahanelerle aksini iddia etmeye çalışır.

• Koyun misali bir mesaja en çok hangi ifade geldiyse o ifadeyi bırakanlar

Bu kişilerin kendi fikirleri yok sanırım. İlk önce mesaja en çok hangi ifadenin geldiğine bakarlar. Örneğin kızgın ifadesiyse o da bir tane kızgını yapıştırır. Kendisinin o mesaj için ne hissettiği önemli değil. En çok bırakılan ifade hangisiyse o da o ifadeyi kullanmalı!

• Kendini fikir önderi sananlar

Bu tarz kişiler siyaset konularında oluyor genellikle. Basmakalıp cümleler kullanır ve mesajına 3-5 beğeni, 1-2 muhteşem emojisi gelince kendini fikir önderi gibi hisseder, gaza gelir.

• Yönetimle derdi bitmeyenler

Bu tarz kişiler genelde Sosyal kurallarını okumamış ve takmamış kişilerdir. Her uyarı aldığında konu açar ve haksız yere olduğunu iddia eder. Ne hikmetse onlara göre haklı verilmiş bir uyarı yoktur. Bazıları da rapor yoluyla yönetime uygunsuz ifadelerde bulunup kendisine uzun süre Sosyal'den yasaklama verdirmeyi amaçlar.

• Herkese tepeden konuşanlar

Bu kişiler kendini üst düzey bir varlık sanar, adeta emir yağdırırcasına bir üslupları vardır. ''Öyle yapacaksın, ben sana böyle mi yap dedim?, madem öyle olsun istiyordun, neden şöyle şöyle yapmadın?'' Gibi cümlelerle hep açık bulup herkesi terslemeye bayılırlar. Genelde de aldıkları uygunsuz üslup uyarıları bir işe yaramaz.

• Herkesi göz ardı edenler

Bu kişilerin göz ardı listesi anlamsızca kabarıktır. Hadi tartıştığı kişiler, kavga çıkaranlar, gözü kararmış fanboy'ları vs. göz ardı etmesi normal. Ama forumda en ufak bir iletişiminin bulunmadığı, normal, kendi halinde takılan üyeleri bile sık sık göz ardı ettikleri görülür.

• Forumu bırakıyorum deyip 15 dakika sonra geri dönenler

Bu kişiler profil mesajı olarak veya konu açarak duygusal, acıklı (!) bir şekilde bıraktığıyla ilgili açıklamada bulunurlar. Kimisi derslerimi etkilediği için der, kimisi hayatımı düzene sokmak için der. Ama 15 dakika sonra o kişiyi daha önce hiç aktif olmadığı kadar aktif görürsünüz. Bu arada gerçekten bırakıyorum deyip o mesajdan sonra bir daha hiç mesaj yazmayan, aktif olmayan sözünün eri adam gibi adamlar da vardır, ama çok nadir görülürler.

• Kendiyle çelişmekten bıkmayanlar

Forumda bazı kişiler vardır ki, gördükçe gülüyorum. Örneklerle açıklayacağım. Bir üye bir konusunda 12 yaşında X kartını kullanabilir miyim yazmış. Başka bir konusunda 4x2 Y marka arabam çok yakıyor yazmış. Vay arkadaş, 12 yaşında 2016 model SUV araca sahip olmayan çocuk da görmedim demem artık.

Şöyle olanlar da var, bir mesajında 15 yaşındayım yazıyor. 6 ay sonraki mesajına bakıyorsun, yaşın geçtiği bir konuda 14 yaşındayım yazmış. 6 ayda küçüldün mü yani? Enteresan gerçekten. Daha kendi yaşını net bir şekilde bilmeyenler var Sosyal’de.

• Yalakalık yapanlar

Bu kişiler genelde yüksek mesajlı kişilere yalakalık yapmayı hedef alırlar. Hedef aldığı kişilere hep hocam çekip, saygıda kusur etmezler. Çoğu mesajlarına beğeni veya muhteşem ifadesi atarlar, pohpohlarlar adeta. Ama bunun dışında diğer forum üyelerinde ters ters konuşurlar, fikir doğru olsa bile fikirlerine katılmadıklarını belirtirler. Sonuç olarak neyi elde etme peşindeler, bilinmez.

Bir de moderatörlere yalakalık yapanlar da var. Ama o kişi moderatör değil de normal bir üye olsa takmaz bile o kişiyi, samimiyet kurmaya çalışmaz. Böyleleri de var.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
• konu altında verilmiş olan bir cevabın aynısını spamleyen kişiler

Bu kişilere hâlâ anlam veremedim. Bazen mesajın komple aynısı, bazen aynısının lacivertini yazıyorlar. Ama görünürde aynı cevap, fark yok. Aynı anda yazanlara bir şey demiyorum ama konunun üzerinden 30 dakika - 1 saat geçmiş, adam gelip 10 kere yazılmış aynı şeyi yazıyor, şaka gibi. Neden daha önce 10 kere yazılmış şeyi bir daha yazma ihtiyacı hissedersin ki?

Bana göre bunun zararı yok, kullanıcı daha çok emin olabilir. Sorunun cevabı ve çözümü ile alakalı.
 

Geri
Yukarı