Deizm çürütülebilir mi?

Yukarıda da yazdım, bu işin bana göresi sana göresi olamaz. Bir ayet/hadis falanca şey yasak diyorsa bu yasaktır. Sizin bu aklınıza yatmıyor diye bu ayet ve hadisleri tam anlamıyla uygulayan şahıslar için "bence" müslüman değil diyemezsiniz.
 
Toplumlar din ile kandırılıp kontrol ediliyor. Fakat bu kontrol edenleri tek başına suçlu yapmaz. Avrupa toplumları bunları aştı ve kandırılamaz hale geldi. Nasıl geldi? Her toplum hak ettiği şekilde yönetilir. Aslında toplumlar kendilerini yönetiyor. Seni yöneteni sen seçiyorsun sonuç olarak.

Ne demek dinin yanlış kullanımı ile alakası var?

Örneğin heykel...vb yapmak bazı hadislerce günah/yasak. Bu türden hadis ve ayetleri uygulayınca din yanlış kullanılmıyor tam aksine orijinaline sadık kalınıyor.

Okuyun arkadaşlar Kuran okuyun, Türkçesi orada bedava, açın okuyun yanlış kullanımı neymiş, doğru kullanımı neymiş öğrenin.
Senin bu dediklerin bizim bu ülkemizde olmaz. Çünkü ülkenin %75;i ultra düzeyde cahil, ultra düzeyde menfaatçi, menfaatleri uğruna gözü kör, kulağı sağır, dili lal olan sesini çıkarmayan, %20'si menfaatleri uğruna gözü kör, kulağı sağır, dili lal olan ultra zengin. Bu nedenle senin dediğin bu ülkede olmaz. Bu ülkede ben et yemesem de olur zihniyetinde olan, ben neden et yiyemiyorum diye sorgulamayan mallar var. Neden, çünkü menfati var, çıkarı var. %5'te benim gibi yine her şeyin farkında olup, elinden bir şey gelmeden yandım anam deyip ortada ay sonunu getirmeye çalışanlar. Ne diyeyim başka bir şey diyemiyorum.

Bu ayet ve hadisleri tam anlamıyla uygulayan şahıslar.
Göstermelik, gösteriş için uygulayan demeyi unutmuşsun. Dönem çünkü böyle bir dönem oldu.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Göstermelik, gösteriş için uygulayan demeyi unutmuşsun. Dönem çünkü böyle bir dönem oldu.
Bizim gibiler bunun farkında. Ben biraz da aslında şunu demek istiyorum. Bu adamlar gösteriş menfaat uğruna yapıyor olabilir ama doğru yapıyor ve iyi pazarlıyor. Asıl sorun bu bile değil, sizin de dediğiniz gibi insanların cahilliği. Gösteriş için yapan adam doğru yapıyor ama buna tav olan insanlar da doğru olduğu için tav oluyor. İnce görün, sorunun asıl kaynağı aslında cahil dediğimiz insanlarda bile değil. Bu dini kanunlarda, dini kültürlerde, inanç sistemlerinde. Yanlış olan sahte olan bu inanç sistemleri. Din. Bu cahil dediğimiz insanlar neden tav oluyor?
 
Deizmi teizime veya ateizme karşı çürütelemez çünkü tamamen farklı başlıklar. Aynı şey hepsi için geçerli sadece deizm değil.
 
Hocam her ne kadar Müslüman olsam da bu devirde din ile yönetilmez ülke.
Ülke din ile yönetilmemeli ama bir müslümanın bunu düşünmesi söylemesi çok absürt kaçıyor. Lite müslüman olunmaz, ya müslümansındır ya da değilsindir. Din katıdır ve belli kesin kuralları vardır. Sonuçta din, inananlar için Tanrı sözüdür. Bu yüzden Tanrı ne dedi ise o olmalıdır. Tanrı'nın üstüne kanun manun olmaz. İşte tuzağa düştüğünüz nokta tam da burası.

Maalesef bazı şeyleri çiğnemek gerekiyor.
Tanrı sözünü çiğneyen biri müslüman değildir. Absürt kaçıyor işte.
 
Ülke din ile yönetilmemeli ama bir müslümanın bunu düşünmesi söylemesi çok absürt kaçıyor. Lite müslüman olunmaz, ya müslümansındır ya da değilsindir. Din katıdır ve belli kesin kuralları vardır. Sonuçta din, inananlar için Tanrı sözüdür. Bu yüzden Tanrı ne dedi ise o olmalıdır. Tanrı'nın üstüne kanun manun olmaz. İşte tuzağa düştüğünüz nokta tam da burası.


Tanrı sözünü çiğneyen biri müslüman değildir. Absürt kaçıyor işte.

Dediğinizde haklısınız, fakat kişi olarak çiğnenmiyor ki sonuçta. Devlet olarak halkın istediği kararlar doğrultusunda yapıyorsun. Devletin dini olmaz, halkın dini olur. Bilemiyorum yanlış mıyım ama umarım bir gün düzelir ülkemiz.
 
Ülke din ile yönetilmemeli ama bir Müslüman'ın bunu düşünmesi söylemesi çok absürt kaçıyor. Lite Müslüman olunmaz, ya müslümansındır ya da değilsindir. Din katıdır ve belli kesin kuralları vardır. Sonuçta din, inananlar için tanrı sözüdür. Bu yüzden tanrı ne dedi ise o olmalıdır. Tanrı'nın üstüne kanun manun olmaz. İşte tuzağa düştüğünüz nokta tam da burası.

Tanrı sözünü çiğneyen biri Müslüman değildir. Absürt kaçıyor işte.

Hocam söylediğiniz şeyler çok abes kaçar ülkemizde batılılaşma sürdürülmüştür açıkçası ben bundan mutluyum şimdi bu insanlar şeriat gelip te hayatını yeniden mi tasarlayacak? İmkansız, ayrıca devlet kul değil dini olsun insanlar kuldur insanların dini olur.
 
Dediğinizde haklısınız, fakat kişi olarak çiğnenmiyor ki sonuçta. Devlet olarak halkın istediği kararlar doğrultusunda yapıyorsun. Devletin dini olmaz, halkın dini olur. Bilemiyorum yanlış mıyım ama umarım bir gün düzelir ülkemiz.
Devlet dediğimiz şey halkın çocuğu ve devlet insanlardan oluşan bir kurum. İnsanlardan. Ben şeriat gelsin kafasında demiyorum. Ben materyalist ateistim. Müslüman demek Tanrı inancına sahip ve Kuran'ın doğrudan Tanrı sözü olduğuna inanan kişi demektir. Müslüman birey asla Tanrı'yı çiğneyemez, aksi halde müslüman tanımına uymaz. Demek istediğim müslümanlığın yarımı olmaz. Her müslüman şeriat istemek "zorunda" aslında. Dini bunu emrediyor, yani Tanrı emrediyor. Yani Tanrı'ya ve sözleri Kuran'a inanan bir müslümanın ne haddine ki Tanrı'yı çiğnemek. Bu bağlamda değerlendiriyorum anlatabildiysem.
 
Çürütülemez diyenlerin neden çürütülemez olduğu hakkında yanlış bilgilere sahip olduklarını ve de hiçbir bilgiye sahip olmadıklarını fark ettim.

Deizm çürütülebilir mi? Çürütülmesi için sağlam bir argüman var mı?
Yanlışlanabilirlik ilkesini barındırmadığı için çürütülemez. Yani doğru olduğu ya da doğru olma ihtimali olduğu ya da diğer inanç sistemleri yanlış olduğu için değil, yanlışlanamaz olduğu için çürütülemez.

Bunu daha iyi anlamanız için:
Russell'in Çaydanlığı

Eğer ben Dünya ve Mars arasında eliptik bir yörüngede Güneş'in etrafında dönen porselen bir çaydanlık olduğunu öne sürseydim ve bu çaydanlığın en güçlü teleskoplarımızla bile tespit edilemeyecek kadar küçük olduğunu ekleyecek kadar da dikkatli olsaydım, kimse bu görüşümün tersini kanıtlayamazdı. Ama devam edip de bu savımın yanlışlanamaz nitelikte oluşundan dolayı insan aklının ondan kuşku duymasının kabul edilemez bir küstahlık olacağını söyleseydim, herkes haklı olarak saçmaladığımı düşünürdü. Ancak, eğer böyle bir çaydanlığın varlığı eski kitaplarca onaylansaydı, her cuma günü camide kutsal gerçeklik olarak öğretilseydi ve okullarda çocukların beynine kazınsaydı, onun varlığından kuşku duymak bir gariplik belirtisi olarak görülür ve o kuşkuyu duyan kişi, yakınçağda bir ruh doktoruyla, daha önceki çağlardaysa bir şeriat yargıcıyla görüştürülürdü.

1663430713298.png

Bir önerme; özünde yanlış olduğunun kanıtlanabilme ihtimali varsa; yanlışlanabilirdir. Bir yargıyı geçersiz kılacak herhangi bir gözlem yapmak ya da argüman sunmak mümkünse bu yargı yanlışlanabilirdir.

Yani yanlışlamacılar; bir önerme değerlendirirken gözlemleri sadece önermeleri yanlışlamak için kullanabilir, doğrulamak için değil. Eğer önerme yanlışlanırsa terk edilir ve onun yerine farklı bir önerme geliştirilir.

@Alizm
Aslında inanca dayalı hiçbir sistem çürütülemez, yani kesin bilginin çürütülememesi gibi değil, yanlışlanabilirliği olmadığı için çürütülemez. Yanlışlanamaz herhangi bir olgu, doğası gereği yanlışlanabilirlik ilkesi barındırmadığı için baştan kaybeder. Kısaca yanlışlanamaz herhangi bir şey en baştan yanlıştır. Örneğin cinlerin var olduğu inancı yanlışlanamaz. Bu inancın aksi ispat edilemez yani yanlışlanabilirlik ilkesi barındırmıyor. Buna göre cinler vardır inancı yanlıştır.

Bu kısmı anladıysanız deizm ve teizm gibi inanç sistemlerinin yanlış olduğunu anlamış olmalısınız.
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı