Adalet mi gerekli eşitlik mi?

İkisi birbirinden ayrılamaz ve her ikisi de gereklidir. Sonuçta, adalet önünde herkes eşit olmalıdır. Bir de Hegel'den feyz ile "eşit olmayan her ilişki, efendi köle ilişkisine döner."
 
Son düzenleme:
Hocam ikimize eşit şartlar sunulmadan, eşit fırsatlar verilmemesi mantıklı mı?

İki farklı zihin, bakış açısı ve karakteri tamamen aynı şartlar sağlanması ne kadar mantıklı? Veya ülkeye yararı olabilecek kadar zeki bir kişi ile hiçbir şey yapmayan bir kişiye neden aynı şartlar sağlansın?
 
İkisi birbirinden ayrılamaz ve her ikisi de gereklidir. Sonuçta, adalet önünde herkes eşit olmalıdır. Bir de Hegel'in ifadesiyle "eşit olmayan her ilişki, efendi köle ilişkisine döner."
Ayrılabilirler. Belirli noktalarda ayrılmalılar da. Eşitlik her zaman adil değildir. Eşit olmamak üstün veya altta olmak anlamına gelmez. Hukuk, sağlık ve eğitimde herkes statüsel olarak eşit olmalıdır. Adil olan budur. Statü dışında eğitimde matematiği daha iyi olan kişiyle, fiziksel aktivitelerde daha iyi olan kişi eşit değildir. Sağlıkta statü ve maddi durumdan bağımsız olarak herkes eşit olarak sağlıktan yararlanabilmelidir.

Hukukta ise statüden bağımsız olarak kişiler davranışlarına ve yasalara göre değerlendirilmelidir. İki kişinin cinayet suçuyla yargılandıklarını düşünelim. Biri üzerine vazife olmadığı halde halkın huzurunu tehdit eden bir kişiyi kendini ve çevresindekileri savunmak için öldürüyor, diğeri ise ar namus deyip kız kardeşini öldürüyor.

Bu iki kişinin statü olarak hukuk karşısında eşit olmaları gerekirken ikisi de aynı suçu işlediği halde ikisine eşit ceza verilmesi adil değildir. Çünkü birisi o bir kişiyi öldürmeseydi belki kendisi ölecekti, belkide daha fazlası. Kendini ve çevresini savunurken kasıtsız öldürdü. Diğeri ise kendi üstüne vazife olmayan bir konu da başkasının hayatına karışıp yetmezmiş gibi o hayatı da aldı. Eşit cezalandırmak adil olmaz.
 
Statü dışında eğitimde matematiği daha iyi olan kişiyle, fiziksel aktivitelerde daha iyi olan kişi eşit değildir.

İkisine de toplumsal bazda ihtiyaç duyulur. Biri olmadan diğerinin varlığı bir şey ifade etmez ya da sizin gözünüzde ıvır zıvır olarak nitelenebilecek işlerle birileri uğraşmasa, diğerine gerekli olan zaman veya mekan ihtiyacı karşılanamaz ve kendisi bunlarla uğraşmak zorunda kalacağı için, kendi potansiyelini de meydana çıkaramaz.

Biri üzerine vazife olmadığı halde halkın huzurunu tehdit eden bir kişiyi kendini ve çevresindekileri savunmak için öldürüyor, diğeri ise ar namus deyip kız kardeşini öldürüyor.

Bu iki kişinin statü olarak hukuk karşısında eşit olmaları gerekirken ikisi de aynı suçu işlediği halde ikisine eşit ceza verilmesi adil değildir.


Verdiğiniz örnek çok ucu açık. Kıyasınız nefs-i müdafaa ile ilgili ise elma ile armutu birbirine karıştırmamak gerekir. Ayrıca bu zaten adaletin konusu ve yasa çerçevesinde görev tanımı yapılmış yasanın bekçileri mevcuttur. Burada Amerika'yı yeniden keşfetmeye gerek yok ve mevcut yasalarda da ikisinin olası cezaları denk değildir. Kasten adam öldürme ile taksirle adam öldürme arasında bile fark vardır. Burada bir eşitlik aranacaksa da, işlenen her suçun failine hakettiği cezayı vermekte aranmalıdır.
 
Son düzenleme:
İnsanlar, hic bir sekilde rahatsiz edilmemeli bence.

Ornegin alaylama, dalaylama, dislama, zorbalik, gasp, emek somurusu... olmamali.



En guzeli insan olmaktir.
 
Son düzenleme:
İkisine de toplumsal bazda ihtiyaç duyulur. Biri olmadan diğerinin varlığı bir şey ifade etmez ya da sizin gözünüzde ıvır zıvır olarak nitelenebilecek işlerle birileri uğraşmasa, diğerine gerekli olan zaman veya mekan ihtiyacı karşılanamaz ve kendisi bunlarla uğraşmak zorunda kalacağı için, kendi potansiyelini de meydana çıkaramaz.
Ben fiziksel aktivitelerde iyi olan kimseleri küçümsemedim. Aksine bunu anlatmaya çalışıyorum. İnsanlar eşit değildir, eğitimde başlangıçta eşit fırsatlar sunulması kimin neye kabiliyeti olduğunu anlamak için iyidir ancak ilerledikçe insanlara farklı fırsatlar yöntemler sunulmalı. Herkese sürekli eşit imkanlar sunulursa, fiziksel aktivitelerde iyi olan kimse kendi o işte geliştiremez. Yada matematikte iyi olan kimse kendini geliştiremez. Eşitlik ve adaletin belirli noktalarda birbirinden ayrılmasının gerekliliğinin sebebi bu.

Aynı firmada çalışan, daha çok emek harcayan biriyle daha az emek harcayan birine eşit maaş vermek de adil değildir mesela.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı