Türk Hava Kuvvetlerinden İhraç Edildiler

@Lindows O konuyu hiç açma. NATO ile ilişkiler bu kadar kötüyken İngiltere'den destek alınan bir proje ne kadar ilerleyebiliyorsa o kadar ilerliyor. :D Kısacası o proje şu anda durma noktasında sayılır, motorlar için tamamen dışa bağımlıyız. Motor hariç aviyoniklerden bazıları da yerli olmayacak, kısacası en az 15 yıl daha o uçağı göremeyiz. 15 yıl her şey yolunda giderse olabilecek süre bu arada, şimdiki politik durumda tamamlanması imkansız.
 
Bizim TF-X savaş uçağı geliştirme projesi ne alemde bilgisi olan var mı?
86DFBA8C-1601-42B0-8618-34C6509CC377.jpeg


Hiç konusunu bile açma yalan oldu gibi o;)
Kurunun yanında yaş da yanmıştır. Belki de yaşın yanında kuru da yanmıştır demek daha doğru olur.
%99. Malum zaten her şeyin gri olduğu bir olayda kim kimdi belli değil. En garanti çözüm hepsini atmakta buldular.
 
Bir kısmı doğru, bir kısmı değil. Şimdi konuyu çok dallandırmayayım, Silivri şu anda soğuk değilse bile 6 ay sonra soğuyacak. :D (Çaktırma, devam et) :D
E yani. Kardeşim CMK ile atanıp o davaya katılmıştı bir kere. Zaten bir şey sormuyorlar ki diyor. Hani gerçekten suçlu mu yoksa gerçekten terör örgütüne bağlı mı nasıl ayırt edecekler diye. Hatta bir grup serbest bırakılmıştı sonra 15 Temmuz gazileri ses çıkarınca geri içeri aldılar:) Erlerden baya grup serbest bırakıldı ama rütbeliler genelde içerde kaldı.

Bir dakika arkadaşlar niyeyse bizim mahalleye çevik kuvvet aracı geldi alla alla(!)🤣
 
Hiç konusunu bile açma yalan oldu gibi o;)
Yalan mı oldu? Ya bazen cidden şaka gibi yorumlar yapıyorsunuz :D İzleyelim, öğrenelim... Daha önce hiçbir uçak yapmamış bir ülke bu alana direkt 5. nesil savaş uçağı yapmakla başlıyor. Bunu göz önüne almamak zaten başlı başına bir tutarsızlık.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
 
@Jira Şimdiki politik konumumuzda bir düzelme olmazsa bu projenin de İngilizler tarafından satışa uğraması hâlâ mümkün. Bu durumda proje çok daha ileri tarihe atılır. 15 yıl gibi bir tahmin süresi bence abartı değil.
 
@Yararsız Üye O farklı bir konu. Çin, ABD, İngiltere gibi ülkeler dahi böyle büyük projeleri tek başına yapamazken, motoruydu, aviyoniğiydi vs. konularda dışarıdan yardım almaya çalışırken Türkiye gibi bir ülkede böyle büyük bir projenin kusursuz işleyip kısa bir sürede biteceğini sananlar hayal dünyasından çıkmalı.

30 yıl sonra da olabilir. 30 yıl sonra uçacak olması projenin yalan olduğu anlamına gelmez. F-35 projesi kaç ülkenin desteğiyle, harcanan hayvani bütçelerle hala sürüyor. Hala da kullanıcılarını kara kara düşündürecek tonla sorunu olan bir uçak...

Gömülmesi, eleştirilmesi gereken çok tarafımız var ama yıkıcı ve yapıcı eleştiri arasındaki farkı öğrenmek gerek.

Şu tarz yorumlar yapanlar da ortamlarda kendisine havacı demesin :D Üstüne alınmak isteyen alınabilir.
 
Motor konusu beklemediğim bir gelişmeydi ki önemli ve iyiliğimize olan bir durum oldu. Demek ki bu politik dönemimizde arka plandaki anlaşmalar "şimdilik" yürümesi gerektiği gibi devam ediyor bu proje için. Yalnız bu know-how desteğini kaybedersek güzelim projeye yazık olacak çünkü kendi başımıza tamamlayabileceğimiz bir proje değil. Ruslar şu anda SU-57'den bile vazgeçme noktasına gelmişken, dediğin gibi ABD bile tek başına bir projenin altına girmekten çekinirken bu proje de iyi niyetle başlayıp batan projelerden biri olarak tarihte yerini alabilir... Yalnız 30 yıl sonrası çok uzak bir tarih, bu kadar acil ihtiyacımız varken bizim açımızdan tolere edilebilecek bir süre değil.
 
Rusya'nın kendini idare edebilecek mühendislik gücü var, bir şekilde o kısmı desteksiz halledebiliyorlar ancak farklı konularda dediğim gibi maddi problemlerden yumruk yiyorlar. Son zamanlarda reklamını yaptıkları askeri teknolojilerini de satamadılar. Birkaç yıl önce çoook büyük projelerin reklamını yapıp sözde F-22 killer diye övündükleri uçağın motorunu bile yapamayacak hale düştüler. Hepsi rafa kalktı.

Yani bu işler konuşmayla olmuyor. Elinde paran olur ama know how'un olmaz ya da know how olur ama bunu yapacak paran olmaz. Hepsi sorun...

30 yıl durumun vahimliği için sallamasyon bir örnek. Tabii ki 30 yıl idare edebilecek bir filomuz yok şu an.
 
ABD'de hem para hem tecrübe var ama olası başarısızlığın zararını paylaştırmak için ortak proje yoluna gidiyorsa, Rusya gibi bir ülke o kadar tecrübeye rağmen parasızlıktan bu hale düşüp bir projeyi bitiremiyorsa günümüzün askeri endüstrisi bize neler yapar onu düşünüyorum... Neyse düşünmesem daha iyi moral bozmaya gerek yok. Sovyetlerin ABD karşısında projelerde giriştiği idrar yarışının sonucu ortada, bizimki de benzer (maddi çöküntü açısından) olmaz umarım.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı