Soru: Rus Savaş Uçaklarının Kokpiti Neden Mavidir?

Rus Savaş Uçaklarının Kokpiti Neden Mavidir?


  • Oy verenlerin toplamı
    104
  • Anket kapandı .
@Pavel Ulmanovic Dadaşev Kaçırdığın bir yer var. Bu uçaklar Sovyet coğrafyası için yapılmıyor sadece. ABD ile olan bir savaşta sadece o coğrafyada mı uçacağını sanıyorsun o uçakların? Ya da 2. Dünya Savaş'ını düşünelim...

Senin dediğine göre herhangi bir savaşta uçaklar coğrafya dışına çıkarsa bu özellik işlevsiz kalacak tamamen, doğru mudur?
 
A ve D diyorum. Eskiden bir sebebi vardır ama güncel olarak gelenek olmasından dolayı devam ediyordur.

Eski endüstriyel alanlarda da o tonlar çok yaygın. Dikkat çekmesi ve sorumluluk farkındalığı gibi bir etkisi olabilir. Biraz da ortama ferahlık katma boyutu var.

Kırmızı tonların yoğun olduğu bir kokpit istemez bence kimse. Ortama kasvet ve tehlike sinyali veriyor.

Belki de o dönem için en kolay elde ettikleri renk o olmuştur. O kararı vereni bulmak lazım. “Canımız öyle istedi” bile diyebilir. :D
 
@Pavel Ulmanovic Dadaşev Kaçırdığın bir yer var. Bu uçaklar Sovyet coğrafyası için yapılmıyor sadece. ABD ile olan bir savaşta sadece o coğrafyada mı uçacağını sanıyorsun o uçakların? Ya da 2. Dünya Savaş'ını düşünelim...

Senin dediğine göre herhangi bir savaşta uçaklar coğrafya dışına çıkarsa bu özellik işlevsiz kalacak tamamen, doğru mudur?
Mavi renk ilk kullanılmaya başladığında Sovyetlerin düşmanı Amerika değil Nazilerdi. Bu yüzden kontrast ayarı hala geçerliydi. Savaş orta-kuzey Avrupa'da idi. Sonradan bir kültür olarak mavi devam etti. Tabi bütün uçaklarda mavi kokpit kullanılmadı. Кабина советского самолета (Sovyet uçak kabinleri) yazarsan göreceksin ki çoğu bombardıman uçağı Amerika'yı veya Avrupa'yı işgal sırasında kullanılmak üzere yeşil veya gri kokpit ile tamamlanmıştır. Avcı uçaklarının çoğu ise Rusya'yı koruma doktrini için Rusya coğrafyasına uygun şekilde mavi yapılmıştır.
Mavi kabin rengi güneşli havalarda gözü yoracaktır. Yinede tamamen işlevsiz kalmayacaktır.
 
Son düzenleme:
A olamaz bence. Geleneği uygulamak yerine kokpiti daha işlevsel hale getirebilirler.

B en mantıklısı gibi geliyor. Belki de o dönem bu soruna hızlı bir çözüm bulmak için böyle bir şeye girişildi. Batı tarafına gelirsek, onların ihtiyaç duyduğunu sanmıyorum. Diyelim ki yaptılar, bunu renkler üzerinde halletmezlerdi diye düşünüyorum.

C şıkkı da olamaz. Bunun için net bir açıklamam yok ama bununla ilgili sensör gibi şeyler vardır.

D'yi baştan eledim zaten. 😀

Sonuç olarak cevabım B.
 
A Şıkkı olabilir.

B Şıkkı daha yakın geldi ama. Fotoğrafta da gözüktüğü gibi çok aydınlık içerisi yani bol bol ışık giriyor. Ama güneş ışığı ne kadar zarar verir çözemedim. Üstelik niye açıkta tutuyorlar üstüne bez parçası geçirmek çok mu zor?

C Şıkkı beynimi yaktı. Bence değil.

D Şıkkı ise dediğiniz gibi Batılılar tarafından kullanılmadı. Yani kullanılabilirdi bence.


Bence B şıkkı. Tabi yanlış olma ihtimalide var.
 
Cevap D arkadaşlar. Bu tasarım özellikle Soğuk Savaş döneminde yaygınlaştı. Kullanılmasının asıl sebebi ise uçuş ekibinin mavi-yeşil boyalı bir kokpitte çalışması Sovyetlere göre daha rahatlatıcı ve stresi azaltan bir durumdu.

Dolayısıyla uzun görevlerde de stres faktörünün düşmesi pilotun uçuşun 10. dakikası ile 2. saatindeki etkinliğini aynı kılıyordu. Bilim insanları da bu rengin gri ve siyaha göre pilotları daha fazla uyanık tuttuğunu söylemişti. Sovyetler bu bilimsel sonuçların sonucunda böyle bir tasarım kullanarak pilotların bilincini daha fazla açık tutmayı hedefledi.

A şıkkı da dolaylı yoldan doğru ama temel sebep dediğim gibi D.

Açıkçası konu şıklarını çok güzel seçtiğimi düşünüyorum :D Özellikle B ve C'yi çok güzel salladım ve çok güzel de tuzağa düşenler oldu. :D

@Yararsız Üye @Truffade @acv @283156 @Hollewache Doğru cevap verenler.

@Yararsız Üye Bir gün tuzağıma düşeceksin. :D
 

Geri
Yukarı