13 yaşında tutulan orucu tekne orucuna çevirmek

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bazı durumlar haricinde şafiilerde ne kadar yemek yerse o kadar oruç tutar. Diyelim 3 gün orucunu bilerek yemek yiyerek geçirdi, o zaman 3 gün kazasını tutacaktır.
Bunu ben de biliyorum fakat halen şunu söylemek istiyorum. Konu sahibi ergen mi?

Değilse zaten herhangi bir karşılık, kefaret veya kaza tutması gerekmiyor. Ergenliğe girdiyse fıkhi ve itikadi mezhebine göre kaza veya kefaret tutması gerektiği söylenir.

Genel için konuşulurken Hanefi mezhebine uygun şekilde hükümler söylenilir. Bu nedenle 60+1 şeklinde söyledim. Kişi başka mezhepten olduğunu belirtirse onun hükmüne bakılır.
 
Hocam kalkıyorsa ve geliyorsa bozarsan sıkıntı. Yok olmuyorsa bozsan sıkıntı olmaz.
 
Şey aslında ben 12 yaşımdan beri tam oruç tutuyorum. Yanlış mı hatırlıyorum yoksa tekne orucunun yaş sınırı mı vardı?
 
Şey aslında ben 12 yaşımdan beri tam oruç tutuyorum. Yanlış mı hatırlıyorum yoksa tekne orucunun yaş sınırı mı vardı?

Tekne orucunun yaş sınırı yok çünkü tekne orucu diye bir şey yok. Tekne orucu denilen şey çocuklara orucu sevdirmek için yapılan bir şey. Ergenliğe girmeyen küçük çocuklar tekne orucu tutarak hem orucu sevmeye çalışırlar hem de alışmaya çalışırlar. Ergenliğe giren bir birey normal oruç tutmakla yükümlüdür. Konu sahibi ergenliğe girmediyse Allah'tan af dilemesi yeterlidir, çünkü o oruçlu yükümlü değildir.
 
Şimdi böyle yaşlı kişiler gibi yeni nesil şöyle böyle demek istemiyorum ama ilk orucumu 2.sınıfta tutmuştum. 4.sınıftan beri tam tutuyorum. (yaşım 14) biraz garip geldi. 13 yaşında genelde rahat tutuyorlar oruç ama tabii bünye meselesi. Tekne orucuna gelirsek yani gerek yok bence birkaç seneye normal oruç tutarsın.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Yeni konular

Geri
Yukarı