220 Volt öldürür mü?

Bacağa giderken her zaman kalpten geçmiyor işte. Vücut direnci ile de alakalı bir durum bu. Bu yüzden "çift el kesin" diyorum. Attığım videoya baktıysanız hoca da "çift elle tutarsanız kalpten elektrik geçmesini garantilemiş olursunuz" diyor.

Yani dediğimiz şu, çift elle tutarsan kalpten elektrik "kesinlikle geçer". Tek elle tutarsan "asla kalbe elektrik gitmez" demiyoruz. Çift elle tutmaya göre çok çok düşük bir ihtimaldir diyoruz.

Risk yüzdesi en yüksek olan çift eldir.


Elektrik Mühendisleri Odası'nın yayınladığı makaleye bakın buyrun. Erkcan Özcan'can farklı bir şey söylemiyorlar, ki kendisi CERN'de görev almış bir fizik ve elektronik profesörü. H indeksi açısından gelmiş geçmiş tüm akademisyenler arasında dünyada ilk 500'de.
Tamamdır hocam. Sizin dediğiniz gibi olsun.
 
220 ile defalarca çarpıldım şu ana kadar sorun yok. Ne kadar zarar alacağın elektriğin voltajı derinin nemi üzerinde birşey olup olmaması ne kadar süre mmaruz kaldığın elektriğin toprağa mı nötre mi aktığı elektriğin nerenden geçtiği gibi çok fazla faktöre bağlı. Eğer acı ile elini elektrikten çektiysen tehlike yok ama elektrik kaslarını sıktığı için tuttuğun şeyi bırakamazsan cenazene katılırız.
Akımın büyüklüğü ve yoğunluğu önemlidir yine de toprağa basmanızı öneririm.
Toprağa basmak ne anlamadım boş boş konuşuyorsunuz.
 
Merhabalar. Bugün PC adaptörünü tamir ederken 220 v elektriğe maruz kaldım ama vücudumda herhangi bir yara vs. olmadı. Konuya dönecek olursak 220 Volt elektriğin öldürme oranı insandan insana göre değişiyor mu?

Ne kadar sure carpildigin ve elektrigin vucudunun hangi bolgelerinde yogunlastigiyla alakali, mesela kalbin uzerinden yogun bir sekilde gecerse durdurma ihtimali var. Ayrica uzun sure 220 Volt elektrige kapilirsan komur gibi kararabilirsin.
 
Merhaba. 220 volt AC 'nin voltaj olarak kendi voltajı değil de sadece o andaki çarpılma şartları, o anda vücuttan geçtiği, temas ettiği kritik temas noktaları (yüzeyleri) ve ohm kanununa göre I=V/R'ye göre geçtiği zaman ve mA olarak da sayısal büyüklüğü, uygun frekansı (50-60 HZ. gibi) bir insanı o anlarda öldürebilir. Ev kazalarında kuru zeminlerden ziyade özellikle ıslak, sulu zeminlerde ve yerden, binanın temelinden gelen bu topraklanma şartı iyice artacağından sulu zeminli çarpılmalarda ölme riski oldukça artabilmiş olur.

a) 12 voltluk araç aküsü eller asitli, tuzlu, vb. daha iletken ve vücut dış direnci (yaklaşık 2 megaohm'luk bir kondansatörün dielektrik yalıtkanı benzeri) kaybolacağından bir çarpılma olur, ancak akü amperi 200 A olsa bile voltunun düşüklüğüyle öldürücü riskte (kategoride) değildir. Ancak bu akımlara uzun süreli maruz kalınmada, insan organizmasında oluşabilecek olumsuzluklar yeterince bilinmediğinden uzun süreli maruz kalınmaması daha iyi olur.
b) Tüplü TV'lerin EHT trafosu çıkışı (25-30 kV) amperi düşük olduğu için sadece kalp hastalığı bulunanlarda risk teşkil eder, diğer sıradan insanlarda ölüm riski V/A ters ilişkisi nedeniyle bulunmaz. Oto buji ateşleme kablosu çarpılmaları da bu ayni şartı taşırlar.
c) YG, OG , vb. yüksek voltajla enerji taşıyan havai iletim hatlarında; hem 220'den çok yüksek, hem de daha fazla amperler kolayca bulunacağından bu elektrikle çarpılmalar kesin öldürücü olur. 2 megaohm'luk insanın dış deri direnci karşısında bu ölümcül akımlar vücuda ohm ve watt değeri hiç uygun olmayan bir direncin, bu akım uygulanmasıyla anında kömürleşip yanabilmesi etkisini yapabilmiş olur.
d) En tehlikesiz ve risksiz olanı ise kolay tahmin edileceği gibi voltu ve amperi en düşük olan 1.5, 3, 9 voltluk küçük pillerdir. Vücut dış direnci karşısında bu akımların geçebilmesi dilde ekşilik etkisinin dışında en tehlikesiz volt/amper olması nedeniyle bunlardır. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı