787 İle Bir Yolcu Uçağının Uçtuğu En Uzun Süre Rekoru Kırıldı

Boeing'in bu uçağın doğuş hikayesi dahil yaptığı saçmalıklarını düşündükçe Boeing'e sallayasım gelirken bu uçağın güzelliğini gördükçe bir şey demeye kıyamıyorum. Yalnız Qantas kusura bakmasın, değil business first class kabininde bile 19 saatin üzerinde süren bu yolculuğa, bu uçağın hatrına rağmen katlanamazdım. Los Angeles / San Francisco uçuşlarının hepsinde bir daha asla diyerek geri dönüyorum ve tekrar gitmek için en az 2 yıl psikolojimi toplamam gerekiyor, 19.5 saate katlanmam imkansız gibi görünüyor. Bence sadece mesafeyi artırma üzerine değil, yolculukları en az 2 kat daha hızlı getirecek yeni bir geliştirme üzerine de yoğunlaşılması gerekiyor.

Ekran Görüntüsü (955).png
 
@Yararsız Üye Şu an Airbus da, Boeing de istese Concorde tarzı bir uçak yapabilir. Ama verimsiz olacağını, tutmayacağını çok iyi biliyorlar. Teknoloji bizi Concorde'nin üstüne çıkarmadığı sürece sanmıyorum.

Diğer bir noktada ise aynı uçağı 4-5 saatlik mesafelerde kullanan şirketler de var. 19.5 saatlik yolculukta kullanması tamamen Qantas'ı ve yolcularını bağlar. Üretici sunar, kullanıp kullanmamak işletenlere kalır.

Qantas açısından bakarsak, tek uçak ile daha fazla kar yapacaklar. A380 de kullanır istese ama bir A380 ile 787 masrafı bir değil. O da kendi ticari kaygısı içinde.
 
@Jira Bu Boeing'i bağlar diye bir şey demedim ki, bu rotaların tamamen şirket tercihleri olduğunu zaten biliyorum. Concorde gibi uçakların yapılmama nedeninin de farkındayım. Sadece "üreticilerin" yolculuk süresini kısaltacak farklı alternatiflere (tasarım gibi) yönelik çalışmalara şimdikinden daha çok yoğunlaşmaları gerektiğini düşünüyorum. Teknolojide bu kadar yol katedildiği halde hâlâ 70+ yıl öncesinden kalan tasarımın verimliliğini artırmakla uğraşıyoruz. Şu anda görselleri dolaşan gelecek konseptlerinin çoğu da gerçekçilikten uzak.
 
Son düzenleme:
Bu isi sadece tasarımla yapamazsın. Yapılacak şeyler ise sana 2 kat kısaltma sağlamaz. Baştan aşağı bütün mühendisliği yenilemen gerek. Su an devir maksimum menzil ve maksimum verimlilik sunan çift motorlu, işletimi nispeten daha basit ve masrafsız uçaklarda. Bunlar icin de sirketler yıllardır calıstı, 20 yıllık projeler var, ekmeğini yemeden kastettiğin gibi bir ucaga gecmek istemez kimse.

Bana kalırsa dediğin mantıklı ama 70 yıl içinde sadece tasarımın ve 2-3 sistemin değişmediğini de söyleyebilirim. Bugün güven içinde bir makinenin içinde 10-15 saat yolculuk yapabiliyorsun. İşte harcanan yılların sonucu bu.

Elektrikli motorların zamanını görürsek, bu dediğin olay yavaş yavaş gerçekleşmeye başlayabilir. Yapısal anlamda şirketler çok tecrübeler kazandı, sağlam elektrikli motorlar ile ve hafifletilen yükler ile ticari devir baştan yazılır.
 
Bence sadece mesafeyi artırma üzerine değil, yolculukları en az 2 kat daha hızlı getirecek yeni bir geliştirme üzerine de yoğunlaşılması gerekiyor.
Concorde tarzı bir uçak anca yakıt fiyatları su kadar ucuzladığı zaman olabilir:) O kadar muazzam bir tüketim ile bir de kar yapmak imkansız zaten. Yakıt da ucuzlamayacağına göre o iş yatar zaten:)

Şöyle bir şey olabilir. Uçaklar rota hesaplaması yaparken çift motor veya dört motor özelliğine göre ulaşabileceği alternatif havalimanı bulabileceği rotalar oluşturmak zorunda. Acil durumlar için yani. Bu yasal bir mecburiyet. Motor tüketim, güvenlik ve verimliliğini arttırarak bu alternatif mecburiyetli rotalar yerine daha yüksek irtifa ile direkt uçuşlar sağlanabilir. Yanlış bilmiyorsam güneş enerjisi ile dünya turu deneyen uçağın testlerinde bu plan üzerine denemeler yapılıyordu. Yani zik zaklar çizmek yerine en kısa yok olan düz hatta gidebilecek bir verimlilik ve güvenlik sağlanırsa eğer uçuş süreleri de büyük oranda kısalmaya başlayacaktır.
 
@painkiller Fikir güzel ama ticari uçuşlar için ETOPS'tan vazgeçmek biraz sancılı olabilir :)
ETOPS şu an için vazgeçmek imkansız. Ama malum bir dönem de yolcu otobüslerinde telefon yasaktı ama Mercedes sağolsun bu sorunu çözdü:) Belli mi olur Boeing, Airbus, General Electric veya Rolls Royce gibi havacılık firmalarından birisi çağın ötesinde bir yenilik getirebilir de bu beladan kurtulunur:)

Geçiş aşamasında yaşanacak aksaklıklar biraz can yakıcı olabilir tabii;)
 
@painkiller Yeni nesil uçaklarda (A350 gibi) ETOPS rating çok yüksek fakat bu dediğimi yapabilmek için ETOPS tek başına yeterli değil. Uçaklar tüp şeklinde olmak zorunda değil, uçak gövdesi komple kaldırma kuvveti yaratan bir yüzey haline getirilip kanat boyutları küçültülebilir ki bununla ilgili "görsel" açıdan güzel fakat yapılabilirlik açısından pek mümkün olmayan birkaç konsept var. O konseptlere yakın bir tasarım ve daha yüksek irtifalarda daha verimli çalışacak yeni motorlar ile bu hızı yükseltmek mümkün olabilir. Bunu yazmak kolay, yapması zor tabi ona bir şey diyemem ancak inanılmaz hızla büyüyen global ekonominin geleceğinde hızları 1 mach bile olmayan bu ticari uçaklara bağlı kalarak ulaşımın yeterli verimlilikte yapılamayacağı ortada.

Bu dediğim konseptler üzerinde hem Boeing hem de Airbus çalışıyordur ancak şirketler kısa ve orta vadede en çok kazanç getiren şey neyse ona yönelirler. Her şeyin tamamen değişeceği yeni bir yapının maliyeti belki de trilyon dolar tutacağı için şimdiki tasarımı değiştirme yoluna gitmiyor olabilirler. Bunun örneğini grafen için görüyoruz, hatta sentezlemeyi başaran kişilere Nobel ödülü bile verildi. Yıllardır da TÜV onaylı aynı ağırlıkta li-ion pillerden 3.35 kat fazla enerji depolayan ve daha güvenli olan grafen pil teknolojisine sahipken şirketler daha öncesinde lityum piller için o kadar büyük yatırımlar yaptılar ki bu teknolojiye geçiş yapamadık.

70 yıl öncesine bakıyorum tasarımda sadece ufak değişikliklerle verimliliğin ve güvenliğin artırılması dışında bir değişim yok. Ulaşım hızlarına bakıyorum, gene 65-70 yıl öncesine göre hız sadece %20-25 kadar artmış. Önemli oranda olan değişenlere bakıyorum uçakların kapasiteleri ve gidebildikleri mesafelerde büyük artış var. Bu kadar uzun süredir yakın hızlarda seyahat ediyor olmak sadece beni rahatsız ediyor olamaz. İlk motorlu uçuş ile ilk ticari jet uçuşlarının arasında zaman farkı 50 yıl bile değilken, aradan neredeyse 70 yıl geçmiş olmasına rağmen hız konusundaki gelişimin bu kadar az olmasını normal bulmuyorum. Açıkçası bırakın 19 saati, 13 saatlik bir uçuşta bile kafayı yiyecek kadar bunalıyorum ve bu durumda olan tek kişi olmadığıma eminim.
 
@Yararsız Üye Verdiğin örnekler çok uç örnekler. Öyle yapalım olsun tarzında projeler de değil. Yıllar ve çok büyük paralar isteyen işler. Hadi şirket uzun vadedeki sonunu düşünerek bu ikisini yapmaya çalıştı diyelim ama ya başarılı olmazsa? Ya tutmazsa? Adamlar bunu da düşünmek zorunda.

Şu an aradaki 70 yılda katettikleri teknolojilerin ekmeğini yemek varken kanımca hiçbir şirket böyle bir riskin altına girmez. Airbus'un mali açıdan çok iyi olmadığı ve Boeing'in de üstünde kara bulutların olduğu bir dönemde hiç olmaz hatta. Hayali güzel şeyler ama bana kalırsa uzun yıllar da hayal olarak kalmaya devam edecek şeyler.
 
@Jira Şirketler orta vadede bundan kazanç sağlamadan yüz milyarlar dökmek zorunda olacakları için yapmıyorlar zaten böyle bir proje sadece şirketlerin altına girebileceği bir yük değil, devletlerin de buna destek vermesi gerekir. Bu dediğim konuya eninde sonunda el atmak zorunda kalacaklar çünkü gittikçe küreselleşen ve sermayenin toplanacağı ekonomik gelecekte bu hızlarda seyahat etmek yeteri kadar verimli olmayacak. Şimdiki ulaşım sistemi yolcu memnuniyeti bakımından ideal olmasa da maliyet bakımından ideal olduğu için devam etmeyi tercih ediyorlar.

Yoksa kimse 1969 yılındaki teknoloji ile şimdikinin benzer düzeyde olduğunu ve bu dediklerimin yapılamayacağını söyleyemez. Yapılmamasının tek nedeni başlangıç maliyeti.
 
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı