A101'e karşı açtığım davada para iademi aldım

Elektronik etiket bazı reyon ve mağazalar için mevcut ama o da sorunsuz bir sistem değil. Ne sistem kurulursa kurulsun aksaklık olacaktır. Kağıt etiketlerde elde yazılmıyor sonuçta. Dünya perakende sektöründe kullanılan rakipsiz bir sisteme bağlı otomatik çıktı şeklinde çıkıyor. İnsan faktörü hepsinde var.
En azından iş yükünü alır. Diğer türlü çalışanlar çok eziliyor.

Bir market zincirinde IT olarak çalışıyorum, etiket kasa fiyat uyuşmazlıklarının %99'u sistemsel. Ya etiket yanlış fiyatla çıkıyor ya da güncel fiyatlar kasa ya da kasalara gitmemiş oluyor. Her gün yüzlerce fiyat değişiyor birkaç tanesinde sorun olması kaçınılmaz. İlgili satınalmanın fiyat yaparken yanlış bir değer girmesi o ürünün tüm mağazalarda ki fiyatının yanlış olmasına sebep oluyor. Mağaza çalışanlarının müşteriden önce bunu farketmesi imkansıza yakın. Zincir marketlerde müdür dahil herkes çok yoğun tempoda ve baskı altında çalışıyor. Hele kasiyerleri söylemiyorum bile. 3 kuruş para için o insanlarla münakaşaya girmeyin. Etiketler için ne kadar uğraştıklarını bilseniz şaşırırsınız.
İşte ben de bunu anlatmaya çalışıyorum, yukarıda yazdım da bunu ama insanımız bencil bi de dislike atmış birisi komik yani :D

Flo'da çalışmıştım, bu tarz firmalar bunu bilerek yapmaz genelde çalışanların gözünden kaçar bu durum ve mağazanın girdiği fiyat farkını mağaza değil o hatayı yapan çalışan öder. Bu tarz durumlarda biraz daha anlayışlı olsanız hiç fena olmaz, insan hata yapabilir. Asgari ücretle çalışan (muhtemelen bir öğrenci) bir çalışanın yaptığı ufak bir hata yüzünden hapse tiktirmadığız kalmış. Haksizsizsiniz demiyorum ama boburlene boburlene anlattığınız olayda belki de bir kasiyerin ya da reyon görevlisinin bir anlık dalgınlığı yüzünden olusmus bir durum da bir nevi intikam almışsınız gibi söylemler kullanıyorsunuz.

Ayrıca almayın abicim, arada ciddi derecede bir fiyat farkı varsa o ürünü almaktan vazgeçin, muhtemelen öğrenci bir çalışan ve onun bir hatası yüzünden cebine elinizi sokmayın. Hakkınız mi hakkınız ama biraz vicdanınız olsun. Bu tarz durumlarda zararı mağaza değil o günün 10 saati ayakta dikilip size hizmet eden asgari ücretli çalışanlar karşılıyor. Siz almaktan vazgecerseniz böyle bir durumda hiçbir şey kaybetmezsiniz herhalde.

Flo'da çalışmıştım, bu tarz firmalar bunu bilerek yapmaz genelde çalışanların gözünden kaçar bu durum ve mağazanın girdiği fiyat farkını mağaza değil o hatayı yapan çalışan öder. Bu tarz durumlarda biraz daha anlayışlı olsanız hiç fena olmaz, insan hata yapabilir. Asgari ücretle çalışan (muhtemelen bir öğrenci) bir çalışanın yaptığı ufak bir hata yüzünden hapse tiktirmadığız kalmış. Haksizsizsiniz demiyorum ama boburlene boburlene anlattığınız olayda belki de bir kasiyerin ya da reyon görevlisinin bir anlık dalgınlığı yüzünden olusmus bir durum da bir nevi intikam almışsınız gibi söylemler kullanıyorsunuz.

Ayrıca almayın abicim, arada ciddi derecede bir fiyat farkı varsa o ürünü almaktan vazgeçin, muhtemelen öğrenci bir çalışan ve onun bir hatası yüzünden cebine elinizi sokmayın. Hakkınız mi hakkınız ama biraz vicdanınız olsun. Bu tarz durumlarda zararı mağaza değil o günün 10 saati ayakta dikilip size hizmet eden asgari ücretli çalışanlar karşılıyor. Siz almaktan vazgecerseniz böyle bir durumda hiçbir şey kaybetmezsiniz herhalde.

Yarı yarıya fark vardı fark oluduğunu söyleyince etiket fiyatından verdiler. Yasal hakkımı kullandım. Zararı kim karşıladı bilmiyorum.

Helal olsun hocam bende geçen CarrefourSA'da 17 TL gözüken ürüne 34 TL verdim hakkımı aramadım ama nasıl bu kadar fark olabilir? Ona da anlam veremedim.
Etiketleri düzenli olarak ya kasten ya vakit bulamadıklarından değiştirmiyorlar ya da anlık olarak kasa fiyatına zam geliyor olabilir. Elinizde fişiniz varsa, ürün etiket resmi olduktan sonra her türlü haklı bulunursunuz. Tüketici Kanunu bunu diyor.

Yarı yarıya fark vardı fark oluduğunu söyleyince etiket fiyatından verdiler. Yasal hakkımı kullandım. Zararı kim karşıladı bilmiyorum.
İşte normalde olması gereken bu, ama ya bilinçsizdi ya da kasten yaptı.

Benim bildiğim, o fiyatların güncel hallerinin bilgisi kasadaki cihazlar üzerinden sağlanıyor. Etiket fiyatı x kasadaki çıkan fiyat y diye bu dolandırıcılık, fırsatçılık vs olmamalı. Böyle değerlendirilmemeli. Şahsi fikrim budur. 2 ay çalışmışsınız diye size sormak için yazdım.

Yukarıda da bahsettiğim gibi, etiket-kasa fiyat farkı var diye ortalığı ayağa kaldırmak bana yanlış geliyor. Herkes çünkü bencil davranıyor. THH'nin olayı da saçma. Evet etiket fiyatı geçerlidir diyerek müşteriyi koruyor, bu sefer de esnafı yakıyor. Siz esnaf olsanız, mallarınıza zam gelse, eski fiyattan satar mısınız? Yeni fiyattan almıyoruz kardeşim eski fiyattan vereceksin deme lüksümüz mü var mesela? Kasiyerler işlerini güçlerini bırakıp koskoca mağazanın etiketlerini mi gezecek 7-24?
Evet hocam gezecek.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı