Allah'ın her şeye gücü yetiyorsa neden birinin ona kulluk etmesine ihtiyaç duyuyor?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
YouTube'a "Efe Aydal Din" yazıp çıkan ilk oynatma listesini açın.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bunu internet üzerinde söylemen hayli ironik.
Hocam tavsiye ettiğiniz adam da internetten söylüyor. Bu daha ironik.
 
İhtiyacı olmak zorunda olduğunu kim söyledi? Allah insanları, cinleri melekleri bilinmek istediği için yaratmıştır.
 
Merhaba arkadaşlar, ilk öncelikle Allah'a inanıyorum fakat internetteki teoriler bazen beni şüphe ettiriyor. Ya simülasyondaysak, ya bizden daha üstün varlıkların uydurduğu ve yönettiği bir dünya'da yaşıyorsak 🤔 aklımda böyle sorular canlanıyor. Madem Allah'ın her şeye gücü yetiyor, o zaman neden birinin ona kulluk etmesine ihtiyaç duyuyor? Gerçekten anlamıyorum, aklımdaki soruları yanıtlayabilir misiniz?

Allah'ın gücü her şeye yettiği için buna ihtiyacı yok. Meleklerde ona kulluk ediyor.
 
O zaman neden yarattı bizi 🤔
Kafamdaki soruların cevaplanması için açtım bu konuyu fakat daha da çok karıştı ya :) Allah her şeye sahipse neden bizi yarattı ki. Zaten her şeye sahip?

Bizi neden yarattığının önemi yok, çünkü bizi yaratmadan da bizi yaratmak istemesindeki sebebini vuku buldurabilirdi.

Ben Tanrı'yı yaratımlar çerçevesinde inceliyorum, bu yaratımların özüne baktığımda da yaratma eylemine dair Tanrı'nın iradesi hakkında bazı yargılara ulaşabiliyorum ve bu yargılar da kadirimutlaklık çerçevesi dahilinde oluşturulan argümanlar oluyor, çünkü benim asıl dikkatimi çeken şey Tanrı'nın harekete geçmiş olmasıdır en azından geçmişte bir zamanda. Esasında bir şekilde bir karar almış ve bunu yapmış, öyle değil mi? İddia bu şekilde.

Peki, bunu neden yapmış sorusuna verilen cevaplar nasıl? Birkaç başlıkta toplanabilse de en bilindik cevaplardan birisi bilinmek istemesi. Bilinmek istediği için yaratım var. Bir diğeri de çok merhametli olması. Çok merhametli olduğu için yaratım var. Yani, o kadar merhametli ki yaratarak, evreni var ederek merhametini gösteriyor.

Bilinmek istemesini ele almak gerekirse, bilinmek istemiş bir Tanrı yaratmadan da bilinebilir, çünkü Tanrı kadirimutlaktır. Yani, kadirimutlaklığı yaratmadan da bilinebilmesini sağlayacak kadar güçlüdür, çünkü adı üstünde kadirimutlaktır, her şeye gücü yetiyordur. Yani, bilinmek için yaratmak istediyse yaratmadan da bilinebileceği ihtimalini es geçmiş olamaz. Ha, belki yarattıkları tarafından bilimek istedi denilebilir, ama Tanrı yaratmadan da yarattıkları tarafından bilinebilir, bunu gerçekleştirebilecek kadar güçlü olmalıdır çünkü o kadirimutlaktır. Yine bu durum diğer durumla bir şekilde karşı karşıya geliyor olmalı Tanrı'nın iradesinde. Yani, yaratmadan da yarattıklarım tarafından bilinebilirim, diyor olabilmeli kadirimutlak bir Tanrı. Kendisinin bilinmesi adına yaratmadan da yarattıklarının aksiyon almasını sağlayabilir.

Diğer bir cevaba bakacak olursak aynı şekilde Tanrı yine yaratmadan da merhamet etmeye müktedirdir. Yani, eğer konu merhametse, yaratılanlara duyulan merhamet, onları yaratmadan da bu merhameti duymaya müktedirdir.

Tüm kerameti kendinden menkul bu irade, Tanrı'nın iradesi, harekete geçememektedir. Yani, yaratma bilgisine sahip olan Tanrı'nın yaratabilmesi için gerekli nedenler kendi karşısına çıkmamaktadır. Bunun en önemli sebeplerinden bir tanesi harekete geçmesini sağlayacak şartlar sağlanamamaktadır, çünkü harekete geçmesini sağlayacak şartlar ile harekete geçmemesini, durmasını sağlayacak şartlar aynı bağlamlarda vuku bulmaktadır ve eşit derecede seçilebilirdir, çünkü Tanrı kadirimutlaktır. Bu ikisi arasında kolaylık, zorluk, seçme, uzun, zaman veya çaba açısından bir fark yoktur, hatta ve hatta iyi ve kötü olması arasında da bir fark yoktur. Yani, Tanrı yaratarak iyilik yapmayı yaratmadan da iyilik yapabilecek güçte olduğundan dolayı ikisi arasında bir seçim yapamamaktadır.

Yani, Tanrı, yaratma bilgisine sahip olsa bile kadirimutlak olduğundan dolayı yaratma eylemini gerçekleştirecek nedenleri ortaya çıkaramaz. Bu nedenleri ortaya çıkarması için gereken nedeni yine seçemez çünkü hiçbir şeye zorunda değildir. Bu durumda yapacağı hiçbir seçim iradeli bir seçim olmayacaktır. Burada denilebilir ki ''Evet, hâlen bu seçimleri yapabilecek güçte ve yapmış işte.'' evet, fakat bunu iradesi ile yapmamış oluyor o zaman, çünkü irade bunların arasındaki bağlantıları kurabilmelidir. Öyle ki Tanrı gerçekten harekete geçmek isteseydi bile bu isteğini harekete geçmeden giderebilecekti.
 
Son düzenleme:
Çünkü sizi ben yarattım kurallarınızı ben koydum sizde kulluk görevini yerine getirmelisiniz siz benim kullarımsınız sanırım Allah bizi yarattığı için sahiplenmiş bir aile gibi.
 
Kulluk etmemize ihtiyacı yok.
Sadece bir imkanımız olsa, ona kulluk edip etmeyeceği görmek için.
Kuran da bütün sorularınızın cevaplarını bulabilirsiniz.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Geri
Yukarı