Allah'ın her şeye gücü yetiyorsa neden birinin ona kulluk etmesine ihtiyaç duyuyor?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Öncelikle bu konudaki her şeyi anlamamız mümkün değildir. Allah'ın bize ihtiyaç duymadığına, bizleri yalnızca iman etmemiz için yarattığına inanıyoruz. Birçok kaynakta Allah'ın, kullarından kendisine iman etmelerini istediği bilgisine erişebiliriz ki bunun en net ve güvenilir kaynağı Kur'an'dır. Aynı şekilde Allah'ın bize ihtiyacı olmadığı bilgisine de erişebiliriz. Bu durumda "o zaman neden bizi yarattı?" sorusunu sormak gayet mantıklı. Çünkü insan her şeyi mantığa oturtmak ister. Ancak başta da belirttiğim gibi her şeyi anlamamız, mantığa oturtmamız imkansızdır. Örneğin Bakara Suresi 3. ayette Allah "(Onlar) gayba iman ederler, namazı kılarlar, kendilerine verdiklerimizden hayra harcarlar;" buyuruyor. Yani Müslümanlar olarak görmediğimiz, duymadığımız, hiçbir şekilde erişemediğimiz Allah'a iman ediyor olmamız Kur'an'da belirtiliyor. Allah'ın bunu bildiriyor olması bizim dünyevi hayatımızda bazı şeyleri anlayamayacağımızın işaretidir. Bu "araştırmayın, sorgulamayın" demek değildir fakat ne kadar araştırsak bile Allah'ın varlığına dair fiziksel olarak net bir kanıt göremeyiz. İnanan insana kanıt çok ama Allah'ı görmek, dokunmak, hissetmek gibi herhangi bir fiziksel etkileşime geçebilmek imkansızdır. Şu Hadis'e göz atalım: "Cibril (Cebrail) bana geldi ve dedi ki: Ya Muhammed! Sen olmasaydın cennet yaratılmazdı, sen olmasaydın cehennem yaratılmazdı."

Burada da farklı bir soru işareti çıkıyor; eğer Allah bizleri kendisine iman etmemiz için yarattıysa neden Cebrail aleyhisselam Hz. Muhammed'e (S.A.V) böyle bir şey söylüyor? Bu farklı bir konu olduğu için bunu şimdi yorumlamayacağım. Bu Hadis'ten bahsettim çünkü Allah'ın, hürmetine kainatı yarattığı Hz. Muhammed (S.A.V) bile Allah'ı görmemiştir. Sadece bunu düşünerek bile fiziksel bir kanıt aramaktan vazgeçmemiz doğru olacaktır. Bu durumda somut değil soyut kanıtlara bakmamız gerek. Burada ise insanın inancı devreye giriyor. Ben şu an bunu okuyan her kimse o kişinin tam arkasında olduğumu söylersem buna inanmak mantıklı olmayacaktır. Ancak inanıp inanmamak kişinin iradesine kalmıştır. Ben okuyan kişinin bulunduğu ortamda bulunan nesneleri tarif edersem kişinin orada olduğuma inanma ihtimali artar. Ancak yine de inanmayabilir. Bunların çok iyi birer tahmin olduğunu söyleyebilir. Tıpkı Hz. Muhammed'in (S.A.V) çok zeki biri olduğunu ve Kur'an'ı kendi yazdığını söyleyenler olduğu gibi. İşte biz de delilleri inceleyerek inancımızı kuvvetlendirebilir, inançsızken inanç sahibi olabilir ya da inanmamaya devam edebiliriz. Allah bu kararı insanın özgür iradesine bırakmıştır. Bizlere düşen bol bol araştırma yapmak ve doğru olana inanmaktır. Neyin doğru neyin yanlış olduğunu her zaman net şekilde olmasa de genel olarak zekamızla ayırt edebiliriz. Maalesef İslam'ı yalanlamak için türlü yalan uydurulmuş, birçok konu çelişkili hale getirilmiştir. Kur'an Allah'ın korumasında olup kıyamete kadar değiştirilmeyecektir ancak Hadis'ler konusunda böyle bir garanti verilmemiştir. Bu yüzden birçok sahte Hadis ile insanlar kandırılmakta, İslam ile, Kur'an ile ters düşürülmektedir. Örneğin günümüzde sünnetlere uymadığı için öldürülen insanlar vardır fakat bu doğru bir davranış değildir. Bu, İslam'ı yanlış öğrenmiş kişiler tarafından yapılan vahşice bir eylemdir. Bu yüzden aklınızdaki sorulara cevap bulabilmek için öncelikle Kur'an'ı araştırmanızı öneririm. İnsanların yorumları yanıltıcı olabilir. Kur'an'a inanan ama Hz. Muhammed'e (S.A.V) inanmayan veya tam tersini yapan çok sayıda insan var. Bu insanlara uyarsak "abdest alırken neden kulaklarının arkasını yıkamadın" (sünnettir) diyerek insan öldüren birer cahil olabiliriz. Bu yüzden doğru kaynaklardan doğru araştırmaları yapmamız gerekir. Geçmişte yaşamış alimlerin bir çok eseri bugün bizlere Kur'an'ı, Hz. Muhammed'i (S.A.V) yani İslam'ı anlama konusunda yol gösteriyor. Bunları araştırmanızı öneririm. Şahsen çok fazla araştırma yapmadım ancak yaptığım kadarı bana yetti. Aklıma takılan her konuda da araştırma yaparım ancak Allah'ın varlığı konusunda kafamda soru işareti kalmadı. Dediğim gibi; bu insana bağlı bir şey. Allah yok derseniz sizin için Allah yoktur, var derseniz vardır. Ancak inancımız gerçeği değiştirmez.

Bir örnek daha vererek araştırmanın önemini vurgulamak istiyorum. Biliyorsunuz ki insanların çoğu Cin dendiği zaman korkar. Hatta Cin yerine 3 harfli derler. Oysa buna gerek yoktur. Cinler insanlardan uzak durur. İnsanlar onlarla uğraşana kadar... Olumsuz hislere kapılan insanlar hemen içlerine Cin girdiğine, kendilerine Cin musallat olduğuna inanıp Cinci hocalara giderler. İşte bu insanlar cahildir. Araştırma yapmamış, sadece duyduğuna inanan insanlardır. Cinlerden korunmak için Felak ve Nas sureleri yeterlidir ancak cahillik, bu sureleri okuyunca Allah'ın insanı koruyacağına inanmak yerine tıpkı kendisi gibi bir insanın yedireceği, içireceği şeylerin Cinlere karşı koruma sağlayacağına inanmayı sağlar. Böylece yıllarca "namus" kavramına inanıp bunu koruyan insanlar hiç tanımadıkları insanlar ile cinsel münasebete girip Cinlerden kurtulduklarını sanıyor. Zor şartlarda kazandıkları paraları Cinci hoca adındaki yalakalara kaptırıyorlar. Sakın ha internette izlediğiniz Cin videolarına da inanmayın. Yok benim 3 tane Cinim var, Cinden çocuğum var... Olabilir. Olmaz demiyorum ancak öyle kolay şeyler değil ki bunu yapıp da açıklayacak insan olduğuna inanmıyorum. Cahil olmayın. Bir bilgiyi kesin olarak bilmiyorsanız bilmiyorum deyin ve araştırın. Sadece bir kaynaktan değil. Birçok kaynaktan araştırın. Birbirine zıt düşen, birbiriyle çelişen kaynakları araştırın. Karşılaştırma yapın. Bu her konu için geçerlidir. Aksi takdirde cahil oluruz. Araştırma yapmak ve eriştiğimiz her şeye inanmamak bizi cahil olmaktan kurtarır.

Uzun bir yazı oldu. Türkçe yazım kurallarını iyi bilmediğim için yanlışlarım olmuştur. Kusura bakmayın. İnanç konusundaki sorularınızın buralarda cevaplanacağını sanmıyorum. Ancak yol gösterilebilir. Ben de bunu yapmaya çalıştım. İnşallah sizleri doğru yönlendirebilmişimdir. Kitap vs. belirtmedim çünkü bunlar taraflaştırılıyor ve ben ne kadar sabırlı bir insan olursam olayım böyle uzun yazılar yazıp arada sadece bir insanın ismini verdiğim için "sen de şunlardansın" diyen ahmaklar yüzünden yaşam isteğim azalıyor. En güvenilir ve güzel öneri Kur'an, sonrasında Hadis'tir. Kur'an'ı anlamak için Hz. Muhammed'e (S.A.V) bakmak gerekir. Böyle yaptığınız sürece belki tümüne değil ama birçok sorunuza cevap bulabilirsiniz. Bunu yapmazsak "Allah varsa Afrika'dakiler neden aç?" diyecek kadar düşebiliriz. Son olarak lütfen kimseyi inancına göre yargılamayın. Ben bir Müslüman olarak Albert Einstein'ın fikirlerini sırf İslam'a inanmıyor diye yok sayarsam ahmaklık etmiş olurum. Bu basit bir örnekti. Lütfen birbirimize saygılı olalım. İyi günler.

Ekleme:
Yukarıda bahsettiğim Allah'ın insanları kendisine iman etmeleri için yarattığına dair kanıt:
“Ben cinleri ve insanları sırf beni tanıyıp yalnız bana ibadet / kulluk etsinler diye yarattım.” (Zariyat Suresi 56. ayet)
 
Allah kullarını O'na kulluk etsin diye yaratmıştır, kendisine kulluk edilmesine veya kullarına ihtiyacı yoktur.
 
Hocam hekim bizi yapmıyor ama biraz farklı durum sanki. :) anlatımı güçlendirmek için öyle bir örnek vermişsiniz anladım sizi ama tam uymuyor bilginiz olsun.

Doğru hekimle yaratıcı aynı değil lakin Allah insanı kendi süretinde yarattı kendine bakıp beni gör diye yarattı:D ayrıca özgür iradeli yarattığı ilk canlılar biziz:D hür iradeyle inancak mı diye sınıyor :D bununda sonunda ceza ve ödül vardır yaratıcı kimse kuralları da o koyar şu şöyle olsaydı falan demek saçma:D Allah sizin bilmediklerinizi bilir:d
 
Technopat gene çekilmez bir hal aldı. En iyisi bir hafta girmemek. Bu soruların cevabı zaten internette binlerce yerde var. Sadece tartışma başlatmak için açılmış bir konu.
Size fazlasıyla katılıyorum. Ayrıca "CS:GO mu Valorant mı?" şeklinde konular da açılıyor, sürekli.
Gerçekten Technopat Kids'te bu konuların açılma amaçlarının iyi olmadığını düşünüyorum...
 
Aslında biz robot gibiyiz Allah ne yapcağımı biliyor fakat biraz gelişmişiz düşünebiliyoz felan :D
 
Kur'an öyle bir kitap ki sorsan her şeyin cevabı var ama cevabı almak için hep farklı açılardan bakmanız gerekiyor. Açık ve net değil yani hep üstü kapalı, mecazi, göndermeli. Yani bu durum bana pek doğru gelmiyor açıkçası. Durum öyle olduktan sonra ben de kitap yazim benim de kitabıma o kafayla her açıdan yaklaşın o da verir size her konuda cevap. Evet, ateistim.

Kardeşim kutsal kitaplar peygamberlere gelir:d her insan peygamber gibi tertemiz olmadıgına göre onun açıklaması peygamberlere yapılır ayrıca her okuyan direk anlasa zaten iman ederdi:D sınav zor olacakki :D anlamı olsun:D insanlar kendi niyetlerini kalblerinin temiz olduguna inanır: Dama oysaki durum öyle değildir bu yüzden kibirlenme egolanma nankör olma merhametli ol diyor kitap: Dyani onu okuduğunda anlayıp manasını çözmek için şeytan da bulunan kusurları kendinizde terketmeniz lazım:D gibi gibi gider:d
 
Eğer yaratımın kaynağının içerisinde bulunan bir sebep olmasını istiyorsa (sevgi), o zaman yaratmadan da onun içerisinde bulunan sebebin bir yaratımın kaynağı olacak şekilde bir yaratım yapabilir.''

"Yaratmadan yaratım" mantık neresinde? Uzun yazinca anlamlı mı oluyor?

Ekleme:
Yukarıda bahsettiğim Allah'ın insanları kendisine iman etmeleri için yarattığına dair kanıt:
“Ben cinleri ve insanları sırf beni tanıyıp yalnız bana ibadet / kulluk etsinler diye yarattım.” (Zariyat Suresi 56. ayet)

Yarım okuyup anlamaya çalışılmasa ne güzel olacak. Ayet öncesinde öğütlere uymaktan, ayet sonrasında da insandan gelecek herhangi bir rızka ihtiyacı olmadiğından bahseder. Oradaki ibadet özü bulmak için, yani insan için gereklidir. Ibadet ve kulluk söylenenlere uymaktır, söylenenlere uyarsan da doğruya ulaşırsın. Ayrıca başka bir yerde insandan "halife" diye bahsetmektedir. Bütünsel olarak anlamadan çıkarım yapmak pek de doğru yollara götürmez.
 
Son düzenleme:
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Yeni konular

Geri
Yukarı