Allah'ın insanları yaratma sebebi cehenneme atmak mı ?

Ben tövbe edecek demiyorum, bir yandan günah işlese bir yandan o "milyon" cami sevabı veren namazı kılsa ne olacak merak ettim. Bu sevap sayılarını nasıl kim uyduruyor onu da merak ettim kime göre milyon:D. Ben şimdi günah islesem sonra milyon sevaplik namaz kılsam günahim kalmayacak mi yanı. Bunun neden detayları hiçbir yerde yazmıyor da her şeyi bizim anlamamız bekleniyor?

"Allah imana bakar paraya değil", hmm. Verdiğim örnekten bunu cikardiysan üzüldüm açıkçası. Allah paraya bakmasa amel defterinin kapatmasini engellemezdi cami çeşme yaptırmak canım benim :). Adını unuttum bunun sadaka-i cariye miydi her neyse artık. Verecek cevabın buysa bana da artık susmak düşer madem.

Günahları veya sevapları hangisi ağır basıyorsa ona göre cennete gider.

7 büyük günahın veya özel günlerde kılınan namazların sevabı/günahı biz bilmiyoruz Allah karar veriyor bizde sadece kafamızda bir şey canlansın diye örnek sayı var.

Kişinin cami yaptırmak gibi parası yoksa o zaman başkasına ilim öğretmek veya hayırlı bir evlat yetiştirmek gibi öldükten sonra da sevap kazanacağı işler var.

@SoloKurt adlı ateist arkadaşın dediklerime karşıt bir şey sunamadı. Sana sorayım şu konuya döner misin ? Kutsal Kitapta Peygamberin Cinsel Hayatından Bahsedilmesi.
Dediğiniz kişi arkadaşım olmuyor, bende forumun tartışma ya da ateist derneği başkanı değilim. Din tartışmasına her zaman girmiyorum bazen merak ediyorum cevaplarınızı, bugün yine kaçamak cevap aldık ama olsun bakalım. Vaktim yok çok bugün, yarın etiketlerseniz bakayım konuya.

Bu ayet aslında Allah'ın kimseyi zorla kötü yapmadığını anlatıyor. “cehennemi dolduracağım” demesi, insanların çoğunun kendi iradesiyle yanlış yolu seçeceğini bildiğini gösteriyor. Yani Allah biliyor ama kimseyi o yola zorlamıyor. Herkese akıl, kalp, göz verilmiş; isteyen gerçeği görür, isteyen görmezden gelir. “kalpleri var ama anlamazlar” kısmı da aslında, insanın kendi tercihiyle körleşmesini anlatıyor. Allah sadece sonucu haber veriyor. Yani mesele özgür iradeyle çelişmiyor, tam tersine insanın seçiminin sonucunu hatırlatıyor.

O zaman dostum niye cehennem için yarattım diyor ayette. Bakın bu cümleyi iyi düşünün. Buraya çoğunuzun cehenneme gideceğini biliyorum yazması gerekmez miydi? Ben diyorum ki Allah cehenneme atmak için kul yaratmış, sen diyorsun ki ama onlar kötü zaten. Yahu iyi insanı cehenneme atacak hali yok kötü özelliklere sahip kul yaratmış. Ayeti iyi okuyun her şey şu 3 kelime yüzünden mantıksızlaşıyor. Cehennem için yarattım.

Günahları veya sevapları hangisi ağır basıyorsa ona göre cennete gider.

7 büyük günahın veya özel günlerde kılınan namazların sevabı/günahı biz bilmiyoruz Allah karar veriyor bizde sadece kafamızda bir şey canlansın diye örnek sayı var.

Kişinin cami yaptırmak gibi parası yoksa o zaman başkasına ilim öğretmek veya hayırlı bir evlat yetiştirmek gibi öldükten sonra da sevap kazanacağı işler var.
Milyon cami yaptırma sevabı diyorsun kanka, ne kadar büyük bir sevap farkındasın değil mi? Ne kadar günahın olursa olsun cennete götürür muhtemelen. Kabul et işte sayıları salladiginizi da susalım ya. Hayırlı evlati bende söyledim, oradan kazanacağı sevap 5 cami vbden kazanacağı 100 muhtemelen ama olsun hadi:).

O zaman dostum niye cehennem için yarattım diyor ayette. Bakın bu cümleyi iyi düşünün. Buraya çoğunuzun cehenneme gideceğini biliyorum yazması gerekmez miydi? Ben diyorum ki Allah cehenneme atmak için kul yaratmış, sen diyorsun ki ama onlar kötü zaten. Yahu iyi insanı cehenneme atacak hali yok kötü özelliklere sahip kul yaratmış. Ayeti iyi okuyun her şey şu 3 kelime yüzünden mantıksızlaşıyor. Cehennem için yarattım.

Ayetin ‘cehennem için yarattım' demesi, Allah'ın insanları zorla cehenneme atacağı anlamına gelmez. Burada Allah, bilgisiyle insanların çoğunun kendi tercihleriyle o yolu seçeceğini bildiriyor ‘yarattım' derken ‘zorla böyle yaptım' demiyor, ‘sonucun böyle olacağını biliyorum' diyor. Yani mesele zorlayıcı yaratım değil, önceden bilme ve insanların kendi seçimlerinin sonucu.

Milyon cami yaptırma sevabı diyorsun kanka, ne kadar büyük bir sevap farkındasın değil mi? Ne kadar günahın olursa olsun cennete götürür muhtemelen. Kabul et işte sayıları salladiginizi da susalım ya. Hayırlı evlati bende söyledim, oradan kazanacağı sevap 5 cami vbden kazanacağı 100 muhtemelen ama olsun hadi:).

Hâlâ anlamıyorsunuz sayı olayı tamamen kafamızda canlanması için var gerçekte nasıl olur onu tek Allah bilir.

Sonsuz adaleti anlamaktan bahsediyoruz.

Hâlâ anlamıyorsunuz sayı olayı tamamen kafamızda canlanması için var gerçekte nasıl olur onu tek Allah bilir.

Sonsuz adaleti anlamaktan bahsediyoruz.
Sonsuz adalet:D. 1 saattir eşit değiliz, zengin adam cenneti garantiliyor, kötü çevrede doğan cehennemi garantiliyor diyorum adam bana sonsuz adalet diyor. Bu dediğim kişiler bal gibi yanacak, yanmasa bile dünyası kötü geçecek ahireti belki düşük ihtimal güzel, zenginin ise hem dünyası hem ahireti güzel geçecek. Bayıldım Allah'ın adaletine böyle devam.

Hocam bir sürü soru yazdım sizlere lütfen görmezden gelmeyin.

Normalde çok saçma ve basit sorular sorduğundan görmezden gelecektim ama rica ettiğin için cevaplıyayım.

Ne zaman mı? Her kavme dediği için bütün kavimlere gönderildi manası çıkmak zorundadır bu cümleden. Aksi takdirde o zaman bugün Afrika'lı çocuğa peygamber gitmediyse senin dediğin gibi, her kavime demeyecekti hocam bazı kavimlere diye yazması gerekirdi ayetine.

Her kavme diyor her gün peygamber vardı denmiyor ki kuranın indiği döneme kadar gelmiştir ama ondan sonra gelmediğini biliyoruz.

Ayetin ‘cehennem için yarattım' demesi, Allah'ın insanları zorla cehenneme atacağı anlamına gelmez. Burada Allah, bilgisiyle insanların çoğunun kendi tercihleriyle o yolu seçeceğini bildiriyor ‘yarattım' derken ‘zorla böyle yaptım' demiyor, ‘sonucun böyle olacağını biliyorum' diyor. Yani mesele zorlayıcı yaratım değil, önceden bilme ve insanların kendi seçimlerinin sonucu.

O zaman oraya sonucun böyle olacağını biliyorum yazacak, cehenneme atmak için yarattım yazmayacak. Eğer kişide gerçekten Türkçe eğitiminde bir sıkıntı yoksa bu iki cümlenin birbirinden çok farklı manalara geldiğini anlayacaktır.

Bu konuların sonu yok, dostlar. Sonsuza kadar tartışılır, ama kimsenin fikri kolay kolay değişmez. “allah şöyle, Tanrı böyle, o niye öyle yaptı, bu niye böyle dedi” diyerek bir yere varılmaz. Herkes kendi inancını yaşar, kendi yolundan gider.
Gerçekten öğrenmek isteyen varsa, bu ayetlerin tefsirini yapan, ilim ehli hocaların açıklamalarına baksın. Çünkü burada kimse âlim değil, çoğu yorum sadece kişisel düşünceden ibaret.
Bu tür tartışmalar çoğu zaman inancı sorgulatmak, insanı yavaş yavaş dinden uzaklaştırmak için ortaya atılıyor. O yüzden dikkatli olun.
İman, kalp işidir. Allah dilemedikçe kimse inanamaz; ama samimiyetle arayanı da o doğruya iletir. Rabbim hepimize doğru anlayış ve sağlam iman nasip etsin.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı