Not: En kısa mesafede durmak istiyorsanız fren, el freni ve motor frenini kombine biçimde kullanmanız gerekir. Eğer bunu becerebilirseniz siz de bir gün daha kısa mesafelerde durabilirsiniz.
El freni? En kısa durma mesafesi? Ciddi olmadığınızı varsayıyorum. Bir kere bu dediğinizin fizik kuralları çerçevesinde mantığı yok. El frenini durduracak seviyede çekmeniz demek, tüm arka tekeri kitlemeniz demek. Kitlenen teker tutuşa sahip olmadığı için yaptığınız frenin boşa gitmesi demek. Fren aracı YALNIZCA tutuş olduğu sürece durdurur. Yoksa git buz zemine, çek el frenini ve durmayı bekle. Ama o esnada kaç kere spin atarsın ben bilemem.
Hele ki el freni, önden itişli araçlar için daha da riskli. Arkadan bir itiş kuvvetiyle kaymayı o an düzeltme şansınız olmadığı için (normal sürüş esnasında arkadan kaymayı toplama avantajı değil bu bahsettiğim) uygulanacak fren gücünüz halen daha 2 tekere bağlı kalacaktır. (Daha el freni donanımına verdiğiniz zararları saymıyorum bile.)
Mümkün olan en hızlı fren, mümkünse motor freni + ABS devreye sokulmadan yapılan sert frendir. Bu sert frenin ayarı öyle bir olmalıdır ki bi tık daha bassanız ABS girmeli ama sizin bastığınız ayarda asla girmemelidir.
Ayrıca tüm bunlara ek olarak ne kadar çabalarsanız çabalayın en kısa mesafeyi direksiyon düz iken elde edersiniz. En ufak açı farkı size metraj olarak geri dönecektir.
Kısaca, düzgün motor freni (yavaşlatacağım diye fazla devirlendirirseniz patinaja bağlar, çekişiniz ortadan kalkar ve fren mesafeniz uzar), sabit oranlı fren ve düz tutulmuş direksiyon üçlüsü size en kısa mesafeyi sunar.
Ön taraf %100, arka taraf %25 anlamak çok zor değil. Ön tarafın %100'ü kullanılırken, arka tarafın %25'i kullanılır.
No no no, ciddi misiniz hocam siz? Bunu size kim öğretti bilmiyorum ama hiçbir araçta böyle bir şey denemeyin bile. Aracın yükünü belli oranlarda yığmadığınız için HANGİ aracı kullanırsanız kullanın, fren mesafenizi katlayarak arttıracak. Buna bağlı tüm donanımlarınız ise çok daha fazla eskiyecek ve dengesiz bir bakım döngüsüne girmiş olacaksınız.
Mühendislik açısından her konuda zarardasınız.
Dipnot: Öne yığılmanın asıl zararını önden itişli araçta yaşarsın. Vereceğin o 100 oran ile aracın önünü kitleyip, kafadan kaymaya sokarsın. Fren esnasında kafadan kayan önden itişli araca yapılabilecek tek şey rahmet okumak olur.