Ani Frende Fren Pedalının Geri Tepmesi

Sanayideki ustama bıraktım aracı. İlk kilometre içerisinde fren pedalı sallanıyor mu diye sordu. Yerdeki titreşimleri çok alıyormuş fren pedalına basınca. Bakacağım diyerek geri döndük. İki saat civarı bekledim. Pedalla ve hidrolik sistem arasında bağlantı gibi bir şey varmış. Oralarda sorunu bulup, parça değiştirmeden hallettiler. Para bile verilecek bir sorun değil ama fren kalitesini bitiriyor. Pedal da sıkıntı olduğundan ana silindire doğru şekilde ulaşamıyor fren dozajı. Arada kafasına göre takılıyor hatta. Usta ek olarak şunu sordu. Sen fren pedalına yandan hiç vurdun mu diye. Evet, öyle bir olay yaşadım. Sanırsam beş gün önce gazdan ayağı çekerken bir keresinden tam kaldırmadan sola çekince ayağı sert bir şekilde fren pedalına vurmuştum yandan. Sonuç olarak sorun çözüldü ama hala şunu düşünmekteyim. Pedallara yanlışlıkla, aceleden yandan falan vursak gidip her seferinde yaptıracağız mı? Bence bu kadar dayanıksız değiller. Sadece şansıma denk geldi diye düşünüyorum. Usta bunu sorduğuna göre tek yaşayan da ben değilimdir.

İmkansız, Gr.3 seviyesindeki yarış arabaları bile 100'den 0'a 20-30 metrede duruyor, Carbon Seramik disklerle. Arabanız bir uçak gibi reverse trust uygulamıyorsa bu mesafede duramazsınız.
Günümüz şartlarında kullanılan bir aracın frene basıldığı andan sonra durma mesafesi 100-0 için 30-40M arasındadır. Reaksiyon süresi benim belirttiğim ifadede yer almamakta; ayrıca düzelmesini yapmıştım, 27.8M 100-0 değeri mevcut kuru, kaliteli ve sıcak asfaltta lastikler sıcak şekilde.

Ayrıca motor freni sizin söylediğiniz ''reverse trust'' benzeri bir etki yaratır.

Not: En kısa mesafede durmak istiyorsanız fren, el freni ve motor frenini kombine biçimde kullanmanız gerekir. Eğer bunu becerebilirseniz siz de bir gün daha kısa mesafelerde durabilirsiniz.

Ayrıca motor freni sizin söylediğiniz ''reverse trust'' benzeri bir etki yaratır.
Çok büyük bir hata. En kısa mesafede durmak istediğin frende debriyaj ile birlikte fren pedalını da KÖKLERSİN, debriyajı ayırmazsan şanzıman ve motor içinde dönen parça ileri atalet sağlayacak ve senin fren sistemine ek yük çıkaracak ekstra bir tekerlek dönme hareketine neden olur. El freni işini de unut sen, hızın bir yere kadar düşükken el frenini çektiğinde arkada kilitleme ya da kayma meyilini ortaya çıkaracak. Durdurma gücüne ek olarak böyle bir dezavantaja sahip olacağı için durma mesafesini iyi ya da kötü yönde ne kadar etkileyeceğinden emin değilim ancak durmalarda el freni kullanılmaz. El freninin dayanım düzeyi de, durdurma gücü de normal frenlerden çok daha düşük.

Ayrıca reverse thrust ile motor freninin alakası yok. Reverse thrust dediğin şey sen öne doğru fren yaparken tekerleklerin geri hareket etmesi gibi etki yapar.

Not: Gerçekten araba kullanıcısı olduğun konusunda çok ciddi şüphelerim var.

Son düzenleme:
En kısa mesafede durmak istediğin frende debriyaj ile birlikte fren pedalını da KÖKLERSİN, debriyajı ayırmazsan şanzıman ve motor içinde dönen parça ileri atalet sağlayacak ve senin fren sistemine ek yük çıkaracak ekstra bir tekerlek dönme hareketine neden olur.
Motor freni vites küçültülerek yapılır, ters vakum etkisi yaratır ve bu da hızın düşmesi yardımcı olur. Yüksek vitesten düştüğü için ileri atılım sağlaması için vitesin 0.9 devirdeki hızına eşit hıza düşmüş olması gerekir.

El freni işini de unut sen, hızın bir yere kadar düşük el frenini çekip tekerlek kilitlediğin zaman arka tekerleklerde kilitleme ya da kayma meyilini ortaya çıkaracak.
Sonuna kadar çekilecek diye bir şey yazdığımı hatırlamıyorum? Zaten çoğu araba artık frene bastığınızda %100 ön ve %25 arka fren gibi dağılımlar yapmaktadır, dozajlamanız doğru olursa kayma yaşamazsınız.

Motor freni vites küçültülerek yapılır, ters vakum etkisi yaratır ve bu da hızın düşmesi yardımcı olur. Yüksek vitesten düştüğü için ileri atılım sağlaması için vitesin 0.9 devirdeki hızına eşit hıza düşmüş olması gerekir.
Hiçbir test sürücüsü, hiçbir test dergisi hatta araba üreticisi manuel bir arabada debriyaj ayırmadan en kısa fren mesafesi testi yapmaz! Araba manuelse ve ABS varsa o 2 pedala bütün güçle, koltuğa sırt dayanıp güç alınarak basılır. Otomatik arabalarda da panik frende arabalar otomatik olarak şanzıman/motor bağlantısını ayırır. Motor freni ile panik fren yapılır diyorsun, doğrusunu test sürücüleri ve üreticiler bilmiyor da böyle yapıyor zaten...

Sonuna kadar çekilecek diye bir şey yazdığımı hatırlamıyorum? Zaten çoğu araba artık frene bastığınızda %100 ön ve %25 arka fren gibi dağılımlar yapmaktadır, dozajlamanız doğru olursa kayma yaşamazsınız.
Ön tarafa %100 fren dağılımı yapıyorsa arkaya nasıl fren yapılacak? Durma gücü dağıtımı arka tekerleklere %25 civarı ve biraz daha fazlası yapılır, ön tarafa 70-75 civarı yapılır genelde. Bak el freni konusunda da yanlış söylediğini gayet biliyorum ama sırf panik frende durma zamanlarında kullanmadım ve testlerde böyle yapılmadığı için bir şey demiyorum. Sen ise hakim olmadığın bir konuya yorum yapıyorsun.

Demişsin bir de 120 km/s hızla 8-10 metrede duruyorum diye, sana doğru olanı söylemiş millet ama sen ısrarla deneyelim diyorsun. En büyük kaliper üreticilerinden biri bile seni yanlışlıyor, sen inat etmeye devam ediyorsun. Fizik kuralları diye bir şey var, arabalar kafadaki ideale göre değil o kurallara göre yapılır.

Son düzenleme:
Hiçbir test sürücüsü, hiçbir test dergisi hatta araba üreticisi manuel bir arabada debriyaj ayırmadan en kısa fren mesafesi testi yapmaz! Araba manuelse ve ABS varsa o 2 pedala bütün güçle basılır.
Sen öyle yapmaya devam et 😊 Amacın dişlileri boşa almaksa debriyaja basmadan vitesi boşa alabilirsin, ufak bir bilgi olsun.

Araban varsa bir gün dediğim şekilde denersin, becerebilirsen tabii.

Ön tarafa %100 fren dağılımı yapıyorsa arkaya nasıl fren yapılacak?
Ön taraf %100, arka taraf %25 anlamak çok zor değil. Ön tarafın %100'ü kullanılırken, arka tarafın %25'i kullanılır.

Demişsin bir de 120 km/s hızla 8-10 metrede duruyorum diye.
Düzeltmesini yapalı çok oluyor, işine geldiği tarafından bakmaya devam et...

Durdurma gücü dağıtımı demek %100'lük bir fren gücünün öne ve arkaya %100'ü tamamlayacak şekilde dağıtılması demek. Mühendislikten haberin yok da bunları iddia ediyorsun onu anladık ama fizik de mi bilmiyorsun? :D Bir de demişsin sen becerebilirsen dene diye, sen biliyorsun zaten doğrusunu. Yüzlerce test pilotu, onlarca araba üreticisi ve mühendis değil, senin dediğin doğru. :D

Arkadaş yalan söyleyerek ya da bilmediğiniz şeylerde yorumlar yaparak elinize ne geçiyor gerçekten anlamıyorum. Ne hakkında konuştuğun hakkında gerçekten bilgin olsa dediklerinin doğru olmadığını anlardın ve zaten bunları iddia etmezdin.

Not: En kısa mesafede durmak istiyorsanız fren, el freni ve motor frenini kombine biçimde kullanmanız gerekir. Eğer bunu becerebilirseniz siz de bir gün daha kısa mesafelerde durabilirsiniz.
El freni? En kısa durma mesafesi? Ciddi olmadığınızı varsayıyorum. Bir kere bu dediğinizin fizik kuralları çerçevesinde mantığı yok. El frenini durduracak seviyede çekmeniz demek, tüm arka tekeri kitlemeniz demek. Kitlenen teker tutuşa sahip olmadığı için yaptığınız frenin boşa gitmesi demek. Fren aracı YALNIZCA tutuş olduğu sürece durdurur. Yoksa git buz zemine, çek el frenini ve durmayı bekle. Ama o esnada kaç kere spin atarsın ben bilemem.

Hele ki el freni, önden itişli araçlar için daha da riskli. Arkadan bir itiş kuvvetiyle kaymayı o an düzeltme şansınız olmadığı için (normal sürüş esnasında arkadan kaymayı toplama avantajı değil bu bahsettiğim) uygulanacak fren gücünüz halen daha 2 tekere bağlı kalacaktır. (Daha el freni donanımına verdiğiniz zararları saymıyorum bile.)

Mümkün olan en hızlı fren, mümkünse motor freni + ABS devreye sokulmadan yapılan sert frendir. Bu sert frenin ayarı öyle bir olmalıdır ki bi tık daha bassanız ABS girmeli ama sizin bastığınız ayarda asla girmemelidir.

Ayrıca tüm bunlara ek olarak ne kadar çabalarsanız çabalayın en kısa mesafeyi direksiyon düz iken elde edersiniz. En ufak açı farkı size metraj olarak geri dönecektir.

Kısaca, düzgün motor freni (yavaşlatacağım diye fazla devirlendirirseniz patinaja bağlar, çekişiniz ortadan kalkar ve fren mesafeniz uzar), sabit oranlı fren ve düz tutulmuş direksiyon üçlüsü size en kısa mesafeyi sunar.
Ön taraf %100, arka taraf %25 anlamak çok zor değil. Ön tarafın %100'ü kullanılırken, arka tarafın %25'i kullanılır.
No no no, ciddi misiniz hocam siz? Bunu size kim öğretti bilmiyorum ama hiçbir araçta böyle bir şey denemeyin bile. Aracın yükünü belli oranlarda yığmadığınız için HANGİ aracı kullanırsanız kullanın, fren mesafenizi katlayarak arttıracak. Buna bağlı tüm donanımlarınız ise çok daha fazla eskiyecek ve dengesiz bir bakım döngüsüne girmiş olacaksınız.

Mühendislik açısından her konuda zarardasınız.

Dipnot: Öne yığılmanın asıl zararını önden itişli araçta yaşarsın. Vereceğin o 100 oran ile aracın önünü kitleyip, kafadan kaymaya sokarsın. Fren esnasında kafadan kayan önden itişli araca yapılabilecek tek şey rahmet okumak olur. :)

Son düzenleme:
Motor freni vites küçültülerek yapılır
Şuna da cevap vereyim, panik frende vites küçültülmez. Altındaki araba F1 arabası değil, sen F1 pilotu değilsin, amacın mümkün olan limit hıza kadar yavaşlayıp ani hızlanmak için vites devir aralığında şanzımanı hazır tutmak ya da motorda o devri yakalamak değil. Amacın durmak. Her şeyi bir kenara bırakıp ölümüne, koltuğu kırarcasına güç alıp pedallara basman gereken durumda üstüne vites düşüreceksin öyle mi? Çok mantıklı. 👏

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı