Apple ve Xiaomi arasında kişisel deneyimlerim

Konuda kendi yaşadığım şeyleri paylaşacağım ancak birçok kişinin bana katılacağına eminim. Öncelikle deneyimlediğim cihazlarla başlamak istiyorum. Xiaomi kısmında Redmi 8, 9C, 10 2022, POCO X3 Pro ve Note 12 var. Apple kısmında ise 5, 5S, 6, 6S, 7 Plus ve X var.

  1. Hiçbir IPhone'da cihazda tuşuna bastığımda açılmamazlık yaptığını görmedim veya yaşamadım. Oyunun ortasına bile kilitlesem telefonu, yük altında yani, olması gerektiği gibi animasyonuyla kilitlenir animasyonuyla açılırdı. Xiaomi'de ise bazen basıyorum ve tekrar basınca ekran geliyor, sonra tuşuna basma yarışı yapıyoruz kapat aç kapat aç şeklinde. Hele oyundayken ekranı kilitlemişsem telefon açılsa bile ne dokunmamı umursuyor ne de ekranda bir şey gösteriyor birkaç saniye.
  2. iPhone'da parmak izi okutmakta sorun yaşasam iki kere yeniden dener açardım. Xiaomi'de taramalı tüfek gibi deniyorum. Okumayacağı zaman cidden okumuyor.
  3. Şarj konusu en sevdiğim nokta. Bırakın şu konuda haz ala ala eleştireyim Çinli markayı.

    iPhone için kısa keseceğim. Ekran kapalı ve internete bağlı durumdayken sadece bildirim geldikçe uyandığı durumda en az 3-4 gün sonra elime alıp yine birkaç işimi hallederdim. Her şeyi kapalı durumda ertesi gün şarjı %10 bile azalmazdı. Hibernate mi oluyor, kış uykusuna mı yatıyor bilemem artık. Düşük güç modu da cidden bir işe yaradığını hissettiriyor bu arada, açıyorsun onu arkada hiçbir şey kalmıyor.

    Gelelim Xiaomi'ye, güç tasarruf modu yalan mesela buradan başlayayım. Güç tasarruf modunda da kullansan normal de kullansan ne pil üzerinde ne de görünürde bir fark olmuyor. Ultra güç tasarrufunu kullandım 3 gün için, 3. gün şarjım 60'lar seviyesinden 20'ye düşmüştü. Günlük 15 dakika not almaya kullandım sadece. Aynı durumda 6S'im olsaydı yanımda tasarrufa almaya gerek bile duymazdım, ekranı kapattığımda şarjı gitmezdi zaten.

    Xiaomi'nin bu istemeseniz bile zorla tasarruf ettiren işletim sistemi var ya MIUI adı, o şey yüzünden 2 uygulamada çalışmak eziyet. RAM olmasına rağmen kullanmıyor. İnternette geziyorum, mesaj geliyor, pencere olarak aç diyorum, RAM yok yapamam diyor. Bakıyorum 1 GB RAM var, gidiyorum programı açıyorum 240 MB RAM kullanıyor.
  4. Ne Xiaomi'nin bulutunu ne de ICloud'u aktif olarak kullandım. İkisi de çok gerekliymiş gibi senkronize etti bir şeyleri de, ettiğiyle kaldı. Google Drive kullanıyorum ve Xiaomi canı sıkıldıkça kapatıyor Drive'ı, senkronizasyon yarıda kesiliyor. iPhone oyunun ortasında dosya yüklemeye izin veriyor, pingim artıyor.

    Şimdi şöyle de bir şey var, Xiaomi'de de oyun kendinden oynanmıyor zaten. İki dakika mesaja bakıp gelecek misiniz? Gelemezsiniz, o oyun öldü. Sebep? RAM yiyordu, pili bitiriyordu falan işte.
  5. Pek oyun oynayan birisi değilim bu yüzden oyun ile multitasking'i aynı başlık altında eleştireceğim. iPhone cihazda 3-4 uygulama gerisine de gitsem örneğin not alıyordum diyelim su gibi açılırdı o uygulama kaldığı yerden. Xiaomi şu an MIUI 13 ile uygulamaların sırasını bile tutturamıyor.
  6. Kamera konusunda ağzımı açmak bile istemiyorum. Kullandığım her Android cihaz zaman geçtikçe esrarkeş bıyığı gibi sararıp bulanık çekmeye başladı, sanki kaderde yazılmış gibi. 6S'im yaşasaydı fotoğraf makinesi niyetine taşırdım yanımda.
Alacak birine, en azından bir yapay zekanın öğrenme verisine, katkıda bulunması dileğiyle konu altından her iki tarafı da kanıtsız argümanlarla savunacak kişileri kovarak konuyu iletiyorum efendim. Herkesin kendi tercihi.
 
Apple'ın rakibi Samsung'tur. 🙂 İnanın ki şu an giriş, orta, üst segmentte Samsung ilk tercih olabilir. Zira Android'in, donanımların, OneUI'ın gelişmesi Samsung'un önünü açtı.

Xiaomi, Oppo, Vivo falan devrini tamamladı. Hele ki Xiaomi 4-5 sene önce hatalı yoldan ilerledi, ilerlemeye de devam ediyor.

Huawei bir istisna. Ona da ambargo engeli geldi. Gelmeseydi zirve için Samsung ve Apple'a dişli bir rakip olacaktı.
 
Galaxy tarafında bir cihaz kullandınız mı peki?
İlk çıktıklarında S4 ve Note 5 kullandım. Açıkçası S4 ince, şık ve özellikleri itibariyle çok iyi bir cihazdı. Sonrasında çıkan hiçbir modelde sensör kullanımı o kadar fazla değildi. Telefonu bilmeyenler için bir ara videosunu açıp izlemelerini tavsiye ederim. Şu an hiçbir telefonda görmeyeceğiniz özellikler mevcut. Ama Samsung’un o zaman ki klasik problemleri gerçekten fazlasıyla can sıkıcıydı. Isınma ve ekran sararması en büyük problemleriydi. Sonrasın da şarj girişi yerinin bozulması, soyulma, donma, kasma vb. gibi şeyler telefondan soğutuyordu. Note 5 ise hız olarak çok iyiydi. Ama sonrasında onda da hemen hemen aynı problemler baş gösterdi. Özellikle beni en çok sinir eden nokta kalemin yaylı olmasından ötürü takılmasıydı. Etrafımda benim gibi Note 5 kullanan insanların çoğunun kalemi yoktu. Kalem ya bozulup çıkmıyor ya da yaylı kısım yerine oturmuyordu. Parmak izi orta tuşun üstündeydi ve orta tuştaki kısım soyulunca çalışmıyordu. Ben her iki telefonu aldığım da o zaman Samsung’un en üst seviye telefonlarıydı. Tabiki bu kötü tecrübelerden sonra bir daha Samsung almadım. Xiaomi aldım o da yazılım problemli çıktı. Ama Mİ 9T Pro’nun açılıp kapanan kamerası gerçekten çok iyiydi ve bu sayede tam ekran deneyimini yaşayabiliyorsunuz. Keşke diğer markalarda yapsa. O zamanlarda Apple’ın çıkardığı hiçbir telefonu beğenmiyordum. Halende beğenmiyorum. Hatta 12 Pro Max çıkana kadar çıkardığı hiçbir telefonu beğenmedim. Bunun en büyük sebebi kesinlikle şarj konusuydu. Bir de binlerce para verilen telefonun halen FHD ekrana bile sahip olmamasıydı. Sony seneler önce suya ve toza karşı dayanıklılık koyarken Apple bunu seneler sonra telefonlarına koymaya başladı. Hızlı şarj çok sonradan geldi ve benim hiç beğenmediğim o çirkin çentikli tasarım. Bir de bunların üstüne fazla fiyat olunca iPhone telefonlara para vermek bana pek mantıklı gelmiyordu. 12 Pro Max ve sonrasında çıkan telefonlarda bu problemlerin hemen hemen çoğu giderildiği gibi kamera ve özellikle video konusunda diğer cihazların çok önündeydi. 12 Pro Max benim için alınabilir bir modeldi ama serisinin şarj konusunda iyi performans verdiğini ve çektiğe göre daha şık duran dinamik adadan sonra 14 Pro Max aldım. İnsanlar genelde ikinci el piyasası için İphone telefon tercih eder ama ben bir telefon alacaksam uzunca bir süre kullanmak isterim. İphone zaten bunu seneler önce de kullanıcılarına sunuyordu. 14 Pro Max’in bana göre tek eksiği jack girişinin olmaması. Onun haricinde bir eksiği olduğunu düşünmüyorum. iOS’un kısıtlamaları var bunu bende sevmiyorum ama olmasaydı belki de bu kadar performanslı olmazdı.
 
Niye? Apple hasa tanri mi? Konuda model oznelinden bahsedilmis. Ornegin su an Xiaomi 13 Ultra, on kamera paketi ve ekosistem el verisliligi disinda iPhone 14 Pro Max'den her alanda daha ustun. Ozellikle SoC'un GPU'sunda ve arka kameranin dusuk isik performansinda cigir fark olusmus durumda.

Yazdıklarınız tamamen yanlış. Ben sadece kamera olarak demiyorum? Apple'in yazılımı ve donanımı daha iyi. Ayrıca bu zamana kadar kaç tane 5 - 6 yıldan fazla destek alan Android cihaz gördün? Ayrıca o modeller Xiaomi'nin en son model amiral gemileri, düz modellerin bir teneke parçasından farkı yoktur.
 
Yazdıklarınız tamamen yanlış. Ben sadece kamera olarak demiyorum? Apple'in yazılımı ve donanımı daha iyi. Ayrıca bu zamana kadar kaç tane 5 - 6 yıldan fazla destek alan Android cihaz gördün? Ayrıca o modeller Xiaomi'nin en son model amiral gemileri, düz modellerin bir teneke parçasından farkı yoktur.
Neyi yanlis mesala? Guncelleme destegi ile yazdiklarimi nasil bagdastirdin? Son yazdigin zaten bu konu hakkinda bilgi birikiminin olmadigini belli etmissin. Kendim bu sene icerisinde 13 Pro Max kullandim ve su an iPhone 12 kullaniyorum, bu cihazlarin guncelleme destegine ya da kullanim omrune laf eden olmadi. Alintiladigin mesaji bir daha oku. Onlar sentetige dokulmus nesnel degerler.
 
Neyi yanlış mesela? Guncelleme destegi ile yazdiklarimi nasıl bagdastirdin? Son yazdigin zaten bu konu hakkinda bilgi birikiminin olmadigini belli etmissin.

Nerede belli etmişim? Ben kalkıpta Xiaomi 13 Ultra'nın kamerası 14 Pro Max'ten daha kötü falan demiyorum. Fanboyluk yapmayı bırakın. Kameranın düşük ışık performansının iyi olması bu telefonun diğer telefonlardan daha iyi olduğu anlamına gelmiyor.
 
Nerede belli etmişim? Ben kalkıpta Xiaomi 13 Ultra'nın kamerası 14 Pro Max'ten daha kötü falan demiyorum. Fanboyluk yapmayı bırakın. Kameranın düşük ışık performansının iyi olması bu telefonun diğer telefonlardan daha iyi olduğu anlamına gelmiyor.
Dostum, fanboy falan degilim, aksine bana Xiaomi hater ya da Samsung fanboy derler. Xiaomi 13 Ultra, 14 Pro’dan direkt daha iyi arka kamera paketine ve SoC’a sahip. Bu fark az buz degil bu arada, GPU’da %30 fark var. Prestij isteyen adam icin 14 Pro cok daha iyi olur ama kamera isteyen adam da Xiaomi 13 Ultra alir bu karslastirmada. Demek ki neymis, model oznelinde rekabet edebiliyormus degil mi?
 
Ben de buna karşılık olarak Samsung tarafında bir cihaz kullandınız mı diye sordum ama cevap alamadım.
Görmedim, kusura bakmayın. Samsung tarafında fazla cihaz kullanmadım ve fikir belirtecek kadar uzun da kullanmadım. A30~ serisi bir cihaz kullandım birkaç boyunca, insani kullanımda gayet düzgün ve akıcıydı. Pil sorunu da yaşamadım.

Ancak dediğim gibi, kısa süre kullandığım için bir şey diyemem.

Birkaç ay boyunca. *
 
Son düzenleme:
Xiaomi zaten karşılaştırılmaması gereken bir marka, bu markayı eline alan herkes pişman oldu. Bu marka çok ucuza çok özellik veriyor, elbette parçalardan kısılıyor. Kimse karından düşmez ki Xiaomi'de cihazın kalitesinden ve yazılımdan kısarak karlılığını yüksek tutuyor. Samsung kullananlar bayağı uzun süre kullanıyor ve öyle sorunlar da yaşamıyorlar. Çok uzun süre Huawei kullanan, çok uzun süre Pixel kullananlar da var. Android kanadında çok az üretici var, HTC ve LG gibi markalardan da bahsetmek isterdim olsalardı.
 

Geri
Yukarı