Asgari ücret belli oldu: 8.500 TL

Hiç asgari karşısında eriyen memur maaşlarından haberin var mı?
Ben işe ilk girdiğimde asgari ücretim 2.5 katı maaş alıyorken şu anda ocakta yapılması planlanan zamla aradaki fark %20'ye düşüyor sadece.
Benim asgari ücrete oranla alım gücümü korumaları için %240 gibi zam yapmaları gerekiyor.
Asgari ücrete geçen sene verilen iki zam ve ondan önceki senelerde verilen zamlar ile memurlara yapılan zamlar arasında ciddi fark var.
Bu sene de gidip seçim ayağıa Haziran'da asgari ücretliye zam yaparlar memur maaşı ile asgari ücretliyi eşitletip rahatlarlar.
Olan kamu personellerine oluyor her zamda.
Bu benim sorunum mu? Hayır. Oy verenlere kız.
 
Ne zaman asgari ücrete böyle zamlar yapılsa alım gücümüz zamanla düşüyor.
Ben asgari ücret 2 bin küsürken tek başıma yaşamaya başlamıştım başka şehirde. O zamanlar daha iyi geçiniyordum bu yıl asgariyi 5500 yaptıklarında geçim derdim arttı. Şimdi yine arttırdılar.
Bu olay tek borcu tl ile olana yaradı yani bize. Babamın +500 bin tl vergi ve sigorta borcu vardı. Evimizi, iş yerimizi, arabamızı satsak anca ödüyorduk. Şimdi 1 araba çıkarıyor o parayı.
 
Ülkede dönerciler bile manipülasyona başlamış. Lan tavuk etinin kilosu kaç TL ki içine 30 gram et konulan tavuk döner dürüm 100 TL olacak. Ayrıca yemeyin şu zıkkımı, gidip bahçelerdeki, yol kenarındaki otları yiyin sağlığa daha faydalıdır eminim.
Restorandan döner alırken sadece dürüm, sos ve tavuk eti mi satın alıyorsunuz hocam? :D

Dükkanın kirasının da maliyetini ödüyorsunuz, masanıza getiren garsonun maaşının maliyetini de ödüyorsunuz vs vs. Sadece tavuğun kilo hesabıyla restoranların fiyatları nasıl belirlenebilsin?
 
Restorandan döner alırken sadece dürüm, sos ve tavuk eti mi satın alıyorsunuz hocam? :D

Dükkanın kirasının da maliyetini ödüyorsunuz, masanıza getiren garsonun maaşının maliyetini de ödüyorsunuz vs vs. Sadece tavuğun kilo hesabıyla restoranların fiyatları nasıl belirlenebilsin?

Maksimum maliyeti 15 TL olan dönerin 45-50 TL'ye satılmasını nasıl açıklayacaksın peki? 3 katından fazla fiyat farkı mı olur, %30-%40 ürün dışı maliyet farkı eklersin en fazla, tabii işlerine gelmiyor çok namuslu esnafın. Fırsattan istafade haklı soyabildikleri kadar soyacaklar.
 
Dolar son 8 yılda tam 9 kat arttı yani %900 etkilerini son 1-2 yıldır görüyoruz tabi bu daha devam edecek. yeryüzünde başka bir ülkede dolar kurunda son 8 yılda %900 lük artış yok. dar gelirlinin enflasyona ezdirildği çok açık görülüyor, alım gücü inanılmaz düştü. geçmişte zenginler faiz ile reel anlamda zengin olurlardı akp döneminde dolarla reel anlamda zengin oldular zira %900 genel anlamda fiyat artışı olmadı. değişen birşey yok "vurun abalıya"
 
Ben mesai saati harici olarak çalışma kısmına gelirsek ticaret yapmak istiyorum e-ticaret, 3D baskı, reklamcılık hizmetleri zaten mezuniyet alanım da fotoğrafçılık kameramanlık, grafik tasarım alanında da bilgi yeteneğim var müşteri de bulabilecek çevrem var ama insanlar fatura istiyorlar ben bunu sağlayamıyorum haliyle resmi olmayan bir şekilde çalışayım desem.
Özel ile kıyaslama konusuna gelirsek ben kamu personeli maaşlarının eridiğini bahsediyorum. 8 saat maaş karşılığına 12 saat çalışıyorsanız da bu sizin ahmaklığınız ses çıkarın hakkınızı arayın eylem yapın, bizim yine böyle hakkımız yok valilikten izin alınırsa anca ki anamı kadı bellemiş derdimi kime anlatayım atasözünün vücut bulmuş durumu.
Benim de mesai yapma şansım olsa yaparım şuan da, ek gelir eldeedebileceğimiz hiçbir yasal yol yok. Taşerondan çalışan arkadaşlarım şuan da ikinci el alım satım işleri yapıyorlar depo kiralayıp şirket kurmuşlar şirketleri üzerinden eşya falan satıyorlar vs. Benim öyle bir hakkım yok. Eğer benden bunu kısıtlıyorlarsa benim maaşımı hiçbir geçim kaygısı olmayacak şekilde düzenlemeleri gerekiyor. Yoksulluk sınırı 10.500 gibi bişey bunun en az yarısı kadar daha fazla olması gerekiyordu yani 16 bin gibi bişey bunun ise bize yarısını veriyorlar ve memuru zorunlu olarak yoksulluk sınırının altında kalmaya zorluyorluyor.

Özelde de çalıştım buraya başlamadan önce tek gördüğüm yer burası değil, kazandığım maaşlar yine dönememin memur maaşları ile eşitti fırında hamurkar olarak çalışıyordum dede mesleği nesillerdir babam vs. bu işle uğraşmış insanlar bende takıldım. İş yorucuydu ama dediğim gibi dönemin memur maaşı 2 kat asgari gibi bişeye geliyordu aldığım para çalışıyordum şuan da ise bir hamurker 10-15 bin civarı geliri var ama benim maaşım 8200 şuan gelecek zamla muhtemelen 10 bin olacak asgari ile arasında %15 falan fark kalıyor. Eğer böyle birşey olursa çalışmanın anlamı yok bu işte, vasıfsız bir insan değilim kendime iş bulurum her yerde onu dert etme. Motor ehliyetim, gemiler için telsiz operatörlüğü belgem, hamurkarlık zanaatım, muhasebe, ofis programlarına hakimiyetim falan bir çok alanda yeterliliğim var elim kolum memurluğa bağlı değil yatarakda para kazanma derdim olsa salağa yatar şuan yaptığım iş yerine evrak kayıt gibi basit işlere yönlendirilmemi sağlardım. Ben çalışmayı seviyorum her zaman da bir şeylerin yarışında oldum bana fark etmez yaptığım işi bırakmak çünkü kaybetmekten de korkacağım kimsem veya hiçbir şeyim yok, yanlız yaşayan bir insanım.
Günü günün de maaşı da yatırmazlarsa zaten kamu da çalışmanın hiçbir mantıklı yanı kalmıyor, bende bunlardan biri olarak şuan bu işteyim. Ama dediğim gibi bırakacam beklediğim zam oranı gerçekleşmezse. Gürcistan'da çok fazla ihtiyaç var fırın personellerine maaşlarını da TL çevirsen dahiliye doktorundan daha iyi gelirim oluyor gider fırın da çalışır Türkiye ye gelip haftada bir alış veriş yapar dönerim ne olcak :)
Hocam kendinizi boşuna yoruyorsunuz, güzide ülkemizde sermaye düşmanı olmanız gerekiyor artık bu arkadaşlara ekonomi falan anlatırken. Kendi derdinizi uzun uzun anlatırken boşuna yoruyorsunuz bence. İşin, memuriyetin özel sorunlarından bahsetmişsiniz, ki ben sizden de uzun paragraf yazıp sizinkini okuyunca sildim. Benim 40 satırda yazdığımı siz tek satırda yazmışsınız çünkü. Benim de bizzat deneyimlediğim şeyler değildi zaten. Ama ne olursa olsun orta kesimin büyük çoğunluğu memur diye orta sınıf yok olsun mantığı çok anlamsız. Yahu memurdan ve özel sektörde çalışan beyaz yakalılardan başka kim vergi veriyor ülkede, kim harcama yaparak piyasanın canlılığını sürdürüyor? Zengin kesim karını yatırımlara kaydırarak vergiden ve "keyfi" harcamalardan kaçınıyorken alt kesim zaten günlük hesaplarla yaşıyor. Bu tarihin herhangi bir yerinde böyledir. Ya da bugün haritadan herhangi bir nokta seçip baksanız böyledir. Afrika'daki adam suya ulaşamaz, biz Türkler araba ve eve ulaşamayız, Amerikalı da Ay'a seyahat edemez. Alt kesim her yerde bir şeylerden mahrum kalıyor zaten. Ama orta kesim öyle mi? Tasarruf yapar, parasını borsaya yatırır, Bodrum'da tatile gider, çocuğunu özelde okutur, ev alır, araba alır, karısına pırlanta hediye eder... Yani sürekli harcar ya da tasarruf için yatırım yapar. Günümüzdeki krizi de ancak orta kesimin eski refahına kavuşturarak atlatmamız mümkün. Çünkü harcıyor vergi ödüyor adamlar.

Ek olarak şunu söyleyeyim, asıl sorun memurların fazlalığı değil aslında. Arkadaş özel sektörle kamu sektörünü karşılaştırmış, haklıdır söyledikleri belki ama özel sektörün devletle rekabet ettiğini belirtmem gerekir. Devletin elinde sınırsız para basma ve enflasyon yaratma mekanizması var. Asıl sıkıntı devlet girişimlerinin çok olması. Devletin hiçbir teşebbüşü olmasa da bugünkü memurlar yine aynı işi yapıp aynı rahatlığı sürdürecekti. Ama devlet piyasada aktör olunca özel sektör rekabet edemiyor, haliyle de özel sektörün koşulları bozuluyor.

Geçen dönemlerden kalma kredi kartı borcu ve taksit ödemeleri kolaylaşır sadece.

5 sene önce 400 kağıt kredi çekip ev alınsaydı borcu çoktan biterdi.
Bu doğru değil çok. Geçmişe dönük enflasyon verileri elimizde olduğu için kredi çekmenin maliyetleri ileride azalıyor diyebiliyoruz ama önümüzdeki yıllar böyle olmayabilir. Enflasyonist ortamda borçlanmak mantıklı(tabi kötü borçtan uzak durmak kaydıyla, iyi borç yapmak önemli). Ama o enflasyon sıfırlanırsa ya da azalırsa faizler yine belleri bükecektir. Mesela ev demişsiniz ama %25 ile sınırlandırıldı kira artış oranı. Böyle şeylerin de yaşanma ihtimali var.

Maksimum maliyeti 15 TL olan dönerin 45-50 TL'ye satılmasını nasıl açıklayacaksın peki? 3 katından fazla fiyat farkı mı olur, %30-%40 ürün dışı maliyet farkı eklersin en fazla, tabii işlerine gelmiyor çok namuslu esnafın. Fırsattan istafade haklı soyabildikleri kadar soyacaklar.
Hocam anlatamadım sanırım. Restorandan aldığınız ürünün fiyatı tavuğun kilosu+kar değil. Tüik verilerinde bile üfe %121 hesaplanmışken %30-40 farkı neye dayanarak söylüyorsunuz, anlamadım. Ciddi ciddi bu oranlarda mal edebileceğinizi düşünüyorsanız da siz bir dükkan açın, tavuğun kilosu+kar'ın üzerine %40 da maliyet ekleyerek satış yapın. Piyasa bu kadar pahalıyken siz daha ucuza mal edip satabilmenin fırsat olduğunu biliyorsunuz değil mi?
 
Son düzenleme:
Hocam kendinizi boşuna yoruyorsunuz, güzide ülkemizde sermaye düşmanı olmanız gerekiyor artık bu arkadaşlara ekonomi falan anlatırken. Kendi derdinizi uzun uzun anlatırken boşuna yoruyorsunuz bence. İşin, memuriyetin özel sorunlarından bahsetmişsiniz, ki ben sizden de uzun paragraf yazıp sizinkini okuyunca sildim. Ama ne olursa olsun orta kesimin büyük çoğunluğu memur diye orta sınıf yok olsun mantığı çok anlamsız. Yahu memurdan ve özel sektörde çalışan beyaz yakalılardan başka kim vergi veriyor ülkede, kim harcama yaparak piyasanın canlılığını sürdürüyor? Zengin kesim karını yatırımlara kaydırarak vergiden ve "keyfi" harcamalardan kaçınıyorken alt kesim zaten günlük hesaplarla yaşıyor. Bu tarihin herhangi bir yerinde böyledir. Ya da bugün haritadan herhangi bir nokta seçip baksanız böyledir. Afrika'daki adam suya ulaşamaz, biz Türkler araba ve eve ulaşamayız, Amerikalı da Ay'a seyahat edemez. Alt kesim her yerde bir şeylerden mahrum kalıyor zaten. Ama orta kesim öyle mi? Tasarruf yapar, parasını borsaya yatırır, Bodrum'da tatile gider, çocuğunu özelde okutur, ev alır, araba alır, karısına pırlanta hediye eder... Yani sürekli harcar ya da tasarruf için yatırım yapar. Günümüzdeki krizi de ancak orta kesimin eski refahına kavuşturarak atlatmamız mümkün.


Bu doğru değil çok. Geçmişe dönük enflasyon verileri elimizde olduğu için kredi çekmenin maliyetleri ileride azalıyor diyebiliyoruz ama önümüzdeki yıllar böyle olmayabilir. Enflasyonist ortamda borçlanmak mantıklı(tabi kötü borçtan uzak durmak kaydıyla, iyi borç yapmak önemli). Ama o enflasyon sıfırlanırsa ya da azalırsa faizler yine belleri bükecektir. Mesela ev demişsiniz ama %25 ile sınırlandırıldı kira artış oranı. Böyle şeylerin de yaşanma ihtimali var.


Hocam anlatamadım sanırım. Restorandan aldığınız ürünün fiyatı tavuğun kilosu+kar değil. Tüik verilerinde bile üfe %121 hesaplanmışken %30-40 farkı neye dayanarak söylüyorsunuz, anlamadım. Ciddi ciddi bu oranlarda mal edebileceğinizi düşünüyorsanız da siz bir dükkan açın, tavuğun kilosu+kar'ın üzerine %40 da maliyet ekleyerek satış yapın. Piyasa bu kadar pahalıyken siz daha ucuza mal edip satabilmenin fırsat olduğunu biliyorsunuz değil mi?
Bu orta sınıf gezer, tozar, araba alır, tatil yapar. türkiyenin geleceği orta sınıfın elinde onların refah seviyesini artırmamız gerekli zihniyeti çok komik gerçekten bencilliğin dibine vurmuş yani. yorumu yapan kesinlikle orta sınıf olmalı (bu arada bende orta sınıfım) soru şu; ortta sınıfın refah seviyesi daha da arttırıldığında fakir kesimin refah seviyesi artacakmı? daha önemlisi fakir kesimle orta sınıf arasındaki makas azalacak mı? bence bu böyle olmayacak.. bu şeye benziyo 18 yaşına gelmemiş ergen kız "protez tırnağım kırıldı bu dünyanın yok olmasından daha önemli" e tabi ona göre öyle :D
 

Yeni konular

Geri
Yukarı