ASUS ROG SWIFT PG279Q oyuncu monitörü incelemesi

Merhaba arkadaşlar,

Ben @shooters001

Bu yazımda sizlerle birlikte yeni satın almış olduğum Asus'un yeni amiral gemisi oyuncu monitörü PG279Q yu inceleyeceğim.

Fakat imkanlarım kısıtlı olduğundan dolayı çok fazla fotoğraf koyamayacağım.

Kısaca birçoğumuzun bildiği teknik özellikler ile başlayalım.

Asus PG279Q
Boyut: 27 Inch (168 cm) 16:9
Çözünürlük: 2560x1440p (2K)
Panel: IPS-Type
Görüş açışı 178 Derece
Dot Pitch (İki piksel arası boşluk): 023 mm
Tepki süresi: 4 Ms + 075 Ms Imput Lag
Tazeleme hızı: 144 Hz (Nvidia Geforce GTX 960 ve daha güçlü bir ekran kartı ile Turbo Mod 165 Hz)
Oyunda mükemmelik ve akıcılık için Nvidia G SYNC teknolojisi
Kontrast 1000:1
Parlaklık 350 cd/m2
2 adet 2 watt hoparlör


Dilerseniz başlayalım.

asus pg279q kutusu.jpg


Ürün gayet extreme bir kutu ile geliyor. Bu ürünü ilk kez Haziran 2015 te Computex fuarında görmüştüm ve nihayet iki aylık Türkiye'ye geliş serüveninden sonra 24 Kasım 2015 tarihinde Vatan Bilgisayar Beylikdüzü mağazasından 3543 TL'ye satın aldım. Kutusu resimdeki gibidir.

Ürünün kutusunu açtığımda içerisinden monitörün kendisi, DisplayPort kablosu, HDMI kablosu, USB kablosu, güç adaptörü, sürücü diski, klavuz ve dökümanlar çıktı. Ürünün garanti belgesi ise kutunun üzerine minik bir poşet içerisinde yapışık şekilde geliyor.

Ürün masaüstüne konduğunda ise aşağıdaki şekilde görülmektedir.
pg279q1.jpg


Monitör çalıştığı sürece ayağının sağ alt tarafında ROG ibareli kırmızı bir LED yanıyor. Gayet çok hoş. Aşağıdaki resimde görebilirsiniz.

pg279q2.jpg


Bu da tıpkı bir önceki modeldeki (PG278Q) güç adaptörünün aynısıdır. 165 HZ tazeleme hızını sağlamak monitörler için zor bir iştir. Bu bağlamda hem ısınmayı önlemek hem de monitörün panelinin arkasının ince bir tasarıma kavuşturulması için düşünülmüş.

pg279q adapter.jpg


Dilerseniz, bir de giriş çıkış birimlerine bakalım.

Monitör, DisplayPort 1.2 ve HDMI portuyla geliyor. Aynı zamanda 2 adet USB 3.00 girişi de mevcut. Bu USB girişlerini çalıştırmak için kutudan bir adet kablo çıkıyor. Bir de güç girişini de görmekteyiz.

Bu arada hatırlatalım: Bir önceki model olan PG278Q sadece DisplayPort 1.2 destekliyordu. Çünkü G SYNC yeni bir teknolojiydi ve kısıtlamalar içeriyordu. Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte bu sınır kalktı ve HDMI çıkışı da eklendi. Bu sayede HDMI çıkışlı her bir cihazı rahatlıkla bağlayabileceğiz. Ancak bilmeliyiz ki; HDMI ile 2560x1440p çözünürlükte @60 Hz elde edebiliyoruz ve G SYNC özelliğinden de faydalanamıyoruz.

G SYNC özelliğiyle birlikte 144 Hz tazeleme hızına erişmek istiyorsak DisplayPort 1.2 arabirimi kullanmamız gerekiyor. Eğer ki; GTX 960 ve daha güçlü bir ekran kartımız varsa Turbo Mode ile 165 Hz tazeleme hızına erişebileceğiz.

pg279q giriş çıkış.jpg


Aşağıdaki resimde de 165 Hz Turbo Mode ayarlamasını görebilirsiniz. Öncelikle monitörün kendi ayarlarından Overclocking 165 Hz modunu etkinleştiriyoruz ve monitör kendiliğinden kapanıp açıldığında 165 Hz seçeneği aşağıdaki resimdeki gibi aktif hale geliyor.

pg279q refresh.jpg


Monitör, IPS-Type bir panele sahip olduğu için 178 derecelik bir görüş açısına sahip. Bu nedenle hangi açıdan bakarsanız bakın, gayet temiz ve canlı görüntü elde edebiliyorsunuz. Mönitörümüz sRGB yi 72% oranında karşılıyor. Bu bağlamda oyunseverlere ek olarak tasarımcıların da ilgisini çekebileceğini düşünüyorum.

pg279q görüş açıları.jpg


Dilerseniz bir de monitörün menüsüne bakalım.

pg279q menü.jpg


Overclocking modu ile 165 Hz tazemele hızına erişebiliyoruz.
Game Visual özelliği sayesinde görüntü modları (Racing mode, Sport mode, Sinema mode, sRGB mode, FPS mode) geçiş yapabiliyoruz.
Blue Light Filter seçeneği ile ULMB ayarını etkinleştirebiliyoruz. 0 ile 5 level e kadar seçebiliyoruz.
Ayrıca PG278Q da olan FPS Hesaplayıcı, Zamanlayıcı ve Nişangah özelliklerini de kullanabiliyoruz.
Color ayarından hemen her monitörde olduğu gibi renk, contrast, saydamlık gibi ayarları yapabiliyoruz.
Imput select kısmında DisplayPort ve HDMI çıkışları arasında geçiş yapabiliyoruz.
Son olarak System Setup kısımında diğer ayarları yapabiliyoruz, ayarları fabrika ayarlarına döndürebiliyoruz. Aynı zamanda menünün Türkçe dil desteğine sahip olduğunu da sözlerime eklemek isterim.

Çok merak edilen bir konu ise imput lag (Giriş Gecikmesi) dediğimiz olaydır.
Aşağıdaki tabloda PG279Q'nun muhtemel rakipleriyle olan imput lag karşılaştırmasına bakabilirsiniz.

pg279q imput lag.jpg


Bir hesaplama yaparsak 27 inc 144 Hz bir monitör için en ideal tepki süresi 7 ms dir. 4 ms panelinin tepki süresine 0.75 ms de imput lag eklersek 4.75 ms ediyor ki, bu muazzam bir sonuçtur.

Gelelim oyun testlerime:
İnternet bağlantımda sorun olduğu için online oyun oynayamadım.
Steam Çevrimdışı Mod ile Dirt Rally ve WRC 5 oynadım.
Monitörün şu anki geçerli ayarları O.C. Mod 165 Hz tepki süresi, G SYNC aktif, 2560x1440p çözünürlük
Oyunları da 2K çözünürlükte, olabilecek en yüksek detay seviyesinde oynadım.
Araba yarışı testini Logitech G27 Direksiyon seti ile yaptım.

Sonuç olarak oyunlarda muazzam sonuçlar elde ettim. En ufak bir tearing ve stutter dediğimiz yırtılma efektiyle karşılaşmadım. Gayet akıcı idi.

İncelememizi ürünün artı ve eksileriyle bitirelim.
Artıları:
27 Inc, 2K, 165 Hz tepki süresi, G SYNC
IPS panele sahip olması
Imput Lag ın inanılmaz derecede düşük olması
DisplayPort çıkışının yanında günümüz standardı olan HDMI çıkışı ile artan bağlantı çeşitliliği

Eksileri:
Dolar kuru ve vergilerin yükü dolayısıyla çok yüksek olan fiyatı
Panel tepki süresinin 4 ms olması
Ekran yüzeyinin mat, özellikle de çok çaprazdan bakıldığında koruma jelatini gibi ekranın parlaması, ama tam karşıdan bakıldığından gayet mat bir yüzey görünmesi.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba;

Uzun bir süre önce almışsınız şimdi denk geliyorum konuya, hayırlı olsun öncelikle tekrardan.

İnceleme için oyun oynarken "En ufak bir tearing ve stutter dediğimiz yırtılma efektiyle karşılaşmadım." şeklinde bir açıklamanız var. Yalnız ürün + ve - lerini değerlendirirken 4ms tepkime süresine dikkat çekmişsiniz. Bu incelemeyi yaptığınız zaman offline şekilde oyun oynadığınızı söylemişsiniz.

Bu inceleme yapıldıktan sonra epey bir süre geçmiş. Şuan ki yorumlarınız nedir monitör hakkında ?
Bende Asus PG278Q veya Dell s2716DG arasında gidip geliyorum. Bu monitörün 4ms olması tek eksisi ama siz kullanan birisiniz. Online oyunlarda (GTA V, CS:GO vs) bahsetmiş olduğunuz tearing ve stutter sorununu yaşadınız mı daha sonrasında? Bilgilendirebilirseniz sevinirim.
Bende arkadaşın cevaplamasını bekliyorum :)
 
Merhaba;

Uzun bir süre önce almışsınız şimdi denk geliyorum konuya, hayırlı olsun öncelikle tekrardan.

İnceleme için oyun oynarken "En ufak bir tearing ve stutter dediğimiz yırtılma efektiyle karşılaşmadım." şeklinde bir açıklamanız var. Yalnız ürün + ve - lerini değerlendirirken 4ms tepkime süresine dikkat çekmişsiniz. Bu incelemeyi yaptığınız zaman offline şekilde oyun oynadığınızı söylemişsiniz.

Bu inceleme yapıldıktan sonra epey bir süre geçmiş. Şuan ki yorumlarınız nedir monitör hakkında ?
Bende Asus PG278Q veya Dell s2716DG arasında gidip geliyorum. Bu monitörün 4ms olması tek eksisi ama siz kullanan birisiniz. Online oyunlarda (GTA V, CS:GO vs) bahsetmiş olduğunuz tearing ve stutter sorununu yaşadınız mı daha sonrasında? Bilgilendirebilirseniz sevinirim.

Panel tepki süresinin 4 ms olması seni şaşırtmasın. 4 ms GTG tepki süresidir ve çok da fazla bir önem yoktur. Önemli olan input lag (Giriş Gecikmesi) dir. Oynadığın online veya offline oyunlarda ghosting dediğimiz (Hayaletleşme) gibi sorunlarla karşılaşmadı. İstersen PG278Q yu satın alabilirsin. Dikkat etmen gereken nokta ise; PG278Q nun ilk seri üretimleri sorunlu olduğu için, satın alırken ürün seri numarasını sorgulayarak en yeni üretim serisinden çıktığını bulman gerekiyor.
 
shooters001
IPS Glow ve BLB açısından nasıl diye sormuştum ama arada kaynadı sanırım. :) Bu monitörde ve Acer XB 271HU modelinde en çok rastlanan sorunlar bunlar malesef...
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Monitörü bu salı aldım. Daha ekran kartım stoklarda olmadığından daha 60hz deyim. Fakat renkler olsun görüş açısı olsun gerçekten çok beğendim ürünü. Vatan Bilgisayar Topkapı şubesindeki son bu model monitördü bu. Şansıma kimse gelip almamış.
 
shooters001
Bu tür incelemelerde kişisel fotoları ön planda bulundurursanız daha etkili olur, diğer türlü internette bir çok benzer incelemeler var...
Diğer yandan bu serilerde en çok rastlanan sorunlara değinmemişsiniz, belki bilmiyorsunuz veya sizinkinde yoktur ama BLB(kenarlardan ışık sızması), IPS GLOW(ekranda açı değişimine bağlı olarak beyaz veya sarımsı yansımaların olması) göz ardı edilebilecek sorunlar değil ve bu serilerde çok sık çıkıyor. Uygun şartlarda bunun testlerini yapmanız ve burda paylaşmanız, ürünü alacak arkadaşlara daha çok faydası dokunur.
Bu durumdaki monitöre sahip olmanızda ayıp edil, neden kaçtır ekleyip, sormama rağmen dönüş yapmadınız anlamadım? Hani bilmiyorsan öğrenip, deneyerek gene sonuçlara ulaşabilirsin, sadece cezbedici yanlarını sunarak insanları yanlış yönlendirmemelisin.
 
@emrah_8 arkadaş sorunuzu görmemiş yada müsait olmamış olabilir.
Dediklerin doğru incelemede ışık sızma probleminin olup olmadığının da incelenmesi ürünü alacak arkadaşlar için iyi bir bilgi olurdu. Bu monitörü almadan önce çelişkide kalmıştım ışık sızma problemi çıkar mı diye. Araştırmalarım sonucu Asus'da ışık sızma problemi ilk çıkan F seri numaralı ürünlerde daha çok rastlandığı ve bu problemin ikinci serilerde düzeltildiğini öğrendim. İkinci seriler şuan piyasada G seri numaralı ürünler olarak mevcut alırken G seri numarasıyla başlayan ürünleri tercih etmek doğru seçim olacaktır. Bende sizin gibi bu problemden dolayı almaktan vazgeçmiştim. İkinci partlarda bu sorunun çözüldüğünü görünce kararımı Asus'tan yana kullandım. Hiç bir sıkıntısı çıkmadı. Elektronik ürünler biraz da şans işi. Aldığım Asus PG279Q backlight bleed (ışık sızma) testini de aşağıdaki linkte paylaştım. Daha önce formda da paylaşmıştım. Şuan burda da paylaşıyorum. Umarım yardımcı olabilmişimdir.

Asus PG279Q backlight bleed (ışık sızma) testim.
 
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı