Anlattığınız kadarıyla RAM ve işlemci farkından kaynaklanıyor.
(Örnek vermek gerekirse oyun önerilen ayarlarında 10GB RAM kullanıyor fakat sizde 8 GB RAM var. Bu durumda Windows kendisi için minimum RAM'i 2 GB kadar kullanır, 6 GB RAM'i oyuna aktarır ve sistem ayarlarında sanal bellek kullanımı açıksa oyunun ihtiyacı olan RAM miktarının bir kısmını buradan karşılamaya çalışır. Sonuçta oyun açılır ama arada düşük RAM miktarından kaynaklı olarak veriler daha az boyutta işleneceğinden ekrana gelen görüntü de daha yavaşlıyor.
Şöyle düşün 160 kg yük var aynı hızda giden 16 araba ile mi daha kısa sürede taşırsın, 8 araba ile mi daha kısa sürede taşırsın?)
Ayrıca oyun ayarlarınında etkisi vardır. Vscync FPS'yi ekran yenileme hızına sabitliyor gibi…
Tavsiyem, gözü çok yormuyorsa, oyunda akıcılık (yumuşak geçişler) varsa; FPS vb. değerlere çok takılmayın. Aksi taktirde kafanız çok ağrır, dertli olursunuz alimallah!
Benim sıkıntım küçük olaylar değildi aslında. Ama bu küçük sorunların aslında büyük bir sorunun belirtisi olması. Çünkü o takılmalar donanım uyumsuzluğunu gösteriyor. Belki yazılımlar geçer ama bazıları donanımın değişmesiyle geçer. Ya da dediğiniz gibi ufak şeylere takar oldum

ama şu bir gerçek: Oyunlarda işlemci sınır değer olan 95 santigrat derecenin 1 puan üstüne çıkmıştı ve Full fanda dahi 93 derecenin altına inmiyor. Sırf bu bile donanımsal problem. O yüzden değişim/iade talebinde bulundum.