ASUS TUF Gaming A15 HN096 ve HN082 arasındaki fark nedir?

Anlattığınız kadarıyla RAM ve işlemci farkından kaynaklanıyor.

(Örnek vermek gerekirse oyun önerilen ayarlarında 10GB RAM kullanıyor fakat sizde 8 GB RAM var. Bu durumda Windows kendisi için minimum RAM'i 2 GB kadar kullanır, 6 GB RAM'i oyuna aktarır ve sistem ayarlarında sanal bellek kullanımı açıksa oyunun ihtiyacı olan RAM miktarının bir kısmını buradan karşılamaya çalışır. Sonuçta oyun açılır ama arada düşük RAM miktarından kaynaklı olarak veriler daha az boyutta işleneceğinden ekrana gelen görüntü de daha yavaşlıyor.
Şöyle düşün 160 kg yük var aynı hızda giden 16 araba ile mi daha kısa sürede taşırsın, 8 araba ile mi daha kısa sürede taşırsın?)

Ayrıca oyun ayarlarınında etkisi vardır. Vscync FPS'yi ekran yenileme hızına sabitliyor gibi…

Tavsiyem, gözü çok yormuyorsa, oyunda akıcılık (yumuşak geçişler) varsa; FPS vb. değerlere çok takılmayın. Aksi taktirde kafanız çok ağrır, dertli olursunuz alimallah!

Benim sıkıntım küçük olaylar değildi aslında. Ama bu küçük sorunların aslında büyük bir sorunun belirtisi olması. Çünkü o takılmalar donanım uyumsuzluğunu gösteriyor. Belki yazılımlar geçer ama bazıları donanımın değişmesiyle geçer. Ya da dediğiniz gibi ufak şeylere takar oldum :) ama şu bir gerçek: Oyunlarda işlemci sınır değer olan 95 santigrat derecenin 1 puan üstüne çıkmıştı ve Full fanda dahi 93 derecenin altına inmiyor. Sırf bu bile donanımsal problem. O yüzden değişim/iade talebinde bulundum.
İnşallah güzel haberler alırsınız, iade talebi ettiğiniz iyi olmuş. Değişik bir cihaz demek ki, inşallah yeni alacağın olursa onun hayrını görürsün, ben de aynı şekilde daha doğrusu hepimiz hayrını gorelim yoksa ne anlamı var ?

İnşallah güzel haberler alırsınız, iade talebi ettiğiniz iyi olmuş. Değişik bir cihaz demek ki, inşallah yeni alacağın olursa onun hayrını görürsün, ben de aynı şekilde daha doğrusu hepimiz hayrını gorelim yoksa ne anlamı var?

Temennim: Umarım herkes için en güzeli olur. Gelişme olursa paylaşırım.

@Ther
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
karşılaştığım hatalar ile ilgili video kaydı. Ayrıca ekranı kapayınca uyku moduna geçmesi gerekiyorken bilgisayar reset atıyor.

Hocam git biraz arastir ogren sen bu isleri. Takilmalar NVIDIA surucusu shader cache olusturdugu icin olabilir. GPU frekansi hiçbir oyunda veya hiçbir durumda ayni olmaz. 91 derece sicaklik bir laptop icin gayet iyi bir sicaklik degeri, kabul etmiyorsan daha onceden Gaming laptop kullanmamissin demektir. Hani demiyorum o laptop hiçbir sorun yok ama ASUS servisine de yazik yani. Hayatinda ilk defa laptop kullanan herkes bunlari sorun sanip laptopunu servise gonderse tuvalete gidecek zamani nereden bulacak adamlar. Bu arada kapagi kapattiginda olusan resetleme sorunu laptopun paneli ile ilgili. Bunu NVIDIA'nin cozmesi gerekiyor ASUS degil.

İstediğim özelliklere sahip en uygun laptop bu olduğu için almak istiyorum. Bu iki modelin farkı nedir? Ekran kartı wattı aynı, ikisi de çift kanal bellekli. Başka ne fark olabilir bilmiyorum.
Ben Hn095 modelini kullanıyorum.Modeller arasında kapak tasarımı farkı mevcut.Beninmki tek kanal bellek.Sağda solda ve arkada hava çıkışı mevcut.İlk win 10 yükledim sonra yükselttim herhangi bir sıkıntı yaşamadım.Alırsan işlemci turbosunu kapatmanı öneririm ben kapatmadan önce 92 93 derecelere çıkıyordu belki zorlasam daha fazla bile çıkardı,turbo boostu kapadım ve 72 dereceyi geçmedi.Performans düşüşü de farketmedim.Sorun olursa sorabilirsin.

@Ther
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
karşılaştığım hatalar ile ilgili video kaydı. Ayrıca ekranı kapayınca uyku moduna geçmesi gerekiyorken bilgisayar reset atıyor.

Bu sorunu çözdüm ben.Amd privacy view indirdim ve kapağı kapatınca uykuya geçiyor.Sonra amd privacy viewi kaldırdım uykuya geçiyor hala.

GPU1 nedir? Muhtemelen oyunla ilgili bir problem.
GPU1 dahili olan hocam. Muhtemelen. Sizce Mafia'da nette 55 FPS alan adamlar var ben 40-45. Onların RAM fazla ancak. Ben de artirsam etkisi olur mu story ağır oyunlarda sizce? Deneyim var mı hiç böyle bir şey ile ilgili?

GPU1 dahili olan hocam. Muhtemelen. Sizce Mafia'da nette 55 FPS alan adamlar var ben 40-45. Onların RAM fazla ancak. Ben de artirsam etkisi olur mu story ağır oyunlarda sizce? Deneyim var mı hiç böyle bir şey ile ilgili?

MSI Afterburner ile bakabilirsin, normalde eski laptoplarimda GPU1 hep dis GPU idi onu bir kontrol et. FPS farki laptoplarda genelde RAM'ler single/dual channel oldugu icin oluyor ama tabii farkli birçok sebebi de olabilir. Kullanilan RAM'lerin Dual Rank veya X8 olmasi da fark yaratiyor, ekstra olarak NVIDIA Denetim Masası ayarlari da extrem farklar yaratmasa da ufak tefek farklar yaratabilir. Son olarak internette gordugun videolari cekenler samimi olmayabilir ve videolari aralarda kesip bir takim hilelere basvuruyor olabilirler.

Ben HN095 modelini kullanıyorum. Modeller arasında kapak tasarımı farkı mevcut. Beninmki tek kanal bellek. Sağda solda ve arkada hava çıkışı mevcut. İlk Windows 10 yükledim sonra yükselttim herhangi bir sıkıntı yaşamadım. Alırsan işlemci turbosunu kapatmanı öneririm ben kapatmadan önce 92 93 derecelere çıkıyordu belki zorlasam daha fazla bile çıkardı, Turbo Boost'u kapadım ve 72 dereceyi geçmedi. Performans düşüşü de fark etmedim. Sorun olursa sorabilirsin.

Bu sorunu çözdüm ben. AMD privacy view indirdim ve kapağı kapatınca uykuya geçiyor. Sonra AMD privacy viewi kaldırdım uykuya geçiyor hala.

Teşekkürler. Evet turboboostu kapatınca işlemci sıcaklıkları daha düşük seyrediyor, denemiştim. Ve oyun akışında pek sorun yok, FPS vb. düşüşler olmuyor. Ama daha yüksek işlemci gücü gerektiren programlarda turboboostu açınca yine işlemci sıcaklılları yükseliyor. Ben 95, 96 santigrat derecelere çıktığını gördüm. Bu da tedirgin etti.
Benim için asıl önemli olan oyun içinde anlık takılmalar. Ve oyun ilerken yumuşak (yağ gibi) ilerlemiyor. Sanki seri şekilde slaytı oynatıyormuş gibi oynuyorum. Bunların çözümü için çok yöntem denedim ve çözüme ulaşamadım. Sorunun büyük ihtimalle donanım kaynaklı olduğunu düşünüyorum.

Ben HN095 modelini kullanıyorum. Modeller arasında kapak tasarımı farkı mevcut. Beninmki tek kanal bellek. Sağda solda ve arkada hava çıkışı mevcut. İlk Windows 10 yükledim sonra yükselttim herhangi bir sıkıntı yaşamadım. Alırsan işlemci turbosunu kapatmanı öneririm ben kapatmadan önce 92 93 derecelere çıkıyordu belki zorlasam daha fazla bile çıkardı, Turbo Boost'u kapadım ve 72 dereceyi geçmedi. Performans düşüşü de fark etmedim. Sorun olursa sorabilirsin.

Bu sorunu çözdüm ben. AMD privacy view indirdim ve kapağı kapatınca uykuya geçiyor. Sonra AMD privacy viewi kaldırdım uykuya geçiyor hala.

Yanıt için sağ ol. Turboboostu kapatınca evet, işlemci sıcaklıkları oyunlarda düşük seyrediyor ve FPS gibi düşüşler olmuyor. Ama işim gereği işlemci gerektiren uygulamalar kullanıyorum ve turboboostu açık tutuyorum. O anlarda işlemci sınır değer olan 95 hatta 96 santigrat dereceleri gördü. Bu da beni tedirgin etti. Sıcaklık sorunundan dolayı evde MacBook olduğundan onunla işlerimi halletmek zorunda kalıyorum.

Benim için üzücü olan oyunlarda yüksek FPS değerleri alsam da oyunda akıcılık olmuyor -hızlı şekilde slayt gösterisi oynatıyormuş gibi- takılarak oynatıyor. Ayrıca genelde oyunlarda bazen de Windows'ta 1-2 saniyelik anlık takılmalar yaşıyorum. Bu sorunun çözümü için çok kaynak taradım, yabancı formları araştırdım, konular açtım fakat çözüme ulaşamadım. Bu yüzden sorunun donanım kaynaklı olduğunu düşünüyorum.

Serviste güncel işletim sistemi olarak Windows 10 kurmuşlar. Kaldı ki bilgisayar Windows 11 işletim sistemine uyumlu üretilmiş ve ASUS'un sayfasında sadece Windows 11 sürücü desteği var. Windows 11 kuruluyken böyle bir resetleme sorunu yoktu. Ve evet kapak kapatıldığında oluşan resetleme dediğiniz gibi yazılımsal kaynaklı. Ama servis dediğim gibi Windows 10 kurmuş ve sorun yok demiş ya, ona ithafen ellemiyorum bilgisayarı.
Ben 26-27 bin civarı bir ödeme yaptım, çok daha düşük Gaming, ofis laptoplarında uygulamaları denedim, bu tarz sorunlar yok. Bende kendimce haklı olarak keyif almak ve işlerimi sorunsuz halletmek için çözüm yolları arıyorum.
Son olarak aynı tarzda sorunlar yaşayanlar varsa çözümler bulunursa onlarda faydalanır diye düşünüyorum.
Her türlü desteğin için teşekkür ederim.

Gerekenden düşük değerler alıp RAM takan ve sorunu çözülen okudunuz mu hocam hiç bu cihazla alakalı. Bir de oyuna girince sizde de tiz bir ses geliyor mu kasaya kulagini dayayinca, ama çok belirgin değil. Zar zor duyuluyor.
Hayır okumadım maalesef. Bahsettiğin sesi de hiç duymadım.

@Alcheinz ASUS Armoury Crate'a ait ekran görüntüsü size aitse; bendekinden farklı olarak GPU istatistikleri kısmında GPU Boost değerini gösteren o küçük oklar bende kırmızı ile işaretlediğim yerdeler.

O sorunlar bende de var. Fakat bende ekstra olarak oyunlarda da anlık olsa da takılma var. Sende pek hissetmesende bazen mouse da takılıyor olabilir. Ben başta fare atlıyor sanıyordum fakat anlık takılıyormuş. Aynı şekilde o kadar para verdim ve bende dibine kadar kullanmak istiyorum ama olmadı.
Ekran görüntüsü bana ait ama oradaki küçük oklar ikimizde de aynı yerdeler gözün yanıldı galiba okların konumu aynı dostum.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı