Bir Dilde Ustalaşmak İçin Ne Yapılmalı?

Programlama mantık işidir algoritma bilmen lazım ustalaşmak için 1 seneni verebilirsin daha da az daha da uzun sürebilir kavramana bağlı geçmişin yok ise Python ile başla sonra c'ye geçersin.
 
Görüyorum ki herkes konu başlığını okuyup zıplamış. İçeriği okusanız orada programlama demiş, ki o bile olmasa açtığınız konunun kategorisine bakın. Zor bir şey değil.

Konuya gelecek olursak projeler geliştirdikçe iyice alışırsın. Bu olay ile kafayı bozduysan aç dökümantasyonu, baştan sona alıştırmalar ile bitir.
 
Çok teşekkür ediyorum tavsiyeleriniz için hepsini uygulamaya çalışıcam.
Tavsiye edebileceğiniz kitap var mı? Programlama hakkında.
 
Bir dilde ustalaşmak ne demek onu biraz daha açmak gerekiyor. Örneğin o dildeki bütün Framework'leri ezberleyeyim vs. gibi bir amaç varsa ortada bu bana çok da mantıklı gelmiyor.

Öncelikle bir dilde uzmanlaşmak ya da o dili öğrenmek için, dil öğrenmeyi öğrenmek lazım. Nasıl biraz kafa karıştırıcı değil mi? Açıklayayım.

Benim ana programlama dilim C# diyebilirim. Bu dilde bir proje geliştirebilir, ya da ana konuları oturup bilmeyen bir insana anlatabilir seviyeye getirdim kendimi çok şükür. Fakat bu noktadan sonra neleri nasıl yaptığımı incelemek gerekiyor. Yakın zamanda kendimi tamamen Java diline vermeye karar verdim. Gittim dört farklı kaynaktan kitap da aldım, eski kafalı diyebilirsiniz fakat kitap okumayı seven birisiyim. Birinci kitabı bitirmem yaklaşık 1 haftamı, ikinci kitabı bitirmem ise ortalama 3 gün sürdü. Devamındaki kitapları da sayarsak ortalama 1 ay diyebilirim. Artık iyi kötü Java biliyorum diyebiliyorum. Peki bu noktaya sıfırdan başlayan birisi yine 1 ayda 4 kitap bitirebilir mi?

Evet ama bu kesinlikle sağlıksız bir yöntem. Ben bundan önce bir dili nasıl öğreneceğimi biliyordum, İngilizce makale okuyup araştırma yapabilir seviyedeydim, algoritma biliyordum ve en önemlisi benzer yapıda bir başka programlama dili biliyordum. Programcılar, yazılım geliştiriciler artık adına ne derseniz tavsiye verirken önce bir dili iyi öğrenin mümkünse nesne tabanlı bir dilden başlayın derler. Bu doğru bir tavsiyedir ancak öncesinde belli bir matematik mantığına, algoritma mantığına ve kesinlikle teknik İngilizceye ihtiyaç var. Gidip belki mükemmel seviyede İngilizce konuşamayabilirsiniz fakat en azından yazılan yazıları okuyabilmeniz gerekiyor. Günümüzde belki bu da eskisi kadar elzem bir faktör değil, çünkü her programlama dilinde artık Türkçe kaynaklar var. Fakat 3. ve 4. kitabı okumaya başladığımda yine bunun ispatını kendime yapmış oldum.

Okuduğum kitaplar sırasıyla.
  1. Örneklerle pratik Java (prof. Dr. Mustafa dikici)
  2. Java ile programlama ve veri yapıları (Bülent çobanoğlu)
  3. Java for dummies 7. baskı (barry a. Burd)
  4. Java how to program (paul j deitel)
Ayrıca bütün kitapları okurken Java tutorials (Java geliştirici ekibin oluşturduğu doküman diyelim)
Okuyarak paralel ilerlettim.

Bu kaynakların tamamını okumam 1 ay sürdü, fakat altyapım olmasaydı bunları okumuş olmak bir şey değiştirmeyecekti.

Algoritma, en azından temel matematik, İngilizce, ve bir programlama dili bilmeden verimli ilerlemek çok zor.

Tavsiyem bütün bunlardan oluşan bir program hazırla kendine, günün belirli saatleri algoritma örneklerine bak, matematiğin eğer yoksa otur üşenmeden en azından lise matematiğinin konularına çalış, İngilizceyi muhakkak ön planda tut. Matematik çalışırken, çalıştığın programlama diline bu konuları dökmeye çalış. Örneğin asal sayıları çalışıyorsan, asal sayıları bulan ya da bir sayının asal olup olmadığını bulan basit bir program yap.
 
Çok teşekkür ediyorum tavsiyeleriniz için hepsini uygulamaya çalışıcam.
Tavsiye edebileceğiniz kitap var mı? Programlama hakkında.

İleride C++ öğrenmek istersen ki önemli bir dil ben C# öğreniyorum şu anda bir yandan da C++ başlamak istiyorum. Harvey deitel ve paul deitelin how to C++ programing adlı bir kitabı var.
İngilizce biliyorsan İngilizce alabilirsin. İngilizce almanı tavsiye ederim orjinalinden okumak her zaman daha yararlı. İngilizcen yeterli seviyede değilse Türkçe çevirisini alabilirsin onun hakkında da çok iyi yorumlar var. Bir de para veremem falan diyorsan internette C ve C++ öğrenme hakkında gene deitellerin bir kitabı var kitap içinde hem C hem C++ var. Bunun PDF'si her yerde var. İndirip okuyabilirsin. Temelleri attıktan sonra küçük projeler yap alıştırma niyetinde pekişmiş olur.
 
Günde 2 saat bile çalışsan yeterli, sadece uygulama yapman lazım.
Bir nevi araba kullanmayı öğreniyormuş gibi düşün, çoğu temel şeyleri zihnine kazıman ve otomatik pilota geçirmen için yapabileceğin tek şey pratik. Pratik olduğu sürece üç ayda da ustalaşabilirsin. Çünkü temeli oturtursan, internette gördüğün bir kod parçacağını öğrendiğin dile adapte edebilir ya da kendi programında kullanacağın yeri rahatça belirleyebilirsin.
İnan bana lisede sular seller gibi c# ve visual basic dillerinde program yazarken, üniversiteye bir sene geç başlamak ve o bir yıllık esnada hiç bir şey yapmamış olmak benim meslek seçimime mal oldu.
Seviyorsan tut yapış yakasına, asla bırakma.

Merhabalar. Bir programlama dilinde veya birkaç programlama dilinde ustalaşmak için günlük 5-6 saat çalışmak yeterli mi? Günlük 5-6 saat çalışarak kaç günde ustalaşabilirim?
 

Yeni konular

Geri
Yukarı