Boeing 747'nin Bombeli Tasarımının Sebebi Nedir?

Doğru Cevap Nedir?

• Oy verenlerin toplamı
    51
747, temelde kargo amaçlı planlanan bir uçak değildi.
Yok orada tam açıklayıcı olmamışım. Demek istediğim 747'nin ilk yapılma amacı değil, daha öncesindeki bir kargo uçağı projesinden tasarımının alınıp yolcu uçağı olarak farklı şekilde geliştirilmesi. İlk askeri projenin farklı bir adı vardı da aklıma gelmedi şimdi ana projenin adını araştırıp buna ekleme yapayım.

@SpeedeyE İşte ben de diyorum ki tüm modeller 747 versiyonu. Bu aerodinamik verimliliği değiştiren şey o bölümün uzunluğu değil, direkt olarak havayı kesme yüzeyi. Yani tüm modellerin üst katı bombeli tasarım olduğu için uzunluğu ve kapasitesinden bağımsız aerodinamik yüzey farkı olmadığı için bunun verimliliğini farklı versiyonlardan anlayamazsın.

@Jira Yolcu için geliştirilen 747'den önce tasarımın esinlendiği kargo uçağı projesi CX-HLS. O proje daha sonra farklı çalışmalarla C-5'e evrilmiş. Fakat ilk çalışmalarda C-5'in aksine ön tarafta o bombeli tasarım, C-5'teki gibi gövde üstü kokpit mevcut. Aslında konu hatırladığımdan biraz daha farklıymış. Biraz yanlış hatırlıyormuşum.

Son düzenleme:
Bundan sonra sorularınız da daha gözü açık olacağım.

Son düzenleme:
Aerodinamik şıkkını elemek mantıklı geliyor bana.
Hayır, düşüncen yanlış. Neden yanlış? Aerodinamik verim kağıt üzerinde bu şekilde gösterilmez. Aslında gösterilir (mesela düzgün aerodinamik sayesinde drag azaltılarak tüketilen yakıtın azaltılması, motor veriminin maksimuma çıkarılması vs.) ama 2 +2 = 4 şeklinde gösterilemez. Attığın tablo tamamen versiyonlar arasındaki gözle görülen teknik veriler

Tüm 747'ler olayın aerodinamik kısmında (alan kuralı) eş tarafta. Uzatılan bombe, büyütülen motorlar, büyütülen kanat açıklığı ve gövde vs. farklı olaylar

Son düzenleme:
@Jang Geum'un Danji Yemeği Kanat konfigürasyonu deniyor ona. Yine uçak proje/tasarım aşamasındayken ''amaca'' göre belirlenen bir seçimdir. Dihedral üzerinde gidelim. Kanatların yatay düzleme yaptığı açıya denir. Dihedral açısına göre uçağın aerodinamiği, manevra ve istikrar kabiliyeti artar ya da azalır. Mesela savaş uçaklarında genelde negatif dihedral kullanılır. Bu yapıda uçağın istikrarı düşer ancak manevra kabiliyeti artar. Düşen stabilite ve istikrar da modern aviyonikler ve fly-by-wire gibi sistemlerle bilgisayarlar tarafından düzeltilmeye çalışılır, pilota zorluk çıkarmamaya çalışır.

Pozitif dihedral ise genelde sivil uçaklarda (istisnaları çok var) kullanılıyor. Sivil uçaklarda manevra kabiliyetinden çok istikrar önemlidir. Örnek olarak 737'nin kanadını incele.

Açı verilmeyen kanatlar da var. Bunlar da low wing, mid wing, high wing olarak geçer. Bunların dışında hiç abartmadan söylüyorum, binlerce kanat çeşidi var. Ama günümüzde kullanılan en ünlüleri bu şekilde. Aşağıya ünlülerini içeren bir görsel bırakayım, incele.

F-4'ün kanatları da Polihedral olarak geçer. Hem pozitif hem negatif yüzeylerden oluşur.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…