Boşuna mı okuyoruz?

Bakın sorun şu ki bu ülkede çöpçü/sanayici olanların çoğu mühendislik/öğretmenlik gibi bölümler okuyup işsiz kalanlar. İnsanlar kendi sektöründe iş bulamayınca mecburen buralara kayıyorlar. Bunun sebebi de niteliksiz eğitim. Üniversiteler her şehirde var. Bu ülkede kim ne derse desin 10-15 taneden fazla ''üniversite'' sıfatını hak eden eğitim kurumu yok. Öyle yerlerden mezun olup okudum saymak da iş değil.
Zaten o 10-15 üniversiteden mezun olup da bir yere gelememek için kafasız olmak lazım. İyi bir okulda okumuyorsan git sanayide çalış, yayıncı ol daha çok para kazanırsın basit bir diplomayla kazanacağından.

Boş okuyoruz daha iyi bir tabir olur. İşime yaramayan bir sürü kavramı ezberliyorum okulda. Günlük hayatta ne işime yarıyor? Bir hiçe.
Bu ülkede mühendis olmak için sözel sorular çözeceğin bir sınavdan çok iyi netlere ihtiyacın var. Sistem yanlış mı? KESİNLİKLE. Ancak şartlar bunlar. Günlük hayatta yaramayan şeyleri öğrenip çözerek iyi okullara girersin. İyi okullardan mezun olursan yurtdışına kadar yolun var. İyi okulda okuyup okuldan öğrenmeye kanalize olmazsan işsizsin, kötü okulda direkt işsizsin.

İşte sıkıntı bu okumazsan amele de olursun hademe de okursan daha iyi yerlere gidersin. Bizim ülkeden Almanya'ya işçi gidiyor bizde bir şey kalmıyor her yere bina yapıyorlar.

Okumak ile alakası yok bence. 4 sene üniversite okumuş bir kişinin işsiz kalması o kişinin aptallığından mı sence? Değil. Bu ülkede okuyan insan bile işsiz kalıyorsan kimse okuyunda işsiz kalmayın diyemez.

Bu ülkede mühendis olmak için sözel sorular çözeceğin bir sınavdan çok iyi netlere ihtiyacın var. Sistem yanlış mı? Kesinlikle. Ancak şartlar bunlar. Günlük hayatta yaramayan şeyleri öğrenip çözerek iyi okullara girersin. İyi okullardan mezun olursan yurtdışına kadar yolun var. İyi okulda okuyup okuldan öğrenmeye kanalize olmazsan işsizsin, kötü okulda direkt işsizsin.

Bizim milli eğitim bakanımız için asıl yük öğretmen maaşıymış. Ama bazı öğretmenler için çok haklı çocuğa veriyor kitabı alıyor eline telefonu geziyor Instagram, Facebook. Benim babam savcı yıllarca okudu ve şimdi beni ve kardeşimi yetiştiriyor.

Okumak ile alakası yok bence. 4 sene üniversite okumuş bir kişinin işsiz kalması o kişinin aptallığından mı sence? Değil. Bu ülkede okuyan insan bile işsiz kalıyorsan kimse okuyunda işsiz kalmayın diyemez.
Bu ülkede her üniversite o sıfatı hak etmiyor önce bunun ayrımını yapmak lazım. Doğuda bir üniversiteden mezun olup sonra ben neden iş bulamıyorum diye düşünemezsin. İşverenin düşündüğü şey ''Bu kişide kapasite olmasa zaten o okulda okumazdı.''
Bizim milli eğitim bakanımız için asıl yük öğretmen maaşıymış. Ama bazı öğretmenler için çok haklı çocuğa veriyor kitabı alıyor eline telefonu geziyor Instagram, Facebook. Benim babam savcı yıllarca okudu ve şimdi beni ve kardeşimi yetiştiriyor.
Öğretmenlik okumak için girilen YKS-LYS ve türevleri üniversite giriş sınavlarında o kadar düşük netler yapmanız lazım ki. Daha kendi öğrenmemiş insan öğrencisine ne öğretsin?

Pek çok öğretmen, öğrencilerin bilmedikleri şeyler hakkında soru sorarak vaktini boşa harcar. Halbuki gerçek soru sorma anlayışı öğrencinin bildiğini ve bilme potansiyeli olan şeyleri açığa çıkarmaktır.
Einstein

Merhabalar, aklıma bu konu geldi ve sadece yazmak istedim. Şunu belirteyim, bu yazdıklarım benim şahsi fikirlerim.

Boşa mı okuyoruz diye merak ediyorum. YouTube ve Twitch'de artık bir sürü insan var ve oradan gelir elde ediyorlar ve ciddi gelirler bunlar. Üniversiteyi bitirip işe girsem o işe 10 yılımı verdiğimde anca belki aylık 10.000 TL veya daha fazlasını kazanacağım. Böyle zamanlar da bile evde oturup sadece video çekerek ya da oyun oynayarak para kazanıyorlar. Evden çıkmak zorunda bile değiller. Ne bileyim sadece aklıma geldi, yazdım. Katılırsınız katılmazsınız sizin kararınız. E, "sen de yap o zaman" demeyin lütfen. Yapmak istesem yazmam.
Kesinlikle boşa okuyoruz. Tr yaşamak için de okumak için de doğru ülke değil.

Okuyun ya da okumayın, sizin bileceğiniz iş. Eğer kendi işlerinizi kurmak istiyorsanız ve vakit ayıramıyorsanız önce açık öğretime geçmeyi deneyin. Yine olmuyorsa, tüm gününüzü işinize ayırmak istiyorsanız, okulu bırakabilirsiniz.

Fakat şunu göz önünde bulundurun ki, işler iyi gitmez ise çalışabileceğiniz çok daha az yer olacaktır diploma sahibi kişilere göre. Eğer yurtdışında yaşamayı düşünüyorsanız bu makas ülkemize göre çok daha kapalı fakat ülkemizde kalacaksanız da diplomaya ilk olarak bakıyorlar maalesef.

Eğer hayallerinizin peşinden koşmak istiyorsanız açıköğretim üzerinden ilerleyebilirsiniz.

Eğer bir zanaat ustası olup Almanya'da güzel paralar kazanmayı düşünmüyorsanız, veya yatırım uzmanı olup ticaret ve yatırımdan çok fazla para kazanmayı da düşünmüyorsanız, babanızın holdingi de yoksa mecbur okumak zorundasın, yayıncı ve YouTube işi yapanların çoğunun bir zanaatı veya diploması var, yayıncılıkta batsalar bile kendi mesleklerini yapabilirler, okumak hiçbir zaman boş değildir, olay sadece iş değil, kendine bir şeyler katarsın, vizyonun genişler. Türkiye ekonomisi zaten malûm, kendinizi Avrupa'daki gençlerle kıyaslamayın, onlar asgari ücret ile biraz yatırım biraz da farklı işler yaparak rahat geçiniyorlar, veya Türkiye'de yapamayacağınız ufak ticaretler ve yatırımlar ile çok iyi paralar kazanabiliyorlar, sizlerin ise mecburi bir şekilde okumanız gerekiyor, yoksa Türkiye ekonomisinde asgari ücretle ailenize bağımlı hâle gelirsiniz.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı