"Bu da dahil bütün genellemeler yanlıştır" sözünden nasıl bir anlam çıkartabilirsiniz?

Kdr454

Hectopat
Katılım
9 Mayıs 2019
Mesajlar
1.378
Çözümler
17
Yer
TR
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Merhaba.
Benim gece gece kafam karıştı. :D
sizlerin fikrini merak ettim.
"bu da dahil bütün genellemeler yanlıştır." sözünden nasıl bir anlam çıkartabilirsiniz?
Ben şöyle anladım fakat doğru mu bilmem; "bütün genellemeler yanlış ise ve bu cümle de genellemelerin hepsini genelleyip yanlış olduğu sonucuna varıyor ise cümlede, 'bu da dahil bütün genellemeler yanlıştır.' dediği için bu cümle de yanlış oluyor ve bütün genellemeler genel olarak doğru oluyor." diye bir anlam çıkardım.
Sizce doğrusu nasıldır?
Beyin yandı.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Doğru olduğunu kabul edersek yanlış olduğunu kabul edeceğimiz, doğru olduğunu kabul etmezsek bütün genellemelerin yanlış olmadığını reddederek bazılarının doğru olabileceğine geliriz ki o zaman bu genellemeyi ya doğru kabul ederek başa döneceğiz ya da yanlış olduğunu kabul ederek bütün genellemelerin yanlış olmadığını reddederek bazılarının doğru olabileceğine geliriz ki o zaman bu genellemeyi ya doğru kabul ederek başa döneceğiz ya da yanlış olduğunu kabul ederek bütün genellemelerin yanlış olmadığını reddederek bazılarının doğru olabileceğine geliriz ki o zaman bu genellemeyi ya doğru kabul ederek başa döneceğiz ya da yanlış olduğunu kabul ederek bütün genellemelerin yanlış olmadığını reddederek bazılarının doğru olabileceğine geliriz ki o zaman bu genellemeyi ya doğru kabul ederek başa döneceğiz ya da yanlış olduğunu kabul ederek bütün genellemelerin yanlış olmadığını reddederek bazılarının doğru olabileceğine geliriz ki o zaman bu genellemeyi ya doğru kabul ederek başa döneceğiz ya da yanlış olduğunu kabul ederek...
 
Genellemelerin yanlışlığı, usülden sebeptir. Herhangi bir konu hakkında, çoğunluğa ya da bireye istinaden bir yanlış veya doğru belirlenemez. Genellemelerin hepsine yanlış demem; genelleyenin uyguladığı yöntemi bilmemem sebebiyle, yanlıştır.
 
"Bu da dahil bütün genellemeler yanlıştır" sözü doğrudur/yanlıştır. Çünkü genellemelerin, çoğu zaman istatistiki bir değeri olduğunu da biliriz.
 
Ama tüm genellemelerin yanlış olduğu anlamıda da gelmez değil mi?

Hayir.
"Tum genellemeler yanlistir" genellemesi dogru olamaz, yanlis olmasi da diger tum genellemelerin dogru oldugu anlamina gelmez.

Evrende 10 genelleme var diyelim, 8 tanesi dogru 2 tanesi yanlis.

Bu durumda "Tum genellemeler yanlistir" genellemesi yanlis olan 2 genellemeden biri sadece. Paradoks olusturmaz.
 

Geri
Yukarı