Cihadın büyüğü nefs ile olandır

Makaleler
3
İslami düşünce temelli, çok fazla üzerinde durulmayan, öğretilmeyen lakin pek çok konunun, dünyevi pek çok sorunun çözümüne vesile olabilecek bir konu. Herhangi bir can kaybına sebep olmayacak yegane savaş, insanın kendi ile olan savaşı. İhtiraslar ile vicdanın çarpışması sonucu ölecek olan ihtiraslar olduğu vakit, kazanımın tahayyülü pek de mümkün değildir. Lakin, mevcut hal içinde her daim ihtiraslar uyarılmaktadır ve bu uyarımın vesilesi ile tutuşulan herhangi bir savaş sonucunda başka bir canın yok oluşuna sebep olunmaktadır. Bu çözümleme tarihin pek çok vaktinde, pek çok farklı coğrafyada, yine farklı isimlerle meydana çıkmış ama hep bir kenara atılmıştır. Düşünsel kısım da burada; madem ki çözüm, insanın kendi ile olan savaşı sonucunda hazlarından uzaklaşmasıdır. Neden eldeki imkanlar sürekli insanın hazzının uyandırılması için kullanılır?

Not : Rica ediyorum, bu konu da kısır bir din tartışması ile heba olmasın. Maksat üstünlük kurmak değil, maksat anlamaya çalışmak.

Son düzenleme:
Tanrım; bu güzel yüze vermişsin emek,
O sümbülü koklamak, saçın' ellemek.
Sonra da ona bakma, dersen, anlamı:
Dolu kadehi ters tut, hiç dökme demek!

Ömer Hayyam

Cihad kelimesi sanki biraz yanlış olmuş bu metin için. Çünkü İslam'da Cihad demek Allah yolunda ve hak elde etmek için verilen mücadele veya savaştır. Bir de her mücadele değil daha çok tüm İslam aleminin dahil olduğu bir mücadele olması gerekiyor cihad olabilmesi için.

Güncel bir örnek olursa mesela İran'ın Amerika'ya karşı ilan ettiği şey cihad değildir. Cihad olabilmesi için bütün İslam aleminin katılması veya destek olması gerekli. 4 büyük halife dönemi sonrası bile neredeyse cihad görülmedi gibi bir şey. Osmanlı bile sağlayamadı cihadı.

Ben kelime olarak söyledim bu arada bunları İslam için söylemiyorum yanlış anlaşılmasın. Arapçada evet gayret, mücadele anlamı vardır ama İslam'daki anlamı biraz daha farklıdır.

Cihad kelimesi sanki biraz yanlış olmuş bu metin için. Çünkü İslam'da Cihad demek Allah yolunda ve hak elde etmek için verilen mücadele veya savaştır. Bir de her mücadele değil daha çok tüm İslam aleminin dahil olduğu bir mücadele olması gerekiyor cihad olabilmesi için.

Güncel bir örnek olursa mesela İran'ın Amerika'ya karşı ilan ettiği şey cihad değildir. Cihad olabilmesi için bütün İslam aleminin katılması veya destek olması gerekli. 4 büyük halife dönemi sonrası bile neredeyse cihad görülmedi gibi bir şey. Osmanlı bile sağlayamadı cihadı.

Ben kelime olarak söyledim bu arada bunları İslam için söylemiyorum yanlış anlaşılmasın. Arapçada evet gayret, mücadele anlamı vardır ama İslam'daki anlamı biraz daha farklıdır.
Birey olarak da cihad edebilirsin. İlim öğrenmek de bir cihaddır.

Birey olarak da cihad edebilirsin. İlim öğrenmek de bir cihaddır.
Hayır. Arapça için evet belki dediğin olabilir ama İslami açıdan bakıyorsan bırak bireyseli ülkece bile cihad edemezsin. Cihad ilan edebilmek bütün İslam alemini bir şekilde kapsayabilmeli.

Arapça anlamıyla senin dediğin doğru ama İslami açıdan bence yanlış bu.

Tanrım; bu güzel yüze vermişsin emek,
O sümbülü koklamak, saçın' ellemek.
Sonra da ona bakma, dersen, anlamı:
Dolu kadehi ters tut, hiç dökme demek!

Ömer Hayyam
Büyükse de isyanım, kötülüklerim
Yüce Tanrı'dan umut kesmiş değilim
Bugün sarhoş ve harap ölsem de yarın
Rahmete kavuşur elbet kemiklerim

Rahmetin var, günah işlemekten korkmam
Azığım senden, yolda çaresiz kalmam
Mahşerde lütfunla ak pak olursa yüzüm
Defterim kara yazılmış olsun aldırmam

Ömer Hayyam
Arapça anlamıyla senin dediğin doğru ama İslami açıdan bence yanlış bu.
Mushafdaki ayetler iki manaya da çıkabilmektedir ve
“Mücahid nefsiyle cihad edendir” (Tirmizî, “ Feżâʾilü'l-cihâd”, 2)
“Cihadın en faziletlisi zalim sultanın yanında hakkı söylemektir” (Ebû Dâvûd, “Melâḥim”, 17; Tirmizî, “Fiten”, 13)
Vb. hadisler mevcuttur.

Bir de tasavvufda benzer bir çıkarım mevcut. Diğer tarafta mesela budizmde ya da Antik Yunan'da Aristippos'un hedonizminde buna benzer bir çıkarım mevcut.

Son düzenleme:
"Mücahid nefsiyle cihad edendir"
Mücahid, din adına savaşan kişiye denir. Yani soyut bir benzetmedir bu. "Lekelere ve mikroplara savaş açan deterjan" tarzında yani. Küçümsemek değil niyetim daha açık gösterebilmek için bu örneği verdim.
"Cihadın en faziletlisi zalim sultanın yanında hakkı söylemektir"
Burda da yine hadis olduğu için ve hadisler de arapça söylendiği için İslami açıdan ziyade arapça bir anlamı vardır.

Yani özetle İslami ve arapça anlamı olan cihad kelimesi çok farklı kullanımlara sahiptir. Kelime olarak anlatıyorum ben yani.

Yani özetle İslami ve arapça anlamı olan cihad kelimesi çok farklı kullanımlara sahiptir. Kelime olarak anlatıyorum ben yani.
Bu zaten arapça kavramlarda genel bir sıkıntı. Çoğu, dilimizde bir kaç anlama geliyor. Burada, bu sadece bu anlamdadır diyen kişinin, ona uyup da o eylemi işleyerek Hak'ka uyduğunu zannedenlerin vebalini yüklendiği unutulmamalı. Diğerinin ise başkasının ağzına bakarak Hak'ka riayet ettiğini zannetmesi de neresinden tutsan elinde kalır.

Burada, bu sadece bu anlamdadır diyen kişinin, ona uyup da o eylemi işleyerek Hak'ka uyduğunu zannedenlerin vebalini yüklendiği unutulmamalı.
Zaten dini terör örgütlerinin tek kozu bu maalesef. "Hak yolunda yapıyoruz" mantığı ne yazık ki insanları kandırmanın en kolay yolu. IŞİD, Hizbullah, El-Kaide, Ebu Selam gibi bir çok terör örgütü sürekli bir yerlere cihad ilan edip duruyor. Sonra da buna haklı gerekçeler üretiyorlar.

Ha cihad ilan ettiklerinde de destekleyen veya katılan grup veya İslami devlet var mı desen o da yok. Maalesef içi boşalıyor bu şekilde terimlerin.

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı