Cinsel konuların okullarda öğretilmemesi

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Okuldan okula değişiyor sanırım. Ben lisedeyken okul dışından bir kadın gelip bütün sınıfla konuşmuştu. Okulum devlet okuluydu bu arada ama kendileri çağırmıştı dediğim gibi.

Bence burada en önemli faktör aile. Bu tarz konuşmaları anne-babayla yapmak daha sağlıklı olabilir çünkü okul ortamında pek ciddiye alınmıyor bu tarz şeyler. Bence okulda da yapılması lazım, ama şunu unutmayın ki Türkiye gibi bir ülkede yaşıyoruz. Belki kendi yaşadığınız bölge için mantıklı olabilir ama bunu anadoluda, doğuda yaptığınızı düşünsenize. Özellikle kız çocuğu evine gidip ailesine bize okulda bunları anlattılar dese evinden silahla çıkıp okulu basacak insanlar var. Kısaca her şeyi geçtim, toplumsal yapımız bile buna hazır değil bence. Şimdilik en mantıklısı bilinçli bir ebeveyn olup çocukla bu konuyu vakti geldiğinde düzgün bir şekilde konuşmak ve gerekli bilgilendirmeyi yapmak. Aksi takdirde çocuk, ilerde pek çok sorun oluşturabilir sağdan soldan duyduklarıyla.

1 yaşındaki çocuk Türkçeyi çok kolay öğrenir. 30 yaşında Türkçeyi bilmeyen bir yabancının öğrenmesi uzun sürer. Bu olayda bunun gibi.
Ya sanki pozitif bilim öğreniyor Allah aşkına cümlelere bak hele. 15-16 yaşlarında öğrenirse aklından uçacak mı? Hey Allah'ım sanki şiir ezberletiyor.

Arkadaşlar siz çocuklara düzgün cinsel eğitim verilince ahlaksız, verilmeyeyince aşırı ahlahklı bireyler mi olacağını sanıyorsunuz? Anadolu köylerinde neler olduğunuzdan haberiniz yok belli ki. Cinsel eğitim halk sağlığı için aşırı önemli bir şey. İsteyen de istediği zaman cinselliğini yaşar, bu ayıplanması gereken bir şey değil hatta tam tersi.

Okuldan okula değişiyor sanırım. Ben lisedeyken okul dışından bir kadın gelip bütün sınıfla konuşmuştu. Okulum devlet okuluydu bu arada ama kendileri çağırmıştı dediğim gibi.

Bence burada en önemli faktör aile. Bu tarz konuşmaları anne-babayla yapmak daha sağlıklı olabilir çünkü okul ortamında pek ciddiye alınmıyor bu tarz şeyler. Bence okulda yapılması lazım, ama şunu unutmayın ki Türkiye gibi bir ülkede yaşıyoruz. Belki kendi yaşadığınız bölge için mantıklı olabilir ama bunu Anadolu'da, doğuda yaptığınızı düşünsenize. Özellikle kız çocuğu evine gidip ailesine bize okulda bunları anlattılar dese evinden silahla çıkıp okulu basacak insanlar var. Kısaca her şeyi geçtim, toplumsal yapımız bile buna hazır değil bence. Şimdilik en mantıklısı bilinçli bir ebeveyn olup çocukla bu konuyu vakti geldiğinde düzgün bir şekilde konuşmak ve gerekli bilgilendirmeyi yapmak. Aksi takdirde çocuk, ileride pek çok sorun oluşturabilir sağdan soldan duyduklarıyla.

Belli bir yaştan sonra utangaçlık oluyor. Yaşı geçmeden anlatılmalı.
Ya sanki pozitif bilim öğreniyor Allah aşkına cümlelere bak hele. 15-16 yaşlarında öğrenirse aklından uçacak mı? Hey Allah'ım sanki şiir ezberletiyor.

Sen köşede sıkışıp kalmışsın. Daha fazla konuya yazma bence.

🤣Hocam siz de haklısınız ama sex dışında örnek vermek gerekirse mesela regl durumu liseden önce bir seminer ile kısa bir eğitim verilse bile çok şey değişir. Liseye geçtiğimde çoğu kız arkadaşım özel günlerinde iken erkekler onlara zorbalık yapıyordu. Kız da diyemiyor utancından özel günümdeyim diye. Zaten sıkıntılı gününde bir de 15-16 yaşındaki dangalakların sözlü tacizlerine uğruyor.

🤣Hocam siz de haklısınız ama sex dışında örnek vermek gerekirse mesela regl durumu liseden önce bir seminer ile kısa bir eğitim verilse bile çok şey değişir. Liseye geçtiğimde çoğu kız arkadaşım özel günlerinde iken erkekler onlara zorbalık yapıyordu. Kız da diyemiyor utancından özel günümdeyim diye. Zaten sıkıntılı gününde bir de 15-16 yaşındaki dangalakların sözlü tacizlerine uğruyor.

İşte olay bu. Erkeklerde mastürbasyon var mesela.
Testislere sıcak su tutulmaması gerektiğini biliyor musun? Protein yapısını bozuyor. Bu da cinsellikle ilgili olay. @aabcc

Belli bir yaştan sonra utangaçlık oluyor. Yaşı geçmeden anlatılmalı.
Yaş burada önemli bir faktör. Her şeyi oturup bir anda anlatmayı doğru bulmuyorum. Çocuğun bunları algılayıp kafasında kurmaya çalışması erken yaşta ruhsal sorunlara yol açabilir. Zamanı geldikçe parça parça anlatılabilir. 10-12 yaşındaki bi çocuğa tacize önlem olarak bilgilendirme yaparken gidip cinsel ilişkide kondom kullanımından vs bahsetmek saçma olur mesela. Bu yüzden hepsi yavaş yavaş, vakti geldikçe hatta gerekirse bir uzman desteğiyle anlatılabilir.

13 yaşındaki bir çocuğa, cinsel hastalığı öğretsen ne, öğretmesen ne? Çocuk yakın zamanda ilişkiye mi girecek? Senin dediğinle benimkinin ne alakası var? Mahremiyet duygusu diyorum sana, böyle bir ders görürlerse tenefüste birbirlerine cinsel organlarını gösterip 'Kiminki daha büyük?' diye konuşurlar. Mahremiyet duygusunu kaybederler.
Hocam 13 yaşındaki çocuğa anlatma şekli sana bana anlatıldığı gibi olmayacaktır elbette. Ergen psikolojisi ve cinsel bilinç konusunda uzmanlar o seviyeye göre bir öğretim gerçekleştirecektir. Başlığı açan arkadaşın da bunu kast ettiğini düşünüyorum. 13-14 yaşlarında zaten basit anlamda ilk kez duyacakları şeyler olduğunu sanmıyorum. Böyle bir ders görmüyorduk ancak o yıllarımda
Hocam regl dönemine dair lise döneminde bir eğitim veriliyor. Teoride başarılı ancak pratikte epey zayıf. Zaten çoğu kız için de lise dönemi reglle tanışıkları dönem olmuyor. Yani zaten yaşayıp bilinen şeyler dinlenmek zorunda kalınıyor. Bir anlam ifade etmiyor. Ha azınlık öğrenenler, reglle yeni tanışanlar da oluyor.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı