Coğrafya kader midir?

Dinime bağlı bir müslüman olarak şu an toplumun inandığı şekildeki kadere ben de inanmıyorum. Adamlar diyor ki kader biz doğmadan yazılmış, biz de onu oynuyoruz.
De hadi ordan.
Bu söylediğin şey Fatalizm yani kadercilik Kurandaki kader konusu Tanrının her şeyi öngörerek bir kitaba yazmış ve bizde kendi tercihlerimizi yapıyoruz.Herkes yaptığı davranışlarlarla hesap verecektir.
Bu son derece yanlış bir düşüncedir.
 
Evet, coğrafya kaderdir. Ama insan kendi kaderini değiştirebilir. Ama başkasının kaderini değiştiremez. Buna örnek olarak 3-4 sayfadır devam eden, hakaretleri içeren saçma "Allah var mı yok mu?" tartışmasını verebiliriz.
Neyse, tartışmaya gelince de "Allah ... nickli arkadaşa hidayet versin." vb. hakaretlerde bulunan kişilere soruyorum, inandığınız peygamber bile Allah'ın emriyle "Sizin dininiz size, benim dinim banadır." diyorsa, siz ne hakla başkalarının inançlarına karışıyorsunuz? Tamam, ben buna inanıyorum nedenlerim şunlar diye bir tartışma yapılabilir ancak kimse birbirine "Okumak cahilliği alır ama eşeklik baki kalır." diyemez.
Gördüğünüz tartışmaların hepsi coğrafyanın sonucudur, eğer bir Avrupa ya da Kuzey Amerika ülkesinde olsaydınız, bunun gibi tartışmalar çok daha az olurdu. Çünkü orada insanların birbirine saygısı var.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
@Orantı Sizin dininiz size, benim dinim bana söylemi de gerçekçi bir söylem değil. Bunu diyen Muhammed ayni zamanda Hristiyan ve Yahudileri dost edinmeyin de diyor. Burada kendisiyle çelişiyor. Islam'da hoşgörü diye bir şey yok ki bu bana hakaret edenlerde de hoşgörü olsun. Bilgisizlerini hakaret ederek telafi etmeye çalışan rezil bir güruh bunlar.
 
Bu söze katılmıyorum.Çünkü dinler evrenin varoluş amacını açıklarlar.
Dinlerin amacı umurumda değil açıkcası o konu için yazmadım cümlemi. Semavi dinler ortaya çıkmadan önce Politeist dinler mevcuttu(bkz: Greek, Roma, Hitit vb.). Kendi dönemlerinde şuan olduğu gibi gerçek kabul edilen bu Çok Tanrılı dinler günümüzde mitoloji olarak anılıyor, iki bin veya üç bin yıl sonra günümüz semavi dinlerinin mitoloji olarak anılmayacağının bir garantisi yok değinmek istediğim konu buydu.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı