Cyberpunk'ın olmamış bir oyun olması

KaptaniDerya

Kilopat
Katılım
22 Ekim 2016
Mesajlar
1.200
Makaleler
4
Çözümler
9
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Kısaca oyunun eksilerini özetleyip oyunun neden bu kadar "hype" yarattığını ve her şeyi becermeye çalışırken hiçbir konuda iyi olamamasını yazacağım. Tartışmaya olabildiğince açığım nezaket kuralları çerçevesinde. Bu incelemeyi Steam'e de yüklemeyi düşündüğüm için biraz uzun olabilir. İncelemem oyunun ilk 15 saatine aittir. Spoiler içermez.

1-Oyundaki eksiklikleri görmemeniz için oyunun prologue denen bölümünün sizi açık dünyaya salmaması. Yan görevlerin kısıtlanması. Açık dünya görevlerinin oldukça zor olması. Ben birkaç görev yapabildim Prologue'da sonrasına Level ve silah yetiştiremedim. Bu sırada grafiklere avel avel bakarken asıl önemli noktalara bakmayıp oynamaya devam ettim. Bu arada zaten 2 saat geçti iade süreci iptal.

2-Oyunun sizi çok iyi bir oyun oynadığınızı zannettirmek için şekilden şekile girip en iyi sinematik aksiyondur uçmalı kaçmalı görevlerdir bunları Prologue'a yüklemesidir. İnsan gerçekten olağanüstü bir oyun oynadığını hissediyor.

3-Prologue bitince 1 ana görev ve bir milyon tane yan görevle baş başa kalıyorsunuz. Yan görevleri yaparken daha doğrusu yapamazken karşılaştığım şeyler:
3.1- Oyunda NPC yapay zekası yok. Oyunu hardda oynarsanız düşmanın hasarı ve canı artıyor olmayan zekası aynı kalıyor zorluk değişseniz de.
3.2- Sonradan çatışma alanına enemy ya da polis ışınlanıyor. Ne olup bittiğini anlamadan üzerinize mermi yağıyor. Canımızın su gibi akıp gitmesi ve saniyede bir astım ilacı basmam dışında sorun yok.
3.2- NPC'lerin yapay zekayı geçtim herhangi bir algoritmaya sahip olduğunu sanmıyorum. Koskoca dünyada tek akıllı varlık benmişim gibi dolaşıyorum. NPC hareketlerinin bir ağırlığı yok. Bizim zaten hiç yok.
3.3- Delamain görevlerine başlamamız için yapay zekanın bizi araması gerekiyor. 1 saat boyunca istenilen bölgelerde aramasını bekledim ama nafile 7 bölümlük bir yan görev şu an çökmüş durumda.
3.4- Hasar modellemesi yok. Evet. Yok. Kaput düşüyor. Ağır hasar aldı mı aracın lastik kısımları yanmaya başlıyor. Sonra patlıyor. GTA Vice City'de daha iyi araç hasar modellemesi ve mekaniği vardır.
3.5- NPC'leri öldürmediğiniz sürece polis gelmiyor. Geldiğinde de arkanıza ışınlanıp iki mermiyi alnınızın çatına yapıştırıyor. Yeni nesil aksiyon bu herhalde.
3.6- Optimizasyon yok. 2060 ile 2K High ayarlarda 60 FPS alabiliyorum ancak herhangi bir RT ayarı açtığımda FPS 30. hızlı araç sürerken oluşan FPS droplardan söz etmiyorum. Akıcı oyun deneyimi için NVMe SSD gerekli herhalde.
3.7- Oyunun her yerinde cinsellik sapıklık +18 reklamlar. Tamam oyun zaten +18 oyun ama niye her yerde bunlardan var? Neden düzgün giyinen insanlar yok? Hangi insana baksam yarı-çıplak bazı yerlerde tamamen çıplak.
3.8- Yapabileceğiniz yapamayacağınız bir sürü görev haritanın her yerine dağılmış o kadar çok aktivite var ki harita gözükmüyor. Level'e ya da yeteneğe göre visible etme seçeneği olmalı. Bir sürü kafa karışıklığı.
3.9- Giden arabadan atlayamıyorsunuz.
3.91- Çatışma alanından çıkarsanız (bazı görevlerde) düşman sizi takip etmiyor. O alandan takır takır vuruyorsunuz. Yeni nesil aksiyon işte budur.
3.92- RTX kapalıyken sular petrol kıvamında yansıma neredeyse hiç yok. RTX açıkken sular ayna oluyor.
3.93- RTX teknolojisi var ama aynalar manuel açılıyor. 2077'ye kadar yaşarsanız unutmayın da otomatik aynalardan alın.

Hype konusuna gelirsek en büyük sebebi Rockstar'ın 2013'ten beri GTA V'i pohpohlayıp önümüze yeni nesil bir açık dünya aksiyon oyunu koyamaması. Bu boşluğu RDR2 bile dolduramadığı için (nasıl doldursun oyun 1899'da geçiyor.) CD projekt ekibi senelerdir bize istediğimiz şeyi vadetti. Vadetti ve vadetti. Keanu Reeves'ler uçuk kaçık gerçek hayat kalitesinde fragmanlar vs. ile tabiri caizse oyuncu büyülendi. 8 milyon ön siparişin sebebi budur. Diğer sebebi Witcher 3 gibi Cyberpunk'ın oyun türü ile alakası olmayan -RPG hariç- muhteşem bir oyuna sahip olmaları. Ortada Witcher kitap serisi olmasaydı böyle bir oyun olmayacağı barizdi ancak. Oyuncular düşündü -ben de dahil- bu adamlar az kişilik bir ekip ve ortalama bir bütçe Witcher 3 ve muhteşem 3 DLC yapabildiyse devlet destekli, Witcher'dan ettiği kar üstüne cabası bu kadar parayla Cyberpunk ne kadar daha mükemmel olabilirdi. İşte bu kadar mükemmel.

Pandemi derken Influencerların her geçen gün etkisinin artması derken insanlar gerçekten gerçek eğlenceyi bu oyunda bulacaklarına inandılar.
Oyunun iyi yanları da var o yüzden daha gömmeyeceğim. RTX'di grafikti derken fizik motoru yarım kalmış açık dünyaya uyarlanamamış bir oyun. Oyuna sahip olanlar açık dünyada görev yapmadan dolaşsınlar ne dediğimi anlarlar.

En son diyeceğim şu ki CD Projekt iyi bir satış yakalamak için oyun için olan umutları maksimumun maksimumuna çekti ve bu kadar büyük sorumluluğun altından kalkamadı. Açık dünya eğlencesi 2008 model GTA IV'den daha düşük. Açık dünyanın sevdiğim tek yönü oturup manzara izler gibi izleyebilmen. Çayını kahveni al izle oyunu bir şey yapmadan. Maalesef oyunun amacı bu değil ama.

Gelen patchlerle oyun daha düzgün olabilir. Optimizasyon artabilir. İmkansız gibi görsem de NPC'lere akıl fikir gelebilir. Oyunun çıkış sürümünü düşünerek rahatlıkla balon diyebilirim. Halk tabiriyle. Verdiğim 250 TL'nin üstüne bir de soğuk su içerim. Korsan oynayanlar keyfine bakabilir.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Alelacele çıkartılmış gibi.
Neden acaba?

 
"3.1- oyunda NPC yapay zekası yok. Oyunu hardda oynarsanız düşmanın hasarı ve canı artıyor olmayan zekası aynı kalıyor zorluk değişseniz de." Tıpkı Witcher 3 gibi :D eline sağlık hocam, güzel yazmışsın ve haklısın da, 1 yıla kalmaz çoğu hata ve genel şeylerin hepsi temizlenir bence fakat bundan sonraki oyunlarında bu oyuncularının güvenlerini geri kazanmaları bayağı zor olacak. PlayStation 4'de yalan reklamcılık yapmışlar, kaplamalar yüklenmiyor ve buglar, havada uçan silahlar ve modeller ve NPC'lerin azlığı ve daha nice buga sahip, hayırlısı :D
 

Geri
Yukarı