Ders çalışmaktan başka çare var mı?

Makaleler
49
Merhaba,

Burada anlattığım olaydan biraz daha fazla bir şey paylaşmak istiyorum.

Engelli raporum var. Psikolojik hastalığımdan dolayı oldu. 24 yaşındayım ve bana iş veren yok. Kimse de bu konuda bana yardımcı olmuyor. Size danışmak istedim.

Bi' ara 8 ay iş aradım. Pastane aradı beni ve 3 ay çalıştım. Neden çıktığımın pek bir önemi yok. Ondan beri hiçbir yerde iş bulamadım. Olacağı yok ben de bakıyorum sadece ilanlara.

İş olmadığı için EKPSS(Engelli KPSS)'ye çalışma kararı aldım. Bu sınavdan başka çarem kalmadı gibi geliyor. Hayatımı devame ettiremiyorum. 2 yılda bir yapılyor ve en son girdiğimde pek anlamadığım için 63 puan aldım. 100 üzerinden hesaplanıyor. Türkçe, matematik, tarih, coğrafya, anayasa ve güncel konular var. Deli gibi çalışmak istiyorum ama fıtratıma ters mi tam anlamıyla bilemiyorum.

Bu hastalık başlayalı 8 sene oldu. Liseyi açıktan bitirdim. Ama örgün okurken gece 12'yi geçtiğim oluyordu ders konusunda. Ancak daha zaman sonraları hiçbir şey yapamamaya başladım. Ders bilgim sıfırlandı.

Şimdi başlasam derece yapabilir miyim? Ya da çıkar başka bir yol var mı dersten başka?

İyi Sosyaller.

EKPSS hakkında bilgim yok ama illaki başka çareler olacağını düşünüyorum. Yaşadığın şehre bağlı olarak (büyük şehir değilse yapabilirsin) gerekli parayı biriktirip kendi dükkanını, uzman olduğun bir konuda açabilirsin. İnşallah istediğin yerlere gelirsin hocam. Ha bu arada yeteri kadar çalışırsan sınavda derece yapabilirsin.

Buna kaç saat ders çalışma diyebiliriz? Derece öğrencileri en az 6 saat çalışıyormuş. İlk 5K'ya girenler için söylemek istedim. Benim o kadar yüksek kapasitem yok ama yine de böyle mi?

Hocam bu konuları anlama hızınıza göre değişir ama bende minimum 6 saat diyebilirim. 6 saat ders çalışmak çok uzun süre değil hocam. Eğer ki size çok zor geliyorsa çalışma saatlerinizi güne yedirmeye çalışın veya 3-4 saat ders çalışmaya başlayıp sonradan süreyi artırabilirsiniz.

Buna kaç saat ders çalışma diyebiliriz? Derece öğrencileri en az 6 saat çalışıyormuş. İlk 5K'ya girenler için söylemek istedim. Benim o kadar yüksek kapasitem yok ama yine de böyle mi?
Daha en başından sınırlandırmaya gerek yok, belki 6 saat aralıksız çalışamazsınız ama 4 saat çalışır ona yakın performans elde edersiniz. Dersleri 40 dakikalık aralıklara bölün, sevdiğiniz hoşunuza giden dersten başlayın, bağlanmaya başlayınca da diğer derslere geçersiniz. Kendinize inandıktan sonra yapamayacağınız iş yok.

Hocam bu konuları anlama hızınıza göre değişir ama bende minimum 6 saat diyebilirim. 6 saat ders çalışmak çok uzun süre değil hocam. Eğer ki size çok zor geliyorsa çalışma saatlerinizi güne yedirmeye çalışın veya 3-4 saat ders çalışmaya başlayıp sonradan süreyi artırabilirsiniz.
Kaç saat gerekir?
Daha en başından sınırlandırmaya gerek yok, belki 6 saat aralıksız çalışamazsınız ama 4 saat çalışır ona yakın performans elde edersiniz. Dersleri 40 dakikalık aralıklara bölün, sevdiğiniz hoşunuza giden dersten başlayın, bağlanmaya başlayınca da diğer derslere geçersiniz. Kendinize inandıktan sonra yapamayacağınız iş yok.
Hocam, ben 6 saat aralıksız demek istemedim. Parça parça ve toplamda 6 saat demek istedim.

Hocam coğrafya ve tarih sorularında, özellikle coğrafyada size şöyle bir taktik vereyim: Değildir, yanlıştır gibi sorularda işaretlediğiniz şıkkın haricindeki şıklardaki bilgileri not almanız. Ezberlemek için değil sadece yazın.

ÖSYM coğrafyada genelde madenlerde vs. Nerede, ne işe yarar ve neden orada gibi soruları sormayı sever. Bu taktiği sınava 1 ay kala YouTube sayın hocam coğrafya kanalından öğrenmiştim. Çok bilinen bir kanal değildir kendisi ama pek çok öğretmene fark atar. Çok güzel bilgiler ve yöntemler öğrendim kendisinden.
Ayrıyeten ENG'in eraydın da güzel anlatır onu da dinleyebilirsiniz.

Ders programı açısından Mehmet eğitin sitesindeki ders programını takip etmiştim. Tavsiye ederim. Ancak o kendi hocalarının video sayısına göre ders sayısı ayarladığı için başka hocalar dinlerseniz kendiniz video sayısı kıyaslaması yaparaktan ayarlayın.

Türkçe için Yusuf bayraktarı son 1 ay kala dinlemiştim. Öncesinden öznur saati dinledim ama Yusuf bayraktar hem daha kısa videolar ve daha anlayabileceğim düzeyde anlatıyordu(bana göre).keşke en baştan Yusuf bayraktarı dinleseymişim demiştim. Sözel mantığı onun verdiği taktiklerde fullemiştim.

Matematik için problemlere kesinlikle önem verin, rahat 7,8 tane soru geliyor. Eski çıkmış soru sayısına bakın, hangi konudan kaç tane sorumuş nasıl sormuş gibi gibi. Eğer matematikten çok bir beklentiniz yoksa. Çıkıp çıkmayacağı belli olmayan veya çıksa bile 1 tane soru soracağı konuya günlerinizi harcamayın.

Tarih için ezber diyebilirim. Genelde kodlama taktiği kullanılıyor ama pek tavsiye etmem. Sınav anında kod mod kalmıyor genelde aklınızda.

Bu arada sınav sabahı bile tarihten tekrar yapmıştım ve sınavda o sabah öğrendiğim birkaç soru gelmişti. Kesinlikle son 3 gün veya 1 hafta kala falan ders çalışmayı bırakmayın. Nereden ne geleceği belli olmaz.

Eski ÖSYM sorularını mutlaka çözün hem de 2 kez falan çözün. Kesinlikle faydasını göreceksiniz. Hem ortaöğretimden hem lisanstan çözün. Ha bu arada ÖSYM sorularını çözünce netlerinizde bir patlama yaşayabilirsiniz. Bu size rehavete götürmesin. Çünkü yayınların ne kadar zor sorduğunu fark edeceksiniz.

Pegem yayınlarının denemelerini çözmeyin. Çok absürt ve saçma zor. Soruları ve cevap anahtarları hatalı çıkabiliyor. Ama pegem ezber bozan paragraf kitabını tavsiye ederim çok güzel kitap kendisi.

Faydam dokunduysa ne ala.

Coğrafyaya ek olarak: Coğrafya en iyi yazarak öğrenilir. Okuyarak ezberlemek çok zordur. Aynı şeyleri 4,5 defa yazınca zihnine öyle bir yerleşiyor ki adını unutursun da onları unutmazsın😄

Hocam çalışma stiliniz hakkında herhangi bir şey öneremem lakin çalışmanız dahilinde kendi alıntımı paylaşıyorum. Umarım işinize yarar.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı