Elementary OS Macerası: Matebook 13 ve Elementary OS

Şimdi Elementary indirdim ve denemek istedim. Ekran çözünürlüğü kısmı biraz rahatsız etti beni.

En yüksek çözünürlükte kullanabiliyorum ama iki seçenek var birinde her şey çok büyüyor, diğerinde de çok küçülüyor. Yüzdesel ölçekleme özelliğini göremedim.
 
Merhabalar, Matebook 14 2020 AMD model laptopum var fakat bir türlü ElementaryOS'i düzgün bir şekilde kuramıyorum. Kendinden gelen 5.4 kernelinde WIFI adaptörüm ve APU ekran kartım desteklenmiyor AMD 4. Nesil için destek sanırım 5.9 kerneli ile geldi. Bende bunun üzerine kurulumu yapıp telefonumu USB ile bilgisayara bağlayıp internetimi paylaştım ve 5.10 kernelini başarıyla kurdum, fakat 5.10 kerneli boot ederken aşağıdaki fotoğrafta kalıyor:

image0.jpg


Araştırma yaptım, grub config dosyasını düzenledim çözüme göre sonra update-grub yapıp tekrar boot etmeyi denedim fakat işe yaramadı.
 
Linux bölümünde, uzun bir süre sonra herkese merhaba. :)

Bu kısımda, Elementary OS öncesi maceramı anlatıyorum. İlgilenmeyenler, Elementary OS başlığına gidebilir. :)

Takip edenlerin bildiği üzre, Elemantary OS'u (konuda eOS diye kısaltacağım bundan sonra :) ) çok önce masaüstü sistemimde kullanmıştım. Hafifliği, sürücü uyumluluğu ve macOS'tan fazlasıyla esinlenmiş tasarımı ile, gayet hoş gelmişti bana. Ancak uzun kullanımlar sonrası, eOS'un aktif ve yoğun Linux kullanımımda, isteklerimi karşılamadığını gördüm. Bununla alakalı detaylı bilgileri, eOS hakkında açtığım konuda açıklamıştım:


Nitekim masaüstünün yanında, notebook da kullanıyorum. Masaüstü kadar yoğun kullanmasam bile, benzer amaçlar için kullandığımdan, Windows pek de bana uygun gelmiyordu. ben de bu nedenle, notebookta da Linux'a geçmeye karar vermiştim. Çeşitli araştırmalar sonucu, Matebook 13 cihazıma en uygun dağıtımın, Ubuntu tabanlı Kubuntu olduğuna karar vermiştim. İndirip kurdum ve bir süre kullandıktan sonra sonra gerçekten memnun kaldım. Bununla alakalı detaylı bilgileri de, Kubuntu hakkında açtığım konuda açıklamıştım:


Gelelim bugüne.

Çeşitli sebeplerden dolayı format atmam gerekti ve Windows ile beraber Kubuntu'yu da kaldırdım. Zira amacım macOS kurmaktı. macOS, normalde Matebook 13 ile pek iyi gitmiyordu, zira Wi-Fi adaptörü için sürücü yoktu. Bu da işleri bir hayli zorlaştırıyordu. Ancak aldığım son bilgiler, bu desteğin geldiği yönündeydi ve ben de denemek istedim.

Uzun uğraşlar sonucu her şeyi bir araya getirdim, macOS kuruluma geçtim. Ama işler yolunda gitmedi. Matebook'un Samsung 970 Evo Plus'ın OEM versiyonu olan NVMe SSD'si, macOS ile uyumlu değildi.

Orada bırakmak istemedim, Kubuntu'ya dönmek de istemedim ve eOS'u kurmaya karar verdim. :)

Elementary OS

İlk başta eOS yerine Kubuntu kurmamın sebebi, Wi-Fi sürücüsünün eOS tarafından desteklenmemesiydi. Fakat gördüğüm bir Reddit postu, bu destiğin geldiğini ve eOS'un güzel bir şelilde Matebook 13 ile çalıştığını söylüyordu.

Ayrıca Matebook 13'ün Linux uyumu üzerine oluşturulmuş GitHub reposunda da, Wi-Fi desteği standart hale gelmişti.

İlgili repo:


Yani Matebook 13, çoğu Linux dağıtımıyla uyumlu haldeydi, buna precision touchpad de dahil.

eOS'u kurmak hiç zor olmadı. Sitesinden ISO dosyasını indirdim, Rufus'a yazdım ve kuruluma geçtim. Hızlı bir USB belleğin yardımıyla, indirme ve kurulum yarım saatte bitti. Hiçbir sürücü kurmama gerek kalmadı. Tüm fonksiyon tuşları çalışıyor, eOS parmak izi okuyucu hariç her donanımı tanıdı ve touchpadde ikili ve üçlü tıklama haraketleri, Windows'ta olduğu gibi çalışıyor. GDebi ve Snap paket yöneticisi ile Snap Store uygulama marketini indirdim. Snap Store'u Ubuntu'da da kullanmıştım, güzel bir uygulama.

RAM kullanımı az, sıcaklıklar ideal, çoğu zaman fan duyulmuyor, batarya performansı güzel, ekran parlaklığı kontrolü Windows'a göre daha iyi.

Şu an için çok memnunum. eOS, eğer notebook kullanıcısıysanız ve Linux'u ağır bir şekilde özelleştirmeniz gerekmiyorsa, çok güzel bir alternatif. Kubuntu gibi eOS'u da önereceğim artık.

Okuduğunuz için teşekkürler, sorularınızı sormaktan çekinmeyin. :)

Görseller:


Eki Görüntüle 722110

Eki Görüntüle 722111

Eki Görüntüle 722112

Eki Görüntüle 722114

Kullandığım tema:

WhiteSur Gtk Theme - Gnome-look.org


Kullandığım wallpaper:

Hocam merhabalar ben de asus tuf gaming oyuncu dizüstü bilgisayarı var. Sistemim eOS'u kurmam için fazlasıyla sisteme sahip ki keza daha 2 gün önce aynı sizin temayla beraber kullanıyodum sonra silmeye karar verdim sebebi, uygulama olarak bahsettiğiniz store'lardan habersizdim, mesela telegram kurulabildiğini hele spotify kurulabildiğini bilmiyordum. Ayrıca ben de macOS Big sur temasını yaptıktan sonra masaüstüne sizinki gibi klasörler ekleyemedim o konu ve uygulama mağazaları konusunda yardımcı olursanız, windows 11'in kurulu olduğu C sürücüme değil de 1TB'lık HDD ye yeniden kurmayı düşünüyorum. Ya da SSD ye kursam daha da performans alır mıyım bu konuda da fikrinizi almak isterim ssd de 150gb boş yerim var 64gb yeterli olur mu mesela? daha önce aynı bilgisayarımın HDD diskine 128gb lık yer açıp kurmuştum. İlk açılışlarda biraz ağırdı windows a göre ama ssd ye kurarsam windowsun donanım harcamasına kıyasla eOS windowsu hız ve stabilite olarak sollar gibime geliyor.

Sonuç olarak windowsun kurulu olduğu ssd ye 64gb yer açıp dual boot ile kullanmamı tavsiye eder misiniz? masaüstüne klasör koyma (eOS) ve bahsettiğini snap store gibi mağazalardan faydalanarak telegram spotify whatsapp web gibi uygulamaları nasıl kurabilirim. Teşekkürler bu arada cidden huawei matebook kasasına ne yakışır eOS be :)
 
Şu Elementary OS'a bir türlü ısınamadım çok dandik geliyor niyeyse, neyse Arch kullanmaya devam.
Kesinlikle öyle. Haftasonu lenovo marka i5 11. nesil notebooka kurulum yaptım. Karşılaşmadığım sorun kalmadı.

Linux mint yükledim hiçbir sorun olmadı. Huawei Matebookum 13 modelim var 2020. Ryzen 7 İşlemcili olduğu için mint ile uyumlumu değilmi hiçbir başlık bulamadım tesadüfen yorumunuzu gördüm.
 
Linux mint yükledim hiçbir sorun olmadı. Huawei Matebookum 13 modelim var 2020. Ryzen 7 İşlemcili olduğu için mint ile uyumlumu değilmi hiçbir başlık bulamadım tesadüfen yorumunuzu gördüm.

AMD Ryzen serisi için; ya şuradaki Edge sürümü kurmak ya da aşağıdaki komutla çekirdek sürümünü yükseltmek daha uygun olur. Linux Mint 20.3 "Una" - Linux Mint

Kod:
 sudo apt install --install-recommends linux-generic-hwe-20.04

Bu şekilde çekirdeğin daha eski sürümlerinde görülebilen, Ryzen işlemcilerdeki olası donma sorunlarını çözebilirsin.
 

Geri
Yukarı