Elementary OS Macerası: Matebook 13 ve Elementary OS

Linux bölümünde, uzun bir süre sonra herkese merhaba. :)

bu kısımda, elementary OS öncesi maceramı anlatıyorum. İlgilenmeyenler, elementary OS başlığına gidebilir. :)

Takip edenlerin bildiği üzre, elemantary OS'u (konuda eos diye kısaltacağım bundan sonra :) ) çok önce masaüstü sistemimde kullanmıştım. Hafifliği, sürücü uyumluluğu ve MacOS'tan fazlasıyla esinlenmiş tasarımı ile, gayet hoş gelmişti bana. Ancak uzun kullanımlar sonrası, Eos'un aktif ve yoğun Linux kullanımımda, isteklerimi karşılamadığını gördüm. Bununla alakalı detaylı bilgileri, eos hakkında açtığım konuda açıklamıştım:


Nitekim masaüstünün yanında, notebook da kullanıyorum. Masaüstü kadar yoğun kullanmasam bile, benzer amaçlar için kullandığımdan, Windows pek de bana uygun gelmiyordu. Ben de bu nedenle, notebookta da Linux'a geçmeye karar vermiştim. Çeşitli araştırmalar sonucu, Matebook 13 cihazıma en uygun dağıtımın, Ubuntu tabanlı Kubuntu olduğuna karar vermiştim. İndirip kurdum ve bir süre kullandıktan sonra sonra gerçekten memnun kaldım. Bununla alakalı detaylı bilgileri de, Kubuntu hakkında açtığım konuda açıklamıştım:


Gelelim bugüne.

Çeşitli sebeplerden dolayı format atmam gerekti ve Windows ile beraber Kubuntu'yu da kaldırdım. Zira amacım macOS kurmaktı. macOS, normalde Matebook 13 ile pek iyi gitmiyordu, zira Wi-Fi adaptörü için sürücü yoktu. Bu da işleri bir hayli zorlaştırıyordu. Ancak aldığım son bilgiler, bu desteğin geldiği yönündeydi ve bende denemek istedim.

Uzun uğraşlar sonucu her şeyi bir araya getirdim, macOS kuruluma geçtim. Ama işler yolunda gitmedi. Matebook'un Samsung 970 Evo Plus'ın OEM versiyonu olan NVMe SSD'si, macOS ile uyumlu değildi.

Orada bırakmak istemedim, Kubuntu'ya dönmek de istemedim ve Eos'u kurmaya karar verdim. :)

elementary OS

İlk başta eos yerine Kubuntu kurmamın sebebi, Wi-Fi sürücüsünün eos tarafından desteklenmemesiydi. Fakat gördüğüm bir Reddit postu, bu destiğin geldiğini ve Eos'un güzel bir şelilde Matebook 13 ile çalıştığını söylüyordu.

Ayrıca Matebook 13'ün Linux uyumu üzerine oluşturulmuş GitHub reposunda da, Wi-Fi desteği standart hale gelmişti.

İlgili repo:


Yani Matebook 13, çoğu Linux dağıtımıyla uyumlu haldeydi, buna Precision touchpad de dahil.

Eos'u kurmak hiç zor olmadı. Sitesinden ISO dosyasını indirdim, Rufus'a yazdım ve kuruluma geçtim. Hızlı bir USB belleğin yardımıyla, indirme ve kurulum yarım saatte bitti. Hiçbir sürücü kurmama gerek kalmadı. Tüm fonksiyon tuşları çalışıyor, eos parmak izi okuyucu hariç her donanımı tanıdı ve touchpadde ikili ve üçlü tıklama hareketleri, Windows'ta olduğu gibi çalışıyor. Gdebi ve snap paket yöneticisi ile snap Store uygulama marketini indirdim. Snap Store'u Ubuntu'da da kullanmıştım, güzel bir uygulama.

RAM kullanımı az, sıcaklıklar ideal, çoğu zaman fan duyulmuyor, batarya performansı güzel, ekran parlaklığı kontrolü Windows'a göre daha iyi.

Şu an için çok memnunum. Eos, eğer notebook kullanıcısıysanız ve Linux'u ağır bir şekilde özelleştirmeniz gerekmiyorsa, çok güzel bir alternatif. Kubuntu gibi Eos'u da önereceğim artık.

Okuduğunuz için teşekkürler, sorularınızı sormaktan çekinmeyin. :)

Görseller:

Eki Görüntüle 722110

Eki Görüntüle 722111

Eki Görüntüle 722112

Eki Görüntüle 722114

Kullandığım tema:

WhiteSur Gtk Theme - Gnome-look.org


Kullandığım wallpaper:


1 Ay önce Huawei Matebook 13 2020 AMD aldım daha önce de bahsettiğim gibi parmak izi okuyucusu çalışmadığı için Windows devam ediyordum ve bu yazıyı okuyunca Linux isteğim tekrar depreşti ve bende elementary kurdum.

Wi-Fi kartını okumadı ne yaptıysam Wi-Fi'yi çalıştıramadım.
Ardından Ubuntu kurdum ve Ubuntu'dan nefret ettiğimi tekrar hatırladım. Fanlar hiç susmuyor sistem aşırı ağır vs vs. son olarak Deep'in deneyeceğim yine sıkıntı çıkarsa Windows'a geri dönüş yapacağım.
 
Linux bölümünde, uzun bir süre sonra herkese merhaba. :)

Bu kısımda, Elementary OS öncesi maceramı anlatıyorum. İlgilenmeyenler, Elementary OS başlığına gidebilir. :)

Takip edenlerin bildiği üzre, Elemantary OS'u (konuda eOS diye kısaltacağım bundan sonra :) ) çok önce masaüstü sistemimde kullanmıştım. Hafifliği, sürücü uyumluluğu ve macOS'tan fazlasıyla esinlenmiş tasarımı ile, gayet hoş gelmişti bana. Ancak uzun kullanımlar sonrası, eOS'un aktif ve yoğun Linux kullanımımda, isteklerimi karşılamadığını gördüm. Bununla alakalı detaylı bilgileri, eOS hakkında açtığım konuda açıklamıştım:


Nitekim masaüstünün yanında, notebook da kullanıyorum. Masaüstü kadar yoğun kullanmasam bile, benzer amaçlar için kullandığımdan, Windows pek de bana uygun gelmiyordu. ben de bu nedenle, notebookta da Linux'a geçmeye karar vermiştim. Çeşitli araştırmalar sonucu, Matebook 13 cihazıma en uygun dağıtımın, Ubuntu tabanlı Kubuntu olduğuna karar vermiştim. İndirip kurdum ve bir süre kullandıktan sonra sonra gerçekten memnun kaldım. Bununla alakalı detaylı bilgileri de, Kubuntu hakkında açtığım konuda açıklamıştım:


Gelelim bugüne.

Çeşitli sebeplerden dolayı format atmam gerekti ve Windows ile beraber Kubuntu'yu da kaldırdım. Zira amacım macOS kurmaktı. macOS, normalde Matebook 13 ile pek iyi gitmiyordu, zira Wi-Fi adaptörü için sürücü yoktu. Bu da işleri bir hayli zorlaştırıyordu. Ancak aldığım son bilgiler, bu desteğin geldiği yönündeydi ve ben de denemek istedim.

Uzun uğraşlar sonucu her şeyi bir araya getirdim, macOS kuruluma geçtim. Ama işler yolunda gitmedi. Matebook'un Samsung 970 Evo Plus'ın OEM versiyonu olan NVMe SSD'si, macOS ile uyumlu değildi.

Orada bırakmak istemedim, Kubuntu'ya dönmek de istemedim ve eOS'u kurmaya karar verdim. :)

Elementary OS

İlk başta eOS yerine Kubuntu kurmamın sebebi, Wi-Fi sürücüsünün eOS tarafından desteklenmemesiydi. Fakat gördüğüm bir Reddit postu, bu destiğin geldiğini ve eOS'un güzel bir şelilde Matebook 13 ile çalıştığını söylüyordu.

Ayrıca Matebook 13'ün Linux uyumu üzerine oluşturulmuş GitHub reposunda da, Wi-Fi desteği standart hale gelmişti.

İlgili repo:


Yani Matebook 13, çoğu Linux dağıtımıyla uyumlu haldeydi, buna precision touchpad de dahil.

eOS'u kurmak hiç zor olmadı. Sitesinden ISO dosyasını indirdim, Rufus'a yazdım ve kuruluma geçtim. Hızlı bir USB belleğin yardımıyla, indirme ve kurulum yarım saatte bitti. Hiçbir sürücü kurmama gerek kalmadı. Tüm fonksiyon tuşları çalışıyor, eOS parmak izi okuyucu hariç her donanımı tanıdı ve touchpadde ikili ve üçlü tıklama haraketleri, Windows'ta olduğu gibi çalışıyor. GDebi ve Snap paket yöneticisi ile Snap Store uygulama marketini indirdim. Snap Store'u Ubuntu'da da kullanmıştım, güzel bir uygulama.

RAM kullanımı az, sıcaklıklar ideal, çoğu zaman fan duyulmuyor, batarya performansı güzel, ekran parlaklığı kontrolü Windows'a göre daha iyi.

Şu an için çok memnunum. eOS, eğer notebook kullanıcısıysanız ve Linux'u ağır bir şekilde özelleştirmeniz gerekmiyorsa, çok güzel bir alternatif. Kubuntu gibi eOS'u da önereceğim artık.

Okuduğunuz için teşekkürler, sorularınızı sormaktan çekinmeyin. :)

Görseller:


Eki Görüntüle 722110

Eki Görüntüle 722111

Eki Görüntüle 722112

Eki Görüntüle 722114

Kullandığım tema:

WhiteSur Gtk Theme - Gnome-look.org


Kullandığım wallpaper:

Bu kadar güzel gözüktüğünü bilseydim ben de kullanırdım. :)
 
Tekrardan merhaba İbrahim bey ben de rehberinizi okuyup Huawei Matebook 13 cihazıma Elementary OS kurdum ama sürücüleri ve attığınız GitHub rehberindekileri nasıl kuracağım bilmiyorum. Bir de MX250 sürücüsünü nasıl kurabilirim? @SideWinder
 
Merhaba. Sürücüleri kendisine otomatik kurdurttum ben, yükleme ekranında 3. parti sürücüleri kur seçeneğini işaretlemiştim, öyle kendisi kurdu, Wi-Fi sürücülerini falan.

Bunun dışında, benim modelim Nvidia içermeyen model. Ancak standart MX250 sürücü kurulumu işe yarayacaktır gibime geliyor. Lakin, Nvidia sürücüleri, özellikle de Optimus kullanan mobil grafik yongalarının sürücüleri, Linux'ta ne kadar sağlıklı çalışır, bilmiyorum.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı