Emin Çapa: “TOGG'un parçaları yerli ve milli değil"

TOGG devletin falan değil. En büyük yanılgı bu işte. Yandaş şirketlerin ortaklığından ibaret. Ve tabi her türlü gideri senin benim cebimden. Hem de her işte olduğu gibi 1 gideri yüzle binle çarparak akıtılan paralarımız.
Ne olmasını bekliyorsun? Elbette şirketler aracılığı ile devlet desteğiyle üretim sağlanacak. Hangi otomobil markası kendi ülkelerinde %100 yerli? BMW Alman devletine mi ait mesela? Almanya'nın en zengin kadını BMW'de hisse sahibi o zaman Alman vatandaşları da senin gibi "BMW devletin falan değil, en büyük yanılgı bu, her türlü gideri bizim cebimizden ey ahali!" mi diyor? Baktığında şirkette olsa Alman ekonomisine en büyük katkıyı verenlerden bir tanesi.

Hangi görüşten olursanız olsunuz, birisini sevin veya sevmeyin fakat o kişi ve kişiler; devletine, vatanına, milletine yakışacak milli bir olay başardı ise "bravo" denmeli.

Tamamen yerli araç üreten Tuzla Jip Fabrikası'nı bu "yerlici ve milliciler" kapattı.
Olay sadece yerlilik tartışmasından ibaret değil. Bu sorunun ufak bir parçası.

Aracın sahipleri kim? Yandaş firmalar: %23 Anadolu Grubu, %23 BMC (en büyük ortağı Katarlılar), %23 Türkcell, %23 Zorlu Grubu ve %8 TOBB...

Şimdi bu parası bizden, sefası yandaşlardan olan projenin neresi yerli ve milli?
Biz neden bunlara servet aktarıyoruz?
E hocam Sabancı, Koç gibi firmalar neden ihaleye katılmamış? Adamlar katılanlara hisse vermiş. Siz burada hala yandaş firma diye anlatıyorsunuz. Ayrıca dünyanın üretim merkezi Çin bile arabasını %100 yerli yapamıyor. Biz nasıl %100 yerli araba yapalım?

Tamamen yerli araç üreten Tuzla Jip Fabrikası'nı bu "yerlici ve milliciler" kapattı.

Jeep Willys'in nesi yerli? O fabrikaların Fiat ya da Renault fabrikalarından bir farkı yoktu ki.

Ayrıca günümüzde ordumuzun modern ihtiyaçlarını karşılayan birçok personel taşıyıcı üretiliyor. 2022 senesinde Türk ordusu, Vietnam'dan kalma Jeep Willys mi kullanacaktı. Kendinizi güncelleyin biraz.

Sadece FNSS firmasının ürettiği paletli ve tekerlikli araçlar, söyleye söyleye bitiremediğin Jeep fabrikasından kat kat daha değerli ve işlevsel.

Bu arabayı türk markası diye piyasaya sürseler lafım yok fakat YERLİ ve MİLLİ sloganıyla sunulunca pek heveslenemiyorum, ayrıca bana göre bu arabanın bütün modellerinin yüksek segment yapılmaya çalışması saçma çünkü vatandaş bırak sıfırı ikinci el bile zor alır durumda bence bu arabanın birde ucuz modeli olmalı böylece 20 yıldır çalışan biyoloji oğretmenim 1995 model Pejo'ya binmezdi belki.

Not : amacım haterlık yapmak değil sadece fikrimi belirttim.

Ne olmasını bekliyorsun? Elbette şirketler aracılığı ile devlet desteğiyle üretim sağlanacak. Hangi otomobil markası kendi ülkelerinde %100 yerli? BMW Alman devletine mi ait mesela? Almanya'nın en zengin kadını BMW'de hisse sahibi o zaman Alman vatandaşları da senin gibi "BMW devletin falan değil, en büyük yanılgı bu, her türlü gideri bizim cebimizden ey ahali!" mi diyor? Baktığında şirkette olsa Alman ekonomisine en büyük katkıyı verenlerden bir tanesi.

Hangi görüşten olursanız olsunuz, birisini sevin veya sevmeyin fakat o kişi ve kişiler; devletine, vatanına, milletine yakışacak milli bir olay başardı ise "bravo" denmeli.
E hocam Sabancı, Koç gibi firmalar neden ihaleye katılmamış? Adamlar katılanlara hisse vermiş. Siz burada hala yandaş firma diye anlatıyorsunuz. Ayrıca dünyanın üretim merkezi Çin bile arabasını %100 yerli yapamıyor. Biz nasıl %100 yerli araba yapalım?
Ben ne diyorum, siz ne anlatıyorsunuz?
Siz soyulmaya merakliysanız evinizi köyünüzü teslim edin. Benim soyulmaya rızam yoktur. Benden giden her kuruş haram zıkkım olsun.
Proje halkın cebinden karşılanıyorsa araba da halkın, yani devletin malı olmalı.

Ne ihalesinden bahsediyorsunuz?
İhale denen şey, devletin kendi hizmeti için yapılır. Bu saydığım firmalar her şeyin sahibi yapıldı zaten.

Ben ne diyorum, siz ne anlatıyorsunuz?
Siz soyulmaya merakliysanız evinizi köyünüzü teslim edin. Benim soyulmaya rızam yoktur. Benden giden her kuruş haram zıkkım olsun.
Proje halkın cebinden karşılanıyorsa araba da halkın, yani devletin malı olmalı.

Ne ihalesinden bahsediyorsunuz?
İhale denen şey, devletin kendi hizmeti için yapılır. Bu saydığım firmalar her şeyin sahibi yapıldı zaten.
Arkadaşım bana şunun cevabını ver BMW sahipleri Susanne Klatten ve Stefan Quandt Alman halkını mı soyuyor şimdi?

Yurt dışına satışı yapıldığında saydığın şirketlerin hiçbirinin ismi anılmayacak, TOGG = Türk marka arabası denilecek. Nasıl bir zihniyettesiniz arkadaş. Bu zihniyet 60 yıl önce Devrim arabalarında da vardı, sizlerde şu anda da o zihniyetin devamısınız.

Arkadaşım bana şunun cevabını ver BMW sahipleri Susanne Klatten ve Stefan Quandt Alman halkını mı soyuyor şimdi?

Yurt dışına satışı yapıldığında saydığın şirketlerin hiçbirinin ismi anılmayacak, TOGG = Türk marka arabası denilecek. Nasıl bir zihniyettesiniz arkadaş. Bu zihniyet 60 yıl önce Devrim arabalarında da vardı, sizlerde şu anda da o zihniyetin devamısınız.
İlgisiz şeyler. BMW halkın parasıyla mı kurulmuş? Velev ki öyle olsun. Bize ne? Dünyanın bir yerinde birileri soyulmuş diye biz de soyulmak zorunda mıyız?
Konuyu sulandırıyorsunuz. TOGG, kamu (yani halk) adına hukuken hesabı sorulması gereken çok büyük bir vurgun projesi.

İlgisiz şeyler. BMW halkın parasıyla mı kurulmuş? Velev ki öyle olsun. Bize ne? Dünyanın bir yerinde birileri soyulmuş diye biz de soyulmak zorunda mıyız?
Konuyu sulandırıyorsunuz. TOGG, kamu (yani halk) adına hukuken hesabı sorulması gereken çok büyük bir vurgun projesi.
He, halkın parası size de bir tane paketleyip gönderelim adil olsun, diyorsun yani?

Şu var. %100 yerli bir ürün yapmak zor. O bataryayı,motoru üretmek basit iş değil. Umarım zamanla yerlilik oranı artar. Ama bana sorarsanız devletin bu konuda şeffaf olur bunu söylemesi gerekirse.

Niye dışarıda her zaman Avrupa ile kıyaslıyorsunuz ama ülkeyi? İşine gelince Avrupa'dan örnek ver "ekonomisi çok iyi, refahları çok iyi, oranın arabası şöyle, yaşam şartları şu şekilde" de, işine gelmeyince ilgisiz şeyler de yok ya?

Dünya'nın her yerinde insanlar ülkeleri adına bir şeyler üretmeye çalışıyor ki insanlığın en büyük ihtiyaçlarından bir tanesi olan otomobil sektörünün gelişmesi için çabalıyorlar. Biz Türkiye olarak çok geç kalsak bile hiç olmamasından daha iyi olan otomobil sektörüne şirket veya devlet fark etmez bir şekilde giriş yaptıysak gurur duymalıyız.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı